Jest zdrowsza niż kurczak. Kiedyś zajadała się nią arystokracja
Rynek drobiu zdominował kurczak, okazjonalnie pojawia się indyk czy kaczka. Przed laty pojawiał się jeszcze inny, szlachetny gatunek. Dziś mało osób pamięta o takim mięsie.
Na co dzień znalezienie tego mięsa w zwykłym sklepie graniczy z cudem, a cena bywa znacznie mniej atrakcyjna niż kurczaka. Jeśli jednak natkniesz się w mięsnym na perliczkę, daj sobie trochę luksusu i zabierz ją ze sobą do domu. Jest delikatna i zdrowsza niż kura, a jej smak zaskoczy miłośników drobiu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Szlachecka perliczka
Przed laty gościła na szlacheckich stołach podczas uczt. Jej delikatne mięso i wykwintny smak były symbolem luksusu i dobrego smaku. Zdobywano ją podczas polowań, ale w wielu szlacheckich dworach założono hodowlę tych smaków, by mieć zawsze dostęp do tego eleganckiego mięsa. Perliczki karmiono najczęściej pszenicą, otrębami, kukurydzą, roślinami olejowymi i strąkowymi.
Przygotowywano ją na różne sposoby, często z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Później gotowano na niej również esencjonalny rosół, chudszy niż z kury.
Zdrowsza niż kurczak
Mięso perliczki docenić warto nie tylko za smak. Jest chude, dużo lżejsze niż mięso kurczaka i bogatsze w białko. Mięso z perliczki jest także bogate w witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jest również bogate w minerały, takie jak żelazo, cynk i selen.
Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, mięso perliczki jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm. Poleca się je w diecie sportowców, dzieci i rekonwalescentów, ale sięgać po nie mogą wszyscy, również ci na diecie redukcyjnej.
Jak przygotować perliczkę?
Mięso z perliczki jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny. Można je piec, dusić, smażyć, a nawet gotować. Aby zapobiec wysuszeniu, perliczkę można piec z dodatkiem boczku lub odrobiny słoniny, co nada jej soczystości i bogatszego smaku. Sprawdzi się również pieczenie w rękawie, który zatrzymuje wilgoć w środku.
Składniki:
- 1 perliczka,
- słodka papryka,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 3-3,5 łyżki soli,
- 2 litry wody,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- W wodzie rozpuść sól i zanurz w niej oczyszczoną perliczkę.
- Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Solanka pomaga zatrzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia.
- Po tym czasie wyjmij mięso z wody i osusz.
- Natrzyj je oliwą, majerankiem oraz słodką papryką.
- Przełóż perliczkę do rękawa do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 2,5 godziny.
- Po tym czasie rozetnij ostrożnie worek i piecz jeszcze 20 minut. Rozcięcie rękawa pod koniec pieczenia pozwala na zrumienienie skórki.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by mięso odpoczęło.
Pieczoną perliczkę podziel na porcje i podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka. Smacznego!