Kroję popularne warzywo, posypuję serem i zapiekam. Serwuję do obiadu zamiast surówki
Por to warzywo, które najczęściej ląduje w zupach lub jako drugoplanowy składnik sałatki. W tym wydaniu wypada jednak tak dobrze, że śmiało może zagać nawet główną rolę. Zapiekany z dodatkiem sera będzie świetnym uzupełnieniem pieczonych i duszonych mięs.
06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 15:24
Zaledwie kilka składników i kilka minut w kuchni wystarczą, aby wyczarować pyszne warzywo do obiadu lub samodzielną przekąskę na ciepło. Takim dodatkiem zaskoczysz niejedną osobę. Wystarczy zaledwie kilka składników i kulka minut w kuchni, aby wyczarować coś pysznego.
Zapiekany por z serem
Por smażony na maśle to doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu, co zrobić z tym warzywem. Jest to łatwy i szybki sposób na wykorzystanie pora, a jego delikatny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki:
- 2 pory,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do minimum.
- Pora pokrój na kawałki o długości 5–8 cm (zależnie od naczynia, w którym będą serwowane) i wrzuć do wrzątku na około 10–12 minut.
- Po tym czasie wyjmij pora z wody, osusz na ręczniku kuchennym i ostudź.
- Po ostudzeniu przekrój go na połówki.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza z funkcją grill lub grzanie góra.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj oliwę. Ułóż pory na patelni i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor.
- Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni do naczynia do zapiekania i posyp parmezanem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Francuzi często jedzą go jako lekką kolację z podpieczoną bagietką. To idealny sposób na wykorzystanie świeżych porów i stworzenie pysznego, a zarazem zdrowego posiłku. Por smażony z parmezanem może również stanowić dodatek do dań obiadowych z mięsem. Doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem, indykiem lub wołowiną. Smacznego!