PrzepisDietaJedz często na śniadanie. Podniesiesz odporność, a krępujące boczki znikną

Jedz często na śniadanie. Podniesiesz odporność, a krępujące boczki znikną

Jogurt grecki idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania
Jogurt grecki idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania
Źródło zdjęć: © Pixabay
28.11.2023 14:54, aktualizacja: 29.11.2023 08:41

Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do płatków owsianych, owoców czy sałatki. To również wspaniała baza sosów i całkiem przyzwoity zamiennik majonezu. Jogurt grecki - bo o nim mowa - idealnie wpisze się w śniadaniowe menu. Dzięki wysokiej zawartości białka pozwoli kontrolować apetyt, tym samym zapobiegając podjadaniu. A to tylko jedna z wielu zalet wynikających ze spożywania jogurtu greckiego.

Jogurt grecki to produkt mleczny o gęstej konsystencji i cierpkim smaku, który powstaje z fermentacji mleka krowiego lub owczego przez pożyteczne bakterie. W odróżnieniu od zwykłego jogurtu grecki jest odcedzany z serwatki, co przez co ma większą zawartość białka, tłuszczu i kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie?

Jogurt grecki jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w naszym ciele. Porcja jogurtu greckiego (150 g) może zawierać nawet 13 g białka, czyli około 27 proc. zalecanego dziennego spożycia dla dorosłej osoby. Białko pomaga nam utrzymać uczucie sytości, co może zapobiegać nadmiernemu podjadaniu w ciągu dnia i wspomagać odchudzanie.

Białko jest również ważne dla zdrowia mięśni, kości, skóry, włosów i paznokci. Jogurt grecki jest szczególnie polecany dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ pomaga im regenerować się po wysiłku i budować masę mięśniową.

Jogurt grecki to doskonały wybór na  śniadanie
Jogurt grecki to doskonały wybór na śniadanie© Pixabay

Jogurt grecki na odporność i zdrowe jelita

Jogurt grecki przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego i odpornościowego. Produkt ten zawiera probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i hamują rozwój patogenów. Probiotyki pomagają w trawieniu, zapobiegają biegunce i zaparciom, a także wspierają produkcję witamin.

Inne prozdrowotne właściwości jogurtu greckiego

Warto dodać, że jogurt grecki to źródło wapnia, fosforu, selenu i potasu. Wapń i fosfor są ważne dla zdrowia kości i zębów, a także dla przewodzenia impulsów nerwowych i skurczów mięśni. Selen i potas mają działanie antyoksydacyjne, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto selen jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a potas reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.

Jogurt grecki zawiera także witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2, która pomaga w produkcji energii z pokarmu, wspiera wzrok i skórę, a także chroni przed niedokrwistością oraz witaminę B12 niezbędną dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych i funkcjonowania układu nerwowego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także