Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd

Siemię lniane zyskało miano naturalnego panaceum na problemy z trawieniem, szczególnie zaparcia. Choć faktycznie może przynieść ulgę, niewłaściwie stosowane może nie tylko zawieść, ale i zaszkodzić.

Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd.Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W obliczu powszechnego problemu z zaparciami wielu sięga po siemię lniane, uznawane za remedium na te dolegliwości. Jednak korzystanie z tego naturalnego środka wymaga rozwagi. Niewłaściwe zastosowanie może przynieść skutki odwrotne do oczekiwanych. Dowiedz się, dlaczego siemię lniane stało się modnym rozwiązaniem, ale jednocześnie dowiedz się, dlaczego warto zachować ostrożność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Siemię lniane - naturalny sprzymierzeniec jelit

Niewielkie ziarenka lnu skrywają bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zawierają błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, lignany i inne cenne substancje. To właśnie błonnik, pęczniejąc w jelitach, stymuluje perystaltykę i ułatwia wypróżnianie.

Siemię lniane wykazuje też działanie przeciwzapalne, łagodzące dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak spożywać siemię lniane?

Wystarczy 2 łyżki świeżo zmielonych nasion zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum 1,5 godziny. Można również użyć całych ziarenek, które powinny pęcznieć w wodzie przez całą noc.

Gotowy napar to prawdziwy sprzątacz jelit, który ułatwi trawienie i przyniesie ulgę w zaparciach.

Siemię lniane lepiej stosować z umiarem

Chociaż siemię lniane jest naturalnym produktem, jego nadmierne spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Najczęstszym błędem jest niewystarczające nawodnienie. Pamiętaj, że ziarenka lnu chłoną wodę, więc jeśli nie dostarczysz jej odpowiedniej ilości, możesz doprowadzić do odwodnienia organizmu, a nawet do zatorów jelitowych.

Inne błędy to:

  • Zbyt duża dawka: Nie przekraczaj 2-3 łyżek siemienia dziennie. Na początku ogranicz się do 1 łyżki.
  • Brak konsultacji lekarskiej: Jeśli chorujesz przewlekle lub podejrzewasz problemy z jelitami, skonsultuj kurację z lekarzem.
  • Długie stosowanie: Siemię lniane nie powinno być stosowane dłużej niż 3-4 tygodnie bez przerwy.

Nie każdy powinien sięgać po siemię lniane. Jeśli mamy alergię na len, chorujemy na zapalenie wątroby, zmagamy się z niedrożnością jelit, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, zapaleniem trzustki czy kamieniami w woreczku żółciowym lub pęcherzu moczowym, powinniśmy unikać siemienia lnianego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"