PoradyWiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd

Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd

Siemię lniane zyskało miano naturalnego panaceum na problemy z trawieniem, szczególnie zaparcia. Choć faktycznie może przynieść ulgę, niewłaściwie stosowane może nie tylko zawieść, ale i zaszkodzić.

Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd.
Wiele osób sięga po ten produkt, bo jest zbawienny dla jelit. Łatwo o groźny błąd.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.02.2024 | aktual.: 03.02.2024 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W obliczu powszechnego problemu z zaparciami wielu sięga po siemię lniane, uznawane za remedium na te dolegliwości. Jednak korzystanie z tego naturalnego środka wymaga rozwagi. Niewłaściwe zastosowanie może przynieść skutki odwrotne do oczekiwanych. Dowiedz się, dlaczego siemię lniane stało się modnym rozwiązaniem, ale jednocześnie dowiedz się, dlaczego warto zachować ostrożność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Siemię lniane - naturalny sprzymierzeniec jelit

Niewielkie ziarenka lnu skrywają bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zawierają błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, lignany i inne cenne substancje. To właśnie błonnik, pęczniejąc w jelitach, stymuluje perystaltykę i ułatwia wypróżnianie.

Siemię lniane wykazuje też działanie przeciwzapalne, łagodzące dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak spożywać siemię lniane?

Wystarczy 2 łyżki świeżo zmielonych nasion zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum 1,5 godziny. Można również użyć całych ziarenek, które powinny pęcznieć w wodzie przez całą noc.

Gotowy napar to prawdziwy sprzątacz jelit, który ułatwi trawienie i przyniesie ulgę w zaparciach.

Siemię lniane lepiej stosować z umiarem

Chociaż siemię lniane jest naturalnym produktem, jego nadmierne spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Najczęstszym błędem jest niewystarczające nawodnienie. Pamiętaj, że ziarenka lnu chłoną wodę, więc jeśli nie dostarczysz jej odpowiedniej ilości, możesz doprowadzić do odwodnienia organizmu, a nawet do zatorów jelitowych.

Inne błędy to:

  • Zbyt duża dawka: Nie przekraczaj 2-3 łyżek siemienia dziennie. Na początku ogranicz się do 1 łyżki.
  • Brak konsultacji lekarskiej: Jeśli chorujesz przewlekle lub podejrzewasz problemy z jelitami, skonsultuj kurację z lekarzem.
  • Długie stosowanie: Siemię lniane nie powinno być stosowane dłużej niż 3-4 tygodnie bez przerwy.

Nie każdy powinien sięgać po siemię lniane. Jeśli mamy alergię na len, chorujemy na zapalenie wątroby, zmagamy się z niedrożnością jelit, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, zapaleniem trzustki czy kamieniami w woreczku żółciowym lub pęcherzu moczowym, powinniśmy unikać siemienia lnianego.