WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu? Nawet najlepsze kucharki popełniają błąd

Aromatyczny i rozgrzewający rosół to bogactwo różnorodnych przypraw, odpowiedni rodzaj mięsa i świeże warzywa. Są pewne elementy, o których należy pamiętać, podczas gotowania tej popularnej zupy. Niezwykle istotne jest dodawanie przypraw. Sól dodaje się na końcu. A czy wiesz, kiedy dodawać liść laurowy do rosołu? Zwróć na to szczególną uwagę.

ObrazekKiedy dodawać liść laurowy do rosołu? - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Środa Gotuje
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu?

Na początku, na końcu, a możesz wraz z warzywami? Z pewnością, w twojej głowie pojawiają się wątpliwości, związane z tym, kiedy dodawać liść laurowy do rosołu. Od tej popularnej przyprawy w dużej mierze zależy smak domowego rosołu, dlatego dobrze wiedzieć, kiedy to zrobić, by był on możliwie jak najlepszy. Zastosowanie liści laurowych w kuchni jest wszechstronne. Dodaje się je do wielu popularnych potraw, a rosół jest jedną z nich. W związku z tym, że liście laurowe wyróżniają się niezwykłymi właściwościami, to warto zadbać o to, by w potrawie były obecne przez zaledwie kilka minut.

Liść laurowy
Liść laurowy - Pyszności; Foto Canva.com

Dlatego też błędem będzie dodawanie tej przyprawy na samym początku gotowania rosołu. W ten sposób, liście laurowe utracą większość swoich właściwości. Za ten najlepszy moment należy uznać końcowy etap gotowania rosołu - przyprawa powinna spędzić w garnku od 10 do 15 minut. To wystarczający czas, by rosół nabrał odpowiedniego smaku i aromatu. Jeśli liście będą obecne w zupie przez więcej czasu, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rosół stanie się gorzki. A przecież nie na takim efekcie ci zależy.

Dlaczego warto dodać liść laurowy do rosołu?

Ta popularna przyprawa, jaką jest liść laurowy, może pochwalić się wieloma wyjątkowymi właściwościami. Nie tylko poprawiają smak dań, ale także są skarbnicą wartości odżywczych. Trzeba też podkreślić, że mają one działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Znajdziesz w nich również dużą ilość witaminy C, dzięki której możesz być zdrowszy i cieszyć się zdecydowanie lepszą odpornością. Liście laurowe również pozwalają pozbyć się wolnych rodników, które przyspieszają procesy, związane ze starzeniem się organizmu. Jeśli chcesz, by wszystkie te właściwości zostały zachowane, to dodaj tę przyprawę we wskazanym wyżej momencie. Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu? Najlepiej pod sam koniec gotowania!

Co powiesz na kotlety z tuńczyka? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze