Kiedy wracam zmęczona z pracy, gotuję "zupę piętnastominutową". Genialny smak
Pomysłów na szybki i sprawdzony obiad nigdy za wiele. A, że wielkimi krokami zbliża się jesienna aura, warto zacząć szukać rozgrzewających zup. I tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tę okazję.
04.09.2023 10:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam długie jesienno-zimowe wieczory. Wtedy też moje menu jest zdominowane przez pyszne zupy. Mam do nich słabość po tacie, a że podczas upalnego lata całkowicie z nich zrezygnowałam, czas to nadrobić.
Jeśli też lubisz zupy i szukasz ciekawych inspiracji z tej kategorii, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Będzie się działo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa zupa z jesiennym akcentem
Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze, nie będzie to strikte tradycyjna zupa jak rosół, żurek, czy pomidorowa. Nie oznacza to jednocześnie, że nie będzie mega smaczne. Oczywiście, że będzie!
A wszystko to zasługa genialnych dodatków, które są mega popularne i lubiane w naszej kuchni. Co to za rarytasy? Okej, nie trzymam cię dłużej w niepewności. Tym razem przychodzę z pomysłem na fenomenalną zupę na bazie delikatnego sera i pieczarek.
Jak zrobić zupę krok po kroku?
Chyba zgodzisz się ze mną, że już po tym krótkim opisie można zgłodnieć. Mnie dosłownie cieknie ślinka już na samą myśl, więc podejrzewam, że jak tylko odejdę od komputera, udam się do kuchni, aby zrobić genialną zupę!
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 300 g serka śmietankowego,
- 9 pieczarek,
- 5 ziemniaków,
- 1 marchewka,
- ½ natki pietruszki,
- 50 g żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek i cebula granulowana.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij do obrania wszystkich warzyw.
- Następnie pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Z kolei marchewkę i ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
- Na patelni rozpuść trochę masła, po czym dorzuć pieczarki i smaż je przez kilka minut.
- Po chwili dodaj ziemniaki i marchewkę. Mieszankę smaż do chwili, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
- W międzyczasie przygotuj bulion. Do przepisu polecam użyć domowej wersji. Jeśli nie wiesz, jak ją zrobić, sprawdzoną recepturę znajdziesz w naszej bazie.
- Kiedy warzywa będą już gotowe, przerzuć je do garnka i połącz z bulionem. To też najlepszy moment, aby doprawić zupę według uznania przy pomocy przypraw.
- Po tym jak bulion zacznie wrzeć, zacznij dodawać do garnka serek śmietankowy. Rób to na raty, co chwilę mieszając zawartość garnka.
- Po połączeniu składników i całkowitym rozpuszczeniu serka zupa jest gotowa.
To jednak nie koniec. Kiedy już rozlejesz zupę do miseczek lub talerzy, do każdej porcji dodaj trochę żółtego sera startego na tarce. Nie zapomnij też o posiekanej pietruszce. Smacznego!