Krokiety na Wigilię robię bez smażenia naleśników. Babcia była oburzona, ale szybko się przekonała

Na Święta krokiety po prostu muszą być. Co roku trwała jednak cicha wojna o to, kto będzie musiał się poświęcić i stać przy naleśnikach. Od kiedy jednak poznałam ten przepis, największy problem odszedł w niepamięć.

Krokiety inaczej. Zamiast naleśników użyj czegoś innegoKrokiety inaczej. Zamiast naleśników użyj czegoś innego
Źródło zdjęć: © Canva | john shepard
Ewa Malinowska

Chociaż samo przygotowanie krokietów jest proste, to potrafi pochłonąć naprawdę sporo czasu. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki i to całkiem pokaźną stertę, jeśli przy stole licznie zasiądą goście. Później jeszcze faszerowanie i znów smażenie. Efekt końcowy z pewnością jest smaczny, ale ilość włożonej pracy potrafi zdecydowanie zniechęcić do robienia. W moim domu znaleźliśmy rozwiązanie tego problemu - przygotowujemy krokiety bez naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Krokiety z wafli

Kiedy moja babcia po raz pierwszy usłyszała, jak chcę zrobić krokiety, złapała się za głowę. Jak to tak, wafle zamiast naleśników? Kto to widział? Na początku zerkała na rosnącą górę krokietów z dystansem i pewną niechęcią, ale dała się namówić na spróbowanie. A jak już spróbowała, to poprosiła o dokładkę.

Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda!
Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda! © Canva | Photosiber

Wafle tortowe świetnie zastąpią naleśniki, znacząco skracając przy tym czas przygotowania. Najlepiej nałożyć jeszcze ciepły farsz na wafle, dzięki czemu zmiękną i łatwiej się je będzie zwijać. Po kilku minutach, kiedy wafle staną się elastyczne, można przystąpić do formowania roladek. Ważne jest, aby zwijać je dokładnie i dość ciasno, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Zamiast pieczarek możesz użyć również suszone grzyby, wcześniej namoczone i posiekane. Dodaj kminku poprawia trawienie, niwelując tym samym wzdymanie po kapuście.

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 250 g pieczarek,
  • 4 wafle tortowe,
  • 2/3 szklanki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garnka.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj.
  3. Zmniejsz moc i duś, aż kapusta będzie miękka.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  5. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli.
  6. Smaż, aż woda odparuje.
  7. Dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Do pieczarek z cebulą dodaj obgotowaną i odciśniętą kapustę.
  9. Do smaku dodaj pieprz, sól oraz kminek.
  10. Ciepły farsz wykładaj na wafle i odstaw na 3 minuty, by zmiękły.
  11. Zawiń w ciasny rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
  12. Obtocz w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  13. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Po usmażeniu odłóż krokiety na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat