Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie klopsików z ciastem i serem na patyku. To świetny przepis na imprezę!
Pyszności
Składniki:
400 g mięso z indyka mielone
1/2 szklanki bułka tarta
żółty ser starty
1/2 szklanki parmezan starty
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylia
1/2 łyżeczki płatki chilli
3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
1/4 szklanki natka pietruszki posiekana
400 g spód do pizzy
patyczki do saszłyków
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, starty parmezan, oregano, bazylię, czosnek i natkę pietruszki. Z przygotowanej masy ulep kulki o średnicy ok. 2,5 cm.
2. Rozwiń spód do pizzy i pokrój go w paski.
3. Na każdy patyczek do szaszłyka nabij po 3 klopsiki i poprzeplataj je ciastem. Ułóż szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i posyp szaszłyki z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika na 3 minuty, aż ser się roztopi.
5. Po 3 minutach wyjmij szaszłyki z piekarnika. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem.