NewsyRestaurator miał tego dość, ustanowił karę dla klientów. Teraz muszą liczyć się z konsekwencjami

Restaurator miał tego dość, ustanowił karę dla klientów. Teraz muszą liczyć się z konsekwencjami

Marnowanie żywności to haniebny element zachodniej cywilizacji. Istnieją badania, według których w Europie wyrzuca się nawet 30% zakupionego jedzenia. Jeszcze gorzej prezentują się statystyki w USA, gdzie prawie 40% jedzenia kończy w koszu na śmieci. Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia w restauracji w Finlandii to precedens, ale być może konieczny.

Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva
Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

25.10.2022 16:06

Wakacje w formie all inclusive kojarzą nam się z totalnym relaksem, drinkiem z parasolką i - nareszcie - posiłkami, które ktoś przyrządzi za nas. Zachowanie gości w hotelowej jadłodajni jest już jednak powszechnym przyczynkiem do kpin, memów i żartów. Nakładanie sobie kolosalnych ilości jedzenia i niedojadanie go później to obrazek na stałe przypisany do tej formy wypoczynku.

Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva
Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

Bo w końcu, dlaczego by nie? Wakacje wykupione i opłacone, a w ich ramach możemy jeść tyle, ile chcemy. Nie można się z tym nie zgodzić. Czasem jednak można doznać wrażenia, że niektórzy przesadzają z najzwyklejszą w świecie łapczywością. Czy naprawdę trzeba spróbować dosłownie wszystkiego? I to na raz, bo przecież dwa razy w kolejce nie będziemy się ustawiać?

Kara za zostawianie niedojedzonego jedzenia w Finlandii

Jingjing Chen to kierownik Takumi - azjatyckiej restauracji w Helsinkach. Od jakiegoś czasu oferują usługę typu: płacisz raz, jesz ile chcesz. To dość znana praktyka, mająca swoje zwyczaje również w Polsce. Dość często spotyka się ją w restauracjach z sushi.

Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva
Kara za zostawienie niedojedzonego jedzenia - Pyszności; foto: Canva

W restauracji Jinjing Chena, za 13 lub 16.90 euro (w zależności od dnia tygodnia) można nakładać sobie na talerze dowolne ilości sushi, dań, zup i deserów. Jak zauważył kierownik, łapczywość gości już dawno przestała mieścić się w granicach etyki i zdrowego rozsądku. Obsługa Takumi niejednokrotnie musiała wyrzucać całe talerze niedojedzonego sushi, bo goście, w ferworze oferty, nie potrafili się opamiętać z ilością nakładanego sobie jedzenia.

Kierownik restauracji postanowił więc wprowadzić karę za zostawianie niedojedzonego jedzenia w Takumi. Za każde 100 gramów pozostawionego na talerzu posiłku należy zapłacić 5 euro kary.

W wywiadzie dla Helsingin Sanomat fińskiego dziennika powiedział:

 Wojna w Ukrainie sprawiła, że jeszcze bardziej przejęliśmy się głodem na świecie. Nie może być tak, że tutaj marnuje się żywność, a w innych miejscach ludzie głodują.

Po tym gorzkim artykule pewnie macie ochotę na coś słodkiego. Poniżej przepis na pyszne ciasto - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie