PrzepisZapiekankiKroję popularne warzywo, posypuję serem i zapiekam. Serwuję do obiadu zamiast surówki

Kroję popularne warzywo, posypuję serem i zapiekam. Serwuję do obiadu zamiast surówki

Por to warzywo, które najczęściej ląduje w zupach lub jako drugoplanowy składnik sałatki. W tym wydaniu wypada jednak tak dobrze, że śmiało może zagać nawet główną rolę. Zapiekany z dodatkiem sera będzie świetnym uzupełnieniem pieczonych i duszonych mięs.

Pieczony por - Pyszności
Pieczony por - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930

06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 15:24

Zaledwie kilka składników i kilka minut w kuchni wystarczą, aby wyczarować pyszne warzywo do obiadu lub samodzielną przekąskę na ciepło. Takim dodatkiem zaskoczysz niejedną osobę. Wystarczy zaledwie kilka składników i kulka minut w kuchni, aby wyczarować coś pysznego.

Zapiekany por z serem

Por smażony na maśle to doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu, co zrobić z tym warzywem. Jest to łatwy i szybki sposób na wykorzystanie pora, a jego delikatny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności
Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności© Canva | Alexas_Fotos

Składniki:

  • 2 pory,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do minimum.
  3. Pora pokrój na kawałki o długości 5–8 cm (zależnie od naczynia, w którym będą serwowane) i wrzuć do wrzątku na około 10–12 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij pora z wody, osusz na ręczniku kuchennym i ostudź.
  5. Po ostudzeniu przekrój go na połówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza z funkcją grill lub grzanie góra.
  7. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj oliwę. Ułóż pory na patelni i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor.
  8. Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni do naczynia do zapiekania i posyp parmezanem.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Francuzi często jedzą go jako lekką kolację z podpieczoną bagietką. To idealny sposób na wykorzystanie świeżych porów i stworzenie pysznego, a zarazem zdrowego posiłku. Por smażony z parmezanem może również stanowić dodatek do dań obiadowych z mięsem. Doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem, indykiem lub wołowiną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie