Kiedyś była w każdym domu. Dziś kosztuje krocie

Obowiązkowo zajmowała honorowe miejsce w kuchni. Nie tylko pozwała na gotowanie pysznych potraw dla całej rodziny, ale również dawała ciepło w chłodne wieczory. Kuchnia kaflowe odchodzi powoli do lamusa.

Kuchnia kaflowa - PysznościKuchnia kaflowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Trzymała ciepło, płyta pozwalała na podgrzanie wielu dań jednocześnie, a na dodatek była dość tania w utrzymaniu, bo za "paliwo" służyło drewno. Chociaż ciężko znaleźć ją w nowych domach, to na wsiach wciąż można spotkać kuchnię kaflową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Kuchnia kaflowa wraca do łask

Posiadacze kuchni kaflowej zgodzą się, że była ona prawdziwym sercem domu. Niektórzy mówią, że dawała nie tylko ciepło, ale również duszę i odpowiednią atmosferę. Po latach odeszła do lamusa, Polacy przerzucili się na inny rodzaj gotowania i grzania. Zmienić wszystko może inflacja i szalejąca drożyzna. Wysokie rachunki za prąd i ogrzewanie sprawiają, że coraz bardziej doceniamy rozwiązania sprzed lat.

- Dziś w restauracjach czy szkołach darmo szukać pieców i kaflowych kuchni, ale w domach jest ich coraz więcej. Wszystko przez inflację, podwyżki cen gazu i kryzys energetyczny - mówi Adam Tetelewski, zdun z okolic Kielc w rozmowie z TVP Kielce.

Kuchnia opalana drewnem - Pyszności
Kuchnia opalana drewnem - Pyszności © Canva

Problemem obecnie jest brak zdunów, czyli specjalistów w budowie i naprawie pieców. W Polsce jest ich zaledwie koło 200. Wymieranie zawodu spowodowane było przede wszystkim likwidacją pieców kaflowych. Nie było zleceń, więc trzeba było się przebranżowić. Masowa likwidacja pieców spowodowała też upadek kaflarni - znalezienie teraz kafli w dobrym stanie jest naprawdę trudne, a kupując nowe, trzeba liczyć się z dużym wydatkiem. Postawienie od nowa kuchni kaflowej to koszt sięgający minimum kilkunastu tysięcy złotych. Kafle do jej wykonania muszą być trwałe, mocne i solidne. To właśnie dzięki tym cechom służą przez wiele lat. Niektóre kuchnie mają specjalny schowek na drewno - nie dość, że jest pod ręką, to od razu jest podsuszane i w efekcie lepiej się pali.

Smak z dzieciństwa

Dla wielu osób potrawy gotowane na kuchni kaflowej miały w sobie wyjątkowy smak, którego nie da się powtórzyć. Ogromnym atutem było to, że dobra kuchnia utrzymywała temperaturę nawet przez 14 godzin. Duża powierzchnia grzania przydawała się w szczególności w czasie świąt, gdy ilość potraw była większa niż na co dzień.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny