Które mleko warto kupić w Biedronce? Słowa dietetyka dają do myślenia

Gdy stajemy przed półkami w sklepie Biedronka, szukając idealnego mleka, często pojawiają się wątpliwości. Które mleko wybrać spośród różnych dostępnych opcji? Dlatego warto przyjrzeć się wskazówkom dietetyka, których rady pomogą nam dokonać świadomego wyboru.

Michał WrzosekMichał Wrzosek
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

W Biedronce można kupić dwa rodzaje mleka: pasteryzowane i UHT. Mleko pasteryzowane jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza przez 15-20 sekund. Mleko UHT jest poddawane obróbce termicznej w temperaturze 120-135 stopni Celsjusza przez 2-3 sekundy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Mleko UHT ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż mleko pasteryzowane. Może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy. Mleko pasteryzowane ma krótszy termin przydatności do spożycia, zwykle 7-10 dni. Musi być przechowywane w lodówce.

Dietetyk Michał Wrzosek radzi, które mleko wybrać

Mleko UHT ma mniej witamin niż mleko pasteryzowane. Podczas obróbki termicznej część witamin ulega zniszczeniu. Dietetyk Michał Wrzosek radzi, aby wybierać mleko pasteryzowane. Ma ono więcej witamin niż mleko UHT.

- Mleko pasteryzowane ma więcej witamin, które są niezbędne dla naszego zdrowia. W szczególności warto wybierać mleko z witaminą A i D, które są ważne dla układu odpornościowego - mówi Michał Wrzosek.

- Mleko UHT jest wygodniejsze w przechowywaniu, ponieważ nie trzeba go przechowywać w lodówce. Jednak ma mniej witamin, dlatego warto wybierać je tylko w ostateczności - dodaje dietetyk.

Przy wyborze mleka w Biedronce zwracamy uwagę na jego zawartość tłuszczu, co ma znaczenie z perspektywy zdrowego odżywiania. Mleko dostępne na półkach marketu występuje w różnych wariantach tłuszczu, takich jak 0%, 1,5%, 2%, czy mleko pełnotłuste.

- Mleko o zawartości tłuszczu 2 proc. jest dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczu. Ma ono wystarczającą ilość białka i wapnia, które są niezbędne dla naszego organizmu - przekonuje dr Wrzosek.
- Mleko o zawartości tłuszczu 0 proc. jest dobrym wyborem dla osób, które chcą całkowicie wyeliminować tłuszcz ze swojej diety. Ma ono jednak mniej białka i wapnia niż mleko o zawartości tłuszczu 2 proc. - dodaje.

Podsumowując, wybierając mleko w Biedronce, warto sięgnąć po mleko pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2 proc. Takie mleko ma więcej witamin i białka niż mleko UHT lub mleko o zawartości tłuszczu 0 proc.

Które mleko warto kupić w Biedronce 🐞

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby