Jedz często na śniadanie. Podniesiesz odporność, a krępujące boczki znikną
Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do płatków owsianych, owoców czy sałatki. To również wspaniała baza sosów i całkiem przyzwoity zamiennik majonezu. Jogurt grecki - bo o nim mowa - idealnie wpisze się w śniadaniowe menu. Dzięki wysokiej zawartości białka pozwoli kontrolować apetyt, tym samym zapobiegając podjadaniu. A to tylko jedna z wielu zalet wynikających ze spożywania jogurtu greckiego.
28.11.2023 | aktual.: 29.11.2023 08:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jogurt grecki to produkt mleczny o gęstej konsystencji i cierpkim smaku, który powstaje z fermentacji mleka krowiego lub owczego przez pożyteczne bakterie. W odróżnieniu od zwykłego jogurtu grecki jest odcedzany z serwatki, co przez co ma większą zawartość białka, tłuszczu i kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie?
Jogurt grecki jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w naszym ciele. Porcja jogurtu greckiego (150 g) może zawierać nawet 13 g białka, czyli około 27 proc. zalecanego dziennego spożycia dla dorosłej osoby. Białko pomaga nam utrzymać uczucie sytości, co może zapobiegać nadmiernemu podjadaniu w ciągu dnia i wspomagać odchudzanie.
Białko jest również ważne dla zdrowia mięśni, kości, skóry, włosów i paznokci. Jogurt grecki jest szczególnie polecany dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ pomaga im regenerować się po wysiłku i budować masę mięśniową.
Jogurt grecki na odporność i zdrowe jelita
Jogurt grecki przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego i odpornościowego. Produkt ten zawiera probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i hamują rozwój patogenów. Probiotyki pomagają w trawieniu, zapobiegają biegunce i zaparciom, a także wspierają produkcję witamin.
Inne prozdrowotne właściwości jogurtu greckiego
Warto dodać, że jogurt grecki to źródło wapnia, fosforu, selenu i potasu. Wapń i fosfor są ważne dla zdrowia kości i zębów, a także dla przewodzenia impulsów nerwowych i skurczów mięśni. Selen i potas mają działanie antyoksydacyjne, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto selen jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a potas reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.
Jogurt grecki zawiera także witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2, która pomaga w produkcji energii z pokarmu, wspiera wzrok i skórę, a także chroni przed niedokrwistością oraz witaminę B12 niezbędną dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych i funkcjonowania układu nerwowego.