PrzepisMagda Gessler ujawnia, jak zrobić miękkie kluski śląskie. Stosuj zasadę 1:4, a wyjdą za każdym razem

Magda Gessler ujawnia, jak zrobić miękkie kluski śląskie. Stosuj zasadę 1:4, a wyjdą za każdym razem

Idealne kluski śląskie powinny być jednocześnie aksamitne i miękkie, a zarazem elastyczne. Sekret tego dania tkwi w dobrych proporcjach ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Dziś przedstawiamy niezawodny przepis Magdy Gessler!

Magda Gessler ujawnia, jak zrobić miękkie kluski śląskie. Stosuj zasadę 1:4, a wyjdą za każdym razem
Paulina

15.08.2022 19:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podstawą klusek śląskich są ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i sól. Połączenie tych składników da nam pyszny dodatek do obiadu. Bardzo ważna jest ilość mąki. Powinna ona stanowić ok. 1/4 objętości ziemniaków. Dzięki temu kluski nie będą za twarde ani za miękkie. Jeśli chcemy wyliczyć taką proporcję, jest na to dobry i szybki sposób. Podziel ziemniaki na 4 części w misce. Przełóż jedną część ziemniaków na bok i w to miejsce wsyp mąkę.

Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na kluski śląskie od Magdy Gessler

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • jajka
  • sól

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki ugotuj i następnie ostudź. Wszystko przepuść przez praskę. Dodaj do ziemniaków resztę składników, czyli jajko, mąkę i sól. Masę na kluski dokładnie zagnieć i uformuj małe kuli. W środku zrób małą dziurkę, która jest charakterystyczna dla klusków śląskich. Podczas formowania klusek zagotuj wodę. Posól ją i wrzuć kluski do wrzącej wody. Gotuj ok. 2 min od wypłynięcia. Przełóż na talerz i podawaj z mięsem i pysznym grzybowym sosem. Smacznego!

Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com
Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Niedzielny obiad i kluski śląskie to idealne połączenie. Jeśli chcesz, by wyszły Ci najlepsze, najlepiej użyj ziemniaków typu C. Te ziemniaki charakteryzują się mączystą strukturą. O jakie pytać handlarzy? Najlepiej o bryzę, ibis czy grecje. Zrobisz z nich nie tylko pyszne kluski śląskie, ale też chrupiące placki ziemniaczane, pyzy lub kopytka.

Pamiętasz szare kluski z dzieciństwa? Mamy na nie przepis, są bardzo proste w przygotowaniu. Oto przepis krok po kroku: