Knedle ze śliwkami - przepis. Kultowe i smaczne danie

Ze śliwek przygotujesz nie tylko smaczne ciasta i przetwory. Jeśli szukasz innych pomysłów i inspiracji na wykorzystanie tych owoców, to sięgnij po przepis na knedle ze śliwkami. Są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Możesz być pewny, że twoja rodzina będzie zachwycona.

ObrazekKnedle ze śliwkami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Okazuje się, że śliwki to owoce, które można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Sezon na śliwki nie może się obyć bez przygotowania dania, jakim są knedle ze śliwkami. To pomysł na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaje się je z bułką tartą, a niektórzy dodają również śmietanę. Każda pani domu ma swoją unikalną recepturę. Postanowiliśmy ci zaprezentować nasz najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Zobacz, jak je zrobić.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. To połączenie delikatnego ciasta i soczystych śliwek. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne i aromatyczne danie, śliwkowe knedle z pewnością spełnią twoje oczekiwania.

Obrazek
Do knedli najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na knedle ze śliwkami

Przygotowanie knedli ze śliwkami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to dość proste danie, które można z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. W tym artykule podzielimy się z tobą sprawdzonym przepisem na pyszne i miękkie knedle, które z pewnością zachwycą twoich bliskich.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g śliwek węgierek,
  • jajko,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli i łyżka do garnka.
Obrazek
Knedle w takim wydaniu to uczta dla podniebienia - Pyszności; Foto Canva.com

Knedle ze śliwkami — przygotowanie krok po kroku

Knedle ze śliwkami to idealne danie na chłodniejsze dni, które doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub sosem waniliowym. Można je również podać jako deser lub pyszną przekąskę. Ten kultowy przepis na pewno zachwyci twoje podniebienie i sprawi, że knedle staną się ulubionym daniem twojej rodziny.

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, najlepiej gdy są jeszcze lekko ciepłe.
  2. Jeśli masz ziemniaki pozostałe z obiadu, nawet sprzed 2 dni i trzymane w lodówce, użyj ich.
  3. Do miski z ziemniakami dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
  4. Na stolnicy obsypanej mąką połóż ciasto i zagniataj je dłońmi w sznurek o grubości około 4 cm.
  5. Następnie nożem krój kopytka o długości około 3 cm.
  6. Rozpłaszcz każde kopytko w dłoni i wsadź do środka śliwkę — po jednej na kulkę ciasta.
  7. Starannie zlep brzegi, formując w dłoniach kulki. Tak przygotuj wszystkie knedle, z tego przepisu powinno wyjść około 15 sztuk.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją łyżką soli.
  9. Knedle zanurz w gotującej się wodzie i lekko zamieszaj.
  10. Po wypłynięciu na wierzch poczekaj jeszcze 4 minuty.
  11. Wyjmij wszystkie kluski, odcedź nadmiar wody i połóż na szerokim talerzu lub salaterce.
  12. Na małej patelni rozpuść masło (klarowane) i wsyp bułkę tartą, lekko przesmaż.
  13. Knedle polej masłem z bułką.
  14. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀