Krokiety na Wigilię robię bez smażenia naleśników. Babcia była oburzona, ale szybko się przekonała

Na Święta krokiety po prostu muszą być. Co roku trwała jednak cicha wojna o to, kto będzie musiał się poświęcić i stać przy naleśnikach. Od kiedy jednak poznałam ten przepis, największy problem odszedł w niepamięć.

Krokiety inaczej. Zamiast naleśników użyj czegoś innegoKrokiety inaczej. Zamiast naleśników użyj czegoś innego
Źródło zdjęć: © Canva | john shepard
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chociaż samo przygotowanie krokietów jest proste, to potrafi pochłonąć naprawdę sporo czasu. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki i to całkiem pokaźną stertę, jeśli przy stole licznie zasiądą goście. Później jeszcze faszerowanie i znów smażenie. Efekt końcowy z pewnością jest smaczny, ale ilość włożonej pracy potrafi zdecydowanie zniechęcić do robienia. W moim domu znaleźliśmy rozwiązanie tego problemu - przygotowujemy krokiety bez naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Krokiety z wafli

Kiedy moja babcia po raz pierwszy usłyszała, jak chcę zrobić krokiety, złapała się za głowę. Jak to tak, wafle zamiast naleśników? Kto to widział? Na początku zerkała na rosnącą górę krokietów z dystansem i pewną niechęcią, ale dała się namówić na spróbowanie. A jak już spróbowała, to poprosiła o dokładkę.

Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda!
Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda! © Canva | Photosiber

Wafle tortowe świetnie zastąpią naleśniki, znacząco skracając przy tym czas przygotowania. Najlepiej nałożyć jeszcze ciepły farsz na wafle, dzięki czemu zmiękną i łatwiej się je będzie zwijać. Po kilku minutach, kiedy wafle staną się elastyczne, można przystąpić do formowania roladek. Ważne jest, aby zwijać je dokładnie i dość ciasno, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Zamiast pieczarek możesz użyć również suszone grzyby, wcześniej namoczone i posiekane. Dodaj kminku poprawia trawienie, niwelując tym samym wzdymanie po kapuście.

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 250 g pieczarek,
  • 4 wafle tortowe,
  • 2/3 szklanki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garnka.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj.
  3. Zmniejsz moc i duś, aż kapusta będzie miękka.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  5. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli.
  6. Smaż, aż woda odparuje.
  7. Dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Do pieczarek z cebulą dodaj obgotowaną i odciśniętą kapustę.
  9. Do smaku dodaj pieprz, sól oraz kminek.
  10. Ciepły farsz wykładaj na wafle i odstaw na 3 minuty, by zmiękły.
  11. Zawiń w ciasny rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
  12. Obtocz w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  13. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Po usmażeniu odłóż krokiety na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza