Kroję popularne warzywo, posypuję serem i zapiekam. Serwuję do obiadu zamiast surówki

Por to warzywo, które najczęściej ląduje w zupach lub jako drugoplanowy składnik sałatki. W tym wydaniu wypada jednak tak dobrze, że śmiało może zagać nawet główną rolę. Zapiekany z dodatkiem sera będzie świetnym uzupełnieniem pieczonych i duszonych mięs.

Pieczony por - PysznościPieczony por - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Zaledwie kilka składników i kilka minut w kuchni wystarczą, aby wyczarować pyszne warzywo do obiadu lub samodzielną przekąskę na ciepło. Takim dodatkiem zaskoczysz niejedną osobę. Wystarczy zaledwie kilka składników i kulka minut w kuchni, aby wyczarować coś pysznego.

Zapiekany por z serem

Por smażony na maśle to doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu, co zrobić z tym warzywem. Jest to łatwy i szybki sposób na wykorzystanie pora, a jego delikatny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności
Por to pyszny dodatek do dań głównych- Pyszności © Canva | Alexas_Fotos

Składniki:

  • 2 pory,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do minimum.
  3. Pora pokrój na kawałki o długości 5–8 cm (zależnie od naczynia, w którym będą serwowane) i wrzuć do wrzątku na około 10–12 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij pora z wody, osusz na ręczniku kuchennym i ostudź.
  5. Po ostudzeniu przekrój go na połówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza z funkcją grill lub grzanie góra.
  7. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj oliwę. Ułóż pory na patelni i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor.
  8. Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni do naczynia do zapiekania i posyp parmezanem.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Francuzi często jedzą go jako lekką kolację z podpieczoną bagietką. To idealny sposób na wykorzystanie świeżych porów i stworzenie pysznego, a zarazem zdrowego posiłku. Por smażony z parmezanem może również stanowić dodatek do dań obiadowych z mięsem. Doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem, indykiem lub wołowiną. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy