Jednocześnie chcesz zjeść gołąbki i kotlety mielone? Nie musisz robić 2 dań osobno, jest na to sposób

Niekiedy nie można się zdecydować co przygotować na obiad. W związku z tym powstał poniższy przepis. Czyli kotlety mielone i gołąbki w jednym. Sycąca potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale daje również mnóstwo energii. Jak ją zrobić? Przedstawiamy sposób przygotowania krok po kroku.

Obrazek
Paulina

Gołąbki to kultowa potrawa. Jej wnętrze skrywa zazwyczaj pyszne mielone mięso oraz ryż. Całość dopełnia pomidorowy sos. Natomiast mielone są idealne w połączeniu z bułką tartą i aromatycznymi przyprawami. Co zrobić, by mieć te smaki na jednym talerzu? Zobacz!

Kotlety mielone i gołąbki – fantastyczne danie obiadowe

Obrazek

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • ok. 0,75-1 kg kapusty białej albo pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 szklanka wody albo wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia kapusty na małe kawałki. Po poszatkowaniu jej wkładamy ją do lekko osolonego wrzątku i gotujemy tak przez kilka minut. Kapusta powinna być miękka, lecz należy uważać, by się nie rozgotowała. Tak ugotowane warzywo wyjmujemy z wody i odsączamy na sitku. Po wystudzeniu jeszcze raz drobno siekamy.

Zabieramy się za przygotowanie mięsa. Umieść je w misce i dodaj do niego jajka oraz 0,5 szklanki bułki tartej, posiekaną kapustę i lubczyk. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przygotowane mięso solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Przejdź do formowania kotletów. Robimy to tak, jak w przypadku tradycyjnych mielonych. Obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy.

Tak usmażone kotlety mielone przekładamy do rondelka, następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie na patelni umieszczamy masło i czekamy, aż się rozpuści.Dosypujemy do niego mąkę i szykujemy zasmażkę. Jeśli jest już gotowa to zalewamy ją ok. 1 szklanką płynu i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki.

Czekamy, aż baza naszego sosu zgęstnieje. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i gotujemy przez 2-3minuty. Tak przygotowanym sosem możemy zalać nasze kotlety w rondelku. Całość dusimy jeszcze 20-30 min. Gotowe mięso możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Są przepyszne!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀