Kiedy wracam zmęczona z pracy, gotuję "zupę piętnastominutową". Genialny smak

Pomysłów na szybki i sprawdzony obiad nigdy za wiele. A, że wielkimi krokami zbliża się jesienna aura, warto zacząć szukać rozgrzewających zup. I tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tę okazję.

Zupa serowo-pieczarkowaZupa serowo-pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | annata78
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam długie jesienno-zimowe wieczory. Wtedy też moje menu jest zdominowane przez pyszne zupy. Mam do nich słabość po tacie, a że podczas upalnego lata całkowicie z nich zrezygnowałam, czas to nadrobić

Jeśli też lubisz zupy i szukasz ciekawych inspiracji z tej kategorii, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Kremowa zupa z jesiennym akcentem

Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze, nie będzie to strikte tradycyjna zupa jak rosół, żurek, czy pomidorowa. Nie oznacza to jednocześnie, że nie będzie mega smaczne. Oczywiście, że będzie!

A ty lubisz rozgrzewające zupy?
A ty lubisz rozgrzewające zupy? © Adobe Stock | Anna

A wszystko to zasługa genialnych dodatków, które są mega popularne i lubiane w naszej kuchni. Co to za rarytasy? Okej, nie trzymam cię dłużej w niepewności. Tym razem przychodzę z pomysłem na fenomenalną zupę na bazie delikatnego sera i pieczarek.

Jak zrobić zupę krok po kroku?

Chyba zgodzisz się ze mną, że już po tym krótkim opisie można zgłodnieć. Mnie dosłownie cieknie ślinka już na samą myśl, więc podejrzewam, że jak tylko odejdę od komputera, udam się do kuchni, aby zrobić genialną zupę!

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 9 pieczarek,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • ½ natki pietruszki,
  • 50 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek i cebula granulowana.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do obrania wszystkich warzyw. 
  2. Następnie pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Z kolei marchewkę i ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
  3. Na patelni rozpuść trochę masła, po czym dorzuć pieczarki i smaż je przez kilka minut.
  4. Po chwili dodaj ziemniaki i marchewkę. Mieszankę smaż do chwili, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
  5. W międzyczasie przygotuj bulion. Do przepisu polecam użyć domowej wersji. Jeśli nie wiesz, jak ją zrobić, sprawdzoną recepturę znajdziesz w naszej bazie. 
  6. Kiedy warzywa będą już gotowe, przerzuć je do garnka i połącz z bulionem. To też najlepszy moment, aby doprawić zupę według uznania przy pomocy przypraw. 
  7. Po tym jak bulion zacznie wrzeć, zacznij dodawać do garnka serek śmietankowy. Rób to na raty, co chwilę mieszając zawartość garnka. 
  8. Po połączeniu składników i całkowitym rozpuszczeniu serka zupa jest gotowa.

To jednak nie koniec. Kiedy już rozlejesz zupę do miseczek lub talerzy, do każdej porcji dodaj trochę żółtego sera startego na tarce. Nie zapomnij też o posiekanej pietruszce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟