Restaurator miał tego dość, ustanowił karę dla klientów. Teraz muszą liczyć się z konsekwencjami

Marnowanie żywności to haniebny element zachodniej cywilizacji. Istnieją badania, według których w Europie wyrzuca się nawet 30% zakupionego jedzenia. Jeszcze gorzej prezentują się statystyki w USA, gdzie prawie 40% jedzenia kończy w koszu na śmieci. Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia w restauracji w Finlandii to precedens, ale być może konieczny.

ObrazekKara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

Wakacje w formie all inclusive kojarzą nam się z totalnym relaksem, drinkiem z parasolką i - nareszcie - posiłkami, które ktoś przyrządzi za nas. Zachowanie gości w hotelowej jadłodajni jest już jednak powszechnym przyczynkiem do kpin, memów i żartów. Nakładanie sobie kolosalnych ilości jedzenia i niedojadanie go później to obrazek na stałe przypisany do tej formy wypoczynku.

Obrazek
Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

Bo w końcu, dlaczego by nie? Wakacje wykupione i opłacone, a w ich ramach możemy jeść tyle, ile chcemy. Nie można się z tym nie zgodzić. Czasem jednak można doznać wrażenia, że niektórzy przesadzają z najzwyklejszą w świecie łapczywością. Czy naprawdę trzeba spróbować dosłownie wszystkiego? I to na raz, bo przecież dwa razy w kolejce nie będziemy się ustawiać?

Kara za zostawianie niedojedzonego jedzenia w Finlandii

Jingjing Chen to kierownik Takumi - azjatyckiej restauracji w Helsinkach. Od jakiegoś czasu oferują usługę typu: płacisz raz, jesz ile chcesz. To dość znana praktyka, mająca swoje zwyczaje również w Polsce. Dość często spotyka się ją w restauracjach z sushi.

Obrazek
Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

W restauracji Jinjing Chena, za 13 lub 16.90 euro (w zależności od dnia tygodnia) można nakładać sobie na talerze dowolne ilości sushi, dań, zup i deserów. Jak zauważył kierownik, łapczywość gości już dawno przestała mieścić się w granicach etyki i zdrowego rozsądku. Obsługa Takumi niejednokrotnie musiała wyrzucać całe talerze niedojedzonego sushi, bo goście, w ferworze oferty, nie potrafili się opamiętać z ilością nakładanego sobie jedzenia.

Kierownik restauracji postanowił więc wprowadzić karę za zostawianie niedojedzonego jedzenia w Takumi. Za każde 100 gramów pozostawionego na talerzu posiłku należy zapłacić 5 euro kary.

W wywiadzie dla Helsingin Sanomat fińskiego dziennika powiedział:

 Wojna w Ukrainie sprawiła, że jeszcze bardziej przejęliśmy się głodem na świecie. Nie może być tak, że tutaj marnuje się żywność, a w innych miejscach ludzie głodują.

Po tym gorzkim artykule pewnie macie ochotę na coś słodkiego. Poniżej przepis na pyszne ciasto - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu