W PRL-u wszyscy za nim przepadali. Dziś mało osób pamięta przepis

Chociaż wołowina dziś nie pojawia się za często na stołach, to ten przepis przywróci jej blask. Na myśl o tym daniu wielu osobom pocieknie ślinka. W czasach PRL-u było prawdziwym rarytasem.

Rumsztyk z cebulkąRumsztyk z cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Soczysty kotlet wołowy serwowany z solidną porcją karmelizowanej, złocistej cebulki to danie, które odeszło nieco w zapomnienie. Rumsztyk to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą warto sobie przypomnieć. Tym bardziej że samo przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i chwila smażenia, by przypomnieć sobie smak sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Rumsztyk z cebulką

Rumsztyk był niegdyś restauracyjnym szlagierem, dla wielu smaczniejszym od schabowego. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które najlepiej drobno posiekać, podobnie jak do tatara Tym właśnie różni się od klasycznych kotletów mielonych. Podstawą jest tutaj wołowina. Mięso nie powinno być zbyt chude, ponieważ to właśnie niewielka ilość tłuszczu nadaje kotletowi wyjątkową soczystość i miękkość. To właśnie tłuszczyk jest nośnikiem smaku, który sprawia, że rumsztyk jest tak wyjątkowy.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Jak zrobić najlepszy rumsztyk? © Adobe Stock | Adobe Stock

Czasem w tańszej wersji można sięgnąć po wieprzowinę. Wybierz wtedy łopatkę wieprzową lub mieszankę łopatki i szynki. Należy jednak pamiętać, że trzeba ją dobrze wysmażyć — wieprzowina nie może być ani trochę surowa. Wciąż jednak nie mielimy mięsa, a siekamy na mniejsze kawałki.

Rumsztyk wołowy z cebulą to doskonały sposób na powrót do smaków dzieciństwa i odkrycie na nowo klasyki polskiej kuchni.

Składniki:

  • 500 g wołowiny np. rostbef lub górną część udźca (krzyżowa),
  • 4-5 cebul,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj nożem jak do tatara. Możesz ewentualnie zmielić je na maszynce o dużych oczkach.
  2. Dodaj sól, pieprz oraz zimną wodę i dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
  4. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż zaczną się rumienić.
  5. Cebulę pokrój w pióra. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Rób to na małym ogniu przez 15-20 minut, aż będzie zarumieniona i mięciutka.

Rumsztyk serwujemy z gotowanymi ziemniakami, purée lub frytkami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się fasolka szparagowa czy surówka z kapusty. Dodatkowo można polać kotlety odrobiną tłuszczu z patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu