Jednocześnie chcesz zjeść gołąbki i kotlety mielone? Nie musisz robić 2 dań osobno, jest na to sposób

Niekiedy nie można się zdecydować co przygotować na obiad. W związku z tym powstał poniższy przepis. Czyli kotlety mielone i gołąbki w jednym. Sycąca potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale daje również mnóstwo energii. Jak ją zrobić? Przedstawiamy sposób przygotowania krok po kroku.

Obrazek
Paulina

Gołąbki to kultowa potrawa. Jej wnętrze skrywa zazwyczaj pyszne mielone mięso oraz ryż. Całość dopełnia pomidorowy sos. Natomiast mielone są idealne w połączeniu z bułką tartą i aromatycznymi przyprawami. Co zrobić, by mieć te smaki na jednym talerzu? Zobacz!

Kotlety mielone i gołąbki – fantastyczne danie obiadowe

Obrazek

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • ok. 0,75-1 kg kapusty białej albo pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 szklanka wody albo wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia kapusty na małe kawałki. Po poszatkowaniu jej wkładamy ją do lekko osolonego wrzątku i gotujemy tak przez kilka minut. Kapusta powinna być miękka, lecz należy uważać, by się nie rozgotowała. Tak ugotowane warzywo wyjmujemy z wody i odsączamy na sitku. Po wystudzeniu jeszcze raz drobno siekamy.

Zabieramy się za przygotowanie mięsa. Umieść je w misce i dodaj do niego jajka oraz 0,5 szklanki bułki tartej, posiekaną kapustę i lubczyk. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przygotowane mięso solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Przejdź do formowania kotletów. Robimy to tak, jak w przypadku tradycyjnych mielonych. Obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy.

Tak usmażone kotlety mielone przekładamy do rondelka, następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie na patelni umieszczamy masło i czekamy, aż się rozpuści.Dosypujemy do niego mąkę i szykujemy zasmażkę. Jeśli jest już gotowa to zalewamy ją ok. 1 szklanką płynu i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki.

Czekamy, aż baza naszego sosu zgęstnieje. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i gotujemy przez 2-3minuty. Tak przygotowanym sosem możemy zalać nasze kotlety w rondelku. Całość dusimy jeszcze 20-30 min. Gotowe mięso możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Są przepyszne!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej