WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Kiedy wracam zmęczona z pracy, gotuję "zupę piętnastominutową". Genialny smak

Pomysłów na szybki i sprawdzony obiad nigdy za wiele. A, że wielkimi krokami zbliża się jesienna aura, warto zacząć szukać rozgrzewających zup. I tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tę okazję.

Zupa serowo-pieczarkowaZupa serowo-pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | annata78
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam długie jesienno-zimowe wieczory. Wtedy też moje menu jest zdominowane przez pyszne zupy. Mam do nich słabość po tacie, a że podczas upalnego lata całkowicie z nich zrezygnowałam, czas to nadrobić

Jeśli też lubisz zupy i szukasz ciekawych inspiracji z tej kategorii, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Kremowa zupa z jesiennym akcentem

Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze, nie będzie to strikte tradycyjna zupa jak rosół, żurek, czy pomidorowa. Nie oznacza to jednocześnie, że nie będzie mega smaczne. Oczywiście, że będzie!

A ty lubisz rozgrzewające zupy?
A ty lubisz rozgrzewające zupy? © Adobe Stock | Anna

A wszystko to zasługa genialnych dodatków, które są mega popularne i lubiane w naszej kuchni. Co to za rarytasy? Okej, nie trzymam cię dłużej w niepewności. Tym razem przychodzę z pomysłem na fenomenalną zupę na bazie delikatnego sera i pieczarek.

Jak zrobić zupę krok po kroku?

Chyba zgodzisz się ze mną, że już po tym krótkim opisie można zgłodnieć. Mnie dosłownie cieknie ślinka już na samą myśl, więc podejrzewam, że jak tylko odejdę od komputera, udam się do kuchni, aby zrobić genialną zupę!

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 9 pieczarek,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • ½ natki pietruszki,
  • 50 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek i cebula granulowana.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do obrania wszystkich warzyw. 
  2. Następnie pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Z kolei marchewkę i ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
  3. Na patelni rozpuść trochę masła, po czym dorzuć pieczarki i smaż je przez kilka minut.
  4. Po chwili dodaj ziemniaki i marchewkę. Mieszankę smaż do chwili, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
  5. W międzyczasie przygotuj bulion. Do przepisu polecam użyć domowej wersji. Jeśli nie wiesz, jak ją zrobić, sprawdzoną recepturę znajdziesz w naszej bazie. 
  6. Kiedy warzywa będą już gotowe, przerzuć je do garnka i połącz z bulionem. To też najlepszy moment, aby doprawić zupę według uznania przy pomocy przypraw. 
  7. Po tym jak bulion zacznie wrzeć, zacznij dodawać do garnka serek śmietankowy. Rób to na raty, co chwilę mieszając zawartość garnka. 
  8. Po połączeniu składników i całkowitym rozpuszczeniu serka zupa jest gotowa.

To jednak nie koniec. Kiedy już rozlejesz zupę do miseczek lub talerzy, do każdej porcji dodaj trochę żółtego sera startego na tarce. Nie zapomnij też o posiekanej pietruszce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo