Kiełbasa nie pęknie w czasie gotowania. Przed włożeniem do wody zrób jedną rzecz

Biała kiełbasa jest pyszna i sycąca, ale ma jedną wadę: lubi sobie ot tak, ni z gruchy, ni z pietruchy, po prostu pęknąć. Rozerwana struktura kiełbasy nie będzie już wyglądała zbyt apetycznie i warto tego uniknąć. Z tego artykułu dowiesz się, jak to zrobić. 

ObrazekBiała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock

Wielkanoc już tuż-tuż, a gospodarze tegorocznego zjazdu rodzinnego zaczynają przygotowania do przyszykowania świątecznego śniadania. Czeka ich sporo roboty i choć tradycja nie każe przyrządzać na Wielkanoc aż tylu dań, co na Wigilię, to i tak będą mieli co robić w kuchni. Takie osoby z całą pewnością nie pogardzą dobrą radą dotyczącą pękającej białej kiełbasy.

Biała kiełbasa — jaką wybrać?

Obrazek
biała kiełbasa - Pyszności; foto: Canva

Zarówno żurek jak i barszcz biały przygotowywane są z dodatkiem białej kiełbasy. Żeby dokonać słusznego jej wyboru w sklepie, zawsze warto poprosić obsługę działu mięsnego o udostępnienie składu. Pamiętaj, że dobra biała kiełbasa to taka, która zawiera jedynie mięso, wodę (trochę!), przyprawy i sól peklowaną. Wszelkie wypełniacze i konserwanty nie są mile widziane.

Do żuru najbardziej pasuje surowa biała kiełbasa. Odda ona zupie część swojego smaku i aromatu. Podczas kupna zwróć jeszcze uwagę na jej zapach. Jeśli jest nieprzyjemny, a kiełbasa jest śliska w dotyku, zdecydowanie oddaj ją ekspedientowi.

Z czym gotować białą kiełbasę?

Jeśli jako metodę obróbki kiełbasy wybierasz gotowanie, zadbaj o odpowiednie dla niej towarzystwo przypraw.

Według kulinarnych arkanów, biała kiełbasa gotowana jest zwykle z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i majeranku. Nic nie stoi na przeszkodzie (a wręcz — poleca się to) dodać do niej jeszcze kilka przypraw, które wzmocnią jej smak. Doskonale sprawdzą się tu świetnie ci znane z gotowania zup listki laurowe i ziele angielskie. 

Obrazek
biała kiełbasa- Pyszności; foto: Canva

Biała kiełbasa pękła podczas gotowania? Wypróbuj ten sposób

Pękająca biała kiełbasa może, ale nie musi być prawdziwą zmorą. Żeby uniknąć tego zdarzenia, które sprawi, że kiełbasa będzie wyglądała nieapetycznie, wykorzystaj patent z... wykałaczką.

Zanim biała kiełbasa wyląduje w garnku, nakłuj ją w kilku miejscach. Dzięki temu zabiegowi wysoka temperatura wody czy zupy nie sprawi, że parująca z kiełbasy woda rozerwie ją na strzępy. Prawda, że proste? A jakie skuteczne!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszny i szybki obiad z trzech składników.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe