Kiełbasa nie pęknie w czasie gotowania. Przed włożeniem do wody zrób jedną rzecz

Biała kiełbasa jest pyszna i sycąca, ale ma jedną wadę: lubi sobie ot tak, ni z gruchy, ni z pietruchy, po prostu pęknąć. Rozerwana struktura kiełbasy nie będzie już wyglądała zbyt apetycznie i warto tego uniknąć. Z tego artykułu dowiesz się, jak to zrobić. 

ObrazekBiała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock

Wielkanoc już tuż-tuż, a gospodarze tegorocznego zjazdu rodzinnego zaczynają przygotowania do przyszykowania świątecznego śniadania. Czeka ich sporo roboty i choć tradycja nie każe przyrządzać na Wielkanoc aż tylu dań, co na Wigilię, to i tak będą mieli co robić w kuchni. Takie osoby z całą pewnością nie pogardzą dobrą radą dotyczącą pękającej białej kiełbasy.

Biała kiełbasa — jaką wybrać?

Obrazek
biała kiełbasa - Pyszności; foto: Canva

Zarówno żurek jak i barszcz biały przygotowywane są z dodatkiem białej kiełbasy. Żeby dokonać słusznego jej wyboru w sklepie, zawsze warto poprosić obsługę działu mięsnego o udostępnienie składu. Pamiętaj, że dobra biała kiełbasa to taka, która zawiera jedynie mięso, wodę (trochę!), przyprawy i sól peklowaną. Wszelkie wypełniacze i konserwanty nie są mile widziane.

Do żuru najbardziej pasuje surowa biała kiełbasa. Odda ona zupie część swojego smaku i aromatu. Podczas kupna zwróć jeszcze uwagę na jej zapach. Jeśli jest nieprzyjemny, a kiełbasa jest śliska w dotyku, zdecydowanie oddaj ją ekspedientowi.

Z czym gotować białą kiełbasę?

Jeśli jako metodę obróbki kiełbasy wybierasz gotowanie, zadbaj o odpowiednie dla niej towarzystwo przypraw.

Według kulinarnych arkanów, biała kiełbasa gotowana jest zwykle z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i majeranku. Nic nie stoi na przeszkodzie (a wręcz — poleca się to) dodać do niej jeszcze kilka przypraw, które wzmocnią jej smak. Doskonale sprawdzą się tu świetnie ci znane z gotowania zup listki laurowe i ziele angielskie. 

Obrazek
biała kiełbasa- Pyszności; foto: Canva

Biała kiełbasa pękła podczas gotowania? Wypróbuj ten sposób

Pękająca biała kiełbasa może, ale nie musi być prawdziwą zmorą. Żeby uniknąć tego zdarzenia, które sprawi, że kiełbasa będzie wyglądała nieapetycznie, wykorzystaj patent z... wykałaczką.

Zanim biała kiełbasa wyląduje w garnku, nakłuj ją w kilku miejscach. Dzięki temu zabiegowi wysoka temperatura wody czy zupy nie sprawi, że parująca z kiełbasy woda rozerwie ją na strzępy. Prawda, że proste? A jakie skuteczne!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszny i szybki obiad z trzech składników.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟