Magda Gessler ujawnia, jak zrobić miękkie kluski śląskie. Stosuj zasadę 1:4, a wyjdą za każdym razem

Idealne kluski śląskie powinny być jednocześnie aksamitne i miękkie, a zarazem elastyczne. Sekret tego dania tkwi w dobrych proporcjach ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Dziś przedstawiamy niezawodny przepis Magdy Gessler!

Obrazek
Paulina

Podstawą klusek śląskich są ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i sól. Połączenie tych składników da nam pyszny dodatek do obiadu. Bardzo ważna jest ilość mąki. Powinna ona stanowić ok. 1/4 objętości ziemniaków. Dzięki temu kluski nie będą za twarde ani za miękkie. Jeśli chcemy wyliczyć taką proporcję, jest na to dobry i szybki sposób. Podziel ziemniaki na 4 części w misce. Przełóż jedną część ziemniaków na bok i w to miejsce wsyp mąkę.

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na kluski śląskie od Magdy Gessler

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • jajka
  • sól

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki ugotuj i następnie ostudź. Wszystko przepuść przez praskę. Dodaj do ziemniaków resztę składników, czyli jajko, mąkę i sól. Masę na kluski dokładnie zagnieć i uformuj małe kuli. W środku zrób małą dziurkę, która jest charakterystyczna dla klusków śląskich. Podczas formowania klusek zagotuj wodę. Posól ją i wrzuć kluski do wrzącej wody. Gotuj ok. 2 min od wypłynięcia. Przełóż na talerz i podawaj z mięsem i pysznym grzybowym sosem. Smacznego!

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Niedzielny obiad i kluski śląskie to idealne połączenie. Jeśli chcesz, by wyszły Ci najlepsze, najlepiej użyj ziemniaków typu C. Te ziemniaki charakteryzują się mączystą strukturą. O jakie pytać handlarzy? Najlepiej o bryzę, ibis czy grecje. Zrobisz z nich nie tylko pyszne kluski śląskie, ale też chrupiące placki ziemniaczane, pyzy lub kopytka.

Pamiętasz szare kluski z dzieciństwa? Mamy na nie przepis, są bardzo proste w przygotowaniu. Oto przepis krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę