Knedle ze śliwkami - przepis. Kultowe i smaczne danie

Ze śliwek przygotujesz nie tylko smaczne ciasta i przetwory. Jeśli szukasz innych pomysłów i inspiracji na wykorzystanie tych owoców, to sięgnij po przepis na knedle ze śliwkami. Są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Możesz być pewny, że twoja rodzina będzie zachwycona.

ObrazekKnedle ze śliwkami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Okazuje się, że śliwki to owoce, które można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Sezon na śliwki nie może się obyć bez przygotowania dania, jakim są knedle ze śliwkami. To pomysł na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaje się je z bułką tartą, a niektórzy dodają również śmietanę. Każda pani domu ma swoją unikalną recepturę. Postanowiliśmy ci zaprezentować nasz najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Zobacz, jak je zrobić.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. To połączenie delikatnego ciasta i soczystych śliwek. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne i aromatyczne danie, śliwkowe knedle z pewnością spełnią twoje oczekiwania.

Obrazek
Do knedli najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na knedle ze śliwkami

Przygotowanie knedli ze śliwkami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to dość proste danie, które można z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. W tym artykule podzielimy się z tobą sprawdzonym przepisem na pyszne i miękkie knedle, które z pewnością zachwycą twoich bliskich.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g śliwek węgierek,
  • jajko,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli i łyżka do garnka.
Obrazek
Knedle w takim wydaniu to uczta dla podniebienia - Pyszności; Foto Canva.com

Knedle ze śliwkami — przygotowanie krok po kroku

Knedle ze śliwkami to idealne danie na chłodniejsze dni, które doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub sosem waniliowym. Można je również podać jako deser lub pyszną przekąskę. Ten kultowy przepis na pewno zachwyci twoje podniebienie i sprawi, że knedle staną się ulubionym daniem twojej rodziny.

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, najlepiej gdy są jeszcze lekko ciepłe.
  2. Jeśli masz ziemniaki pozostałe z obiadu, nawet sprzed 2 dni i trzymane w lodówce, użyj ich.
  3. Do miski z ziemniakami dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
  4. Na stolnicy obsypanej mąką połóż ciasto i zagniataj je dłońmi w sznurek o grubości około 4 cm.
  5. Następnie nożem krój kopytka o długości około 3 cm.
  6. Rozpłaszcz każde kopytko w dłoni i wsadź do środka śliwkę — po jednej na kulkę ciasta.
  7. Starannie zlep brzegi, formując w dłoniach kulki. Tak przygotuj wszystkie knedle, z tego przepisu powinno wyjść około 15 sztuk.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją łyżką soli.
  9. Knedle zanurz w gotującej się wodzie i lekko zamieszaj.
  10. Po wypłynięciu na wierzch poczekaj jeszcze 4 minuty.
  11. Wyjmij wszystkie kluski, odcedź nadmiar wody i połóż na szerokim talerzu lub salaterce.
  12. Na małej patelni rozpuść masło (klarowane) i wsyp bułkę tartą, lekko przesmaż.
  13. Knedle polej masłem z bułką.
  14. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi