Kroję popularne warzywo, posypuję serem i zapiekam. Serwuję do obiadu zamiast surówki

Por to warzywo, które najczęściej ląduje w zupach lub jako drugoplanowy składnik sałatki. W tym wydaniu wypada jednak tak dobrze, że śmiało może zagać nawet główną rolę. Zapiekany z dodatkiem sera będzie świetnym uzupełnieniem pieczonych i duszonych mięs.

Pieczony por - PysznościPieczony por - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Zaledwie kilka składników i kilka minut w kuchni wystarczą, aby wyczarować pyszne warzywo do obiadu lub samodzielną przekąskę na ciepło. Takim dodatkiem zaskoczysz niejedną osobę. Wystarczy zaledwie kilka składników i kulka minut w kuchni, aby wyczarować coś pysznego.

Zapiekany por z serem

Por smażony na maśle to doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu, co zrobić z tym warzywem. Jest to łatwy i szybki sposób na wykorzystanie pora, a jego delikatny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności
Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności © Canva | Alexas_Fotos

Składniki:

  • 2 pory,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do minimum.
  3. Pora pokrój na kawałki o długości 5–8 cm (zależnie od naczynia, w którym będą serwowane) i wrzuć do wrzątku na około 10–12 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij pora z wody, osusz na ręczniku kuchennym i ostudź.
  5. Po ostudzeniu przekrój go na połówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza z funkcją grill lub grzanie góra.
  7. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj oliwę. Ułóż pory na patelni i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor.
  8. Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni do naczynia do zapiekania i posyp parmezanem.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Francuzi często jedzą go jako lekką kolację z podpieczoną bagietką. To idealny sposób na wykorzystanie świeżych porów i stworzenie pysznego, a zarazem zdrowego posiłku. Por smażony z parmezanem może również stanowić dodatek do dań obiadowych z mięsem. Doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem, indykiem lub wołowiną. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak