PrzepisJednocześnie chcesz zjeść gołąbki i kotlety mielone? Nie musisz robić 2 dań osobno, jest na to sposób

Jednocześnie chcesz zjeść gołąbki i kotlety mielone? Nie musisz robić 2 dań osobno, jest na to sposób

Niekiedy nie można się zdecydować co przygotować na obiad. W związku z tym powstał poniższy przepis. Czyli kotlety mielone i gołąbki w jednym. Sycąca potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale daje również mnóstwo energii. Jak ją zrobić? Przedstawiamy sposób przygotowania krok po kroku.

Jednocześnie chcesz zjeść gołąbki i kotlety mielone? Nie musisz robić 2 dań osobno, jest na to sposób
Paulina

12.09.2022 | aktual.: 12.09.2022 15:25

Gołąbki to kultowa potrawa. Jej wnętrze skrywa zazwyczaj pyszne mielone mięso oraz ryż. Całość dopełnia pomidorowy sos. Natomiast mielone są idealne w połączeniu z bułką tartą i aromatycznymi przyprawami. Co zrobić, by mieć te smaki na jednym talerzu? Zobacz!

Kotlety mielone i gołąbki – fantastyczne danie obiadowe

Obraz

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • ok. 0,75-1 kg kapusty białej albo pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 szklanka wody albo wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia kapusty na małe kawałki. Po poszatkowaniu jej wkładamy ją do lekko osolonego wrzątku i gotujemy tak przez kilka minut. Kapusta powinna być miękka, lecz należy uważać, by się nie rozgotowała. Tak ugotowane warzywo wyjmujemy z wody i odsączamy na sitku. Po wystudzeniu jeszcze raz drobno siekamy.

Zabieramy się za przygotowanie mięsa. Umieść je w misce i dodaj do niego jajka oraz 0,5 szklanki bułki tartej, posiekaną kapustę i lubczyk. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przygotowane mięso solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Przejdź do formowania kotletów. Robimy to tak, jak w przypadku tradycyjnych mielonych. Obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy.

Tak usmażone kotlety mielone przekładamy do rondelka, następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie na patelni umieszczamy masło i czekamy, aż się rozpuści.Dosypujemy do niego mąkę i szykujemy zasmażkę. Jeśli jest już gotowa to zalewamy ją ok. 1 szklanką płynu i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki.

Czekamy, aż baza naszego sosu zgęstnieje. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i gotujemy przez 2-3minuty. Tak przygotowanym sosem możemy zalać nasze kotlety w rondelku. Całość dusimy jeszcze 20-30 min. Gotowe mięso możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Są przepyszne!

Wybrane dla Ciebie