Krokiety na Wigilię robię bez smażenia naleśników. Babcia była oburzona, ale szybko się przekonała
Na Święta krokiety po prostu muszą być. Co roku trwała jednak cicha wojna o to, kto będzie musiał się poświęcić i stać przy naleśnikach. Od kiedy jednak poznałam ten przepis, największy problem odszedł w niepamięć.
13.11.2024 10:31
Chociaż samo przygotowanie krokietów jest proste, to potrafi pochłonąć naprawdę sporo czasu. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki i to całkiem pokaźną stertę, jeśli przy stole licznie zasiądą goście. Później jeszcze faszerowanie i znów smażenie. Efekt końcowy z pewnością jest smaczny, ale ilość włożonej pracy potrafi zdecydowanie zniechęcić do robienia. W moim domu znaleźliśmy rozwiązanie tego problemu - przygotowujemy krokiety bez naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z wafli
Kiedy moja babcia po raz pierwszy usłyszała, jak chcę zrobić krokiety, złapała się za głowę. Jak to tak, wafle zamiast naleśników? Kto to widział? Na początku zerkała na rosnącą górę krokietów z dystansem i pewną niechęcią, ale dała się namówić na spróbowanie. A jak już spróbowała, to poprosiła o dokładkę.
Wafle tortowe świetnie zastąpią naleśniki, znacząco skracając przy tym czas przygotowania. Najlepiej nałożyć jeszcze ciepły farsz na wafle, dzięki czemu zmiękną i łatwiej się je będzie zwijać. Po kilku minutach, kiedy wafle staną się elastyczne, można przystąpić do formowania roladek. Ważne jest, aby zwijać je dokładnie i dość ciasno, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Zamiast pieczarek możesz użyć również suszone grzyby, wcześniej namoczone i posiekane. Dodaj kminku poprawia trawienie, niwelując tym samym wzdymanie po kapuście.
Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 250 g pieczarek,
- 4 wafle tortowe,
- 2/3 szklanki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj.
- Zmniejsz moc i duś, aż kapusta będzie miękka.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Pieczarki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli.
- Smaż, aż woda odparuje.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
- Do pieczarek z cebulą dodaj obgotowaną i odciśniętą kapustę.
- Do smaku dodaj pieprz, sól oraz kminek.
- Ciepły farsz wykładaj na wafle i odstaw na 3 minuty, by zmiękły.
- Zawiń w ciasny rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obtocz w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Po usmażeniu odłóż krokiety na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Smacznego!