Które mleko warto kupić w Biedronce? Słowa dietetyka dają do myślenia

Gdy stajemy przed półkami w sklepie Biedronka, szukając idealnego mleka, często pojawiają się wątpliwości. Które mleko wybrać spośród różnych dostępnych opcji? Dlatego warto przyjrzeć się wskazówkom dietetyka, których rady pomogą nam dokonać świadomego wyboru.

Michał WrzosekMichał Wrzosek
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

W Biedronce można kupić dwa rodzaje mleka: pasteryzowane i UHT. Mleko pasteryzowane jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza przez 15-20 sekund. Mleko UHT jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze 120-135 stopni Celsjusza przez 2-3 sekundy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Mleko UHT ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż mleko pasteryzowane. Może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy. Mleko pasteryzowane ma krótszy termin przydatności do spożycia, zwykle 7-10 dni. Musi być przechowywane w lodówce.

Dietetyk Michał Wrzosek radzi, które mleko wybrać

Mleko UHT ma mniej witamin niż mleko pasteryzowane. Podczas obróbki termicznej część witamin ulega zniszczeniu. Dietetyk Michał Wrzosek radzi, aby wybierać mleko pasteryzowane. Ma ono więcej witamin niż mleko UHT.

- Mleko pasteryzowane ma więcej witamin, które są niezbędne dla naszego zdrowia. W szczególności warto wybierać mleko z witaminą A i D, które są ważne dla układu odpornościowego - mówi Michał Wrzosek.

- Mleko UHT jest wygodniejsze w przechowywaniu, ponieważ nie trzeba go przechowywać w lodówce. Jednak ma mniej witamin, dlatego warto wybierać je tylko w ostateczności - dodaje dietetyk.

Przy wyborze mleka w Biedronce zwracamy uwagę na jego zawartość tłuszczu, co ma znaczenie z perspektywy zdrowego odżywiania. Mleko dostępne na półkach marketu występuje w różnych wariantach tłuszczu, takich jak 0%, 1,5%, 2%, czy mleko pełnotłuste.

- Mleko o zawartości tłuszczu 2 proc. jest dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczu. Ma ono wystarczającą ilość białka i wapnia, które są niezbędne dla naszego organizmu - przekonuje dr Wrzosek.
- Mleko o zawartości tłuszczu 0 proc. jest dobrym wyborem dla osób, które chcą całkowicie wyeliminować tłuszcz ze swojej diety. Ma ono jednak mniej białka i wapnia niż mleko o zawartości tłuszczu 2 proc. - dodaje.

Podsumowując, wybierając mleko w Biedronce, warto sięgnąć po mleko pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2 proc. Takie mleko ma więcej witamin i białka niż mleko UHT lub mleko o zawartości tłuszczu 0 proc.

Które mleko warto kupić w Biedronce 🐞

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem