Dodaj 2 łyżki do porannej owsianki. Efekty będziesz czuł cały dzień

Zaspokoi uczucie głodu na długo i zapewni sporo energii. Jak przygotować śniadanie mistrzów? Wystarczy połączyć dwa tanie i łatwo dostępne składniki.

Owsianka z tym dodatkiem zapewni energię na cały poranekOwsianka z tym dodatkiem zapewni energię na cały poranek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spożywanie płatków owsianych na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Owsianka bogata jest m.in. w błonnik, węglowodany złożone, białko, witaminy (takie jak witamina E i witaminy z grupy B) oraz minerały (takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk). Jej działanie można dodatkowo wzmocnić znanym składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Płatki owsiane są bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik jest kluczowym składnikiem diety, który przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi, poprawy trawienia, utrzymania zdrowej wagi ciała i zapobiegania zaparciom. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika owsianka pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Regularne spożywanie owsianki może więc przyczynić się do redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

owsianka
owsianka © Adobe Stock

Co dodać do owsianki? Te nasiona to strzał w dziesiątkę

Co warto dodać do owsianki, by była jeszcze bardziej wartościowa? Postaw na siemię lniane. Jego najważniejszą cechą jest obfitość błonnika, substancji niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, co z kolei może pomóc w zapobieganiu problemom z zaparciami. Spożywanie płatków owsianych z siemieniem lnianym na śniadanie może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas i zapewni stałą dostawę energii.

Ale to niejedyny składnik, który czyni siemię lniane tak cennym. Nasiona lnu są również źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Jak dobrze wiemy, tłuszcze te są kluczowe dla zdrowia naszego serca. Dlatego regularne spożywanie siemienia lnianego może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co jest niezwykle ważne dla utrzymania zdrowia serca. Siemię lniane to także źródło wielu innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy (na przykład witamina B1 i B6), minerały (na przykład magnez i mangan) oraz przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia.

Owsianka z siemieniem lnianym. Przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka lub jogurtu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • dodatki: owoce świeże lub mrożone, masło orzechowe, nasiona/orzechy, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem lub jogurtem i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Na drugi dzień siemię lniane zmiel na proszek i dodaj do owsianki. Zamieszaj całość i odstaw na 15 minut.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej