Kucharz ze Śląska sięgnął po niedoceniane owoce. Zamiast robić sok, nadział drożdżówki

Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natury, jakim jest aronia.

Remigiusz Rączka pokazał, jak przygotować drożdżówki z aronią Remigiusz Rączka pokazał, jak przygotować drożdżówki z aronią
Źródło zdjęć: © YouTube | Rączka Gotuje (screnshot)

Remigiusz Rączka to śląski kucharz, właściciel restauracji we Włodzisławiu, felietonista, youtuber i rodowity Ślązak, którego kuchnię regionalną pokochali ludzie z całej Polski. Teraz, kiedy sezon na aronię trwa w najlepsze, kucharz zaprezentował przepis na pyszne drożdżówki z tym owocem w roli głównej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Co zrobić z aronii? Przepis na aroniowe drożdżówki

Dżem, nalewka, sok, a może... pyszne drożdżowe zawijasy? Remigiusz Rączka proponuje, by wspaniałe owoce aronii zamknąć w cieście drożdżowym w duecie z kremem twarogowym, który doda słodyczy pysznym wypiekom. Drożdżówki z aronią to sezonowy hit.

Aronia jest naszym dobrem narodowym, ale niestety szalenie niedocenianym. Niegdyś nasze babcie przyrządzały z aronii soki i nalewki, a dzisiaj, kiedy nieco odeszliśmy od tradycji robienia przetworów, aronia straciła dawną popularność. Warto jednak przypomnieć sobie, dlaczego kiedyś tak doceniano te owoce. A jeśli brak ci pomysłu na przepis z aronią w roli głównej, przygotuj puszyste drożdżówki z przepisu Remigiusza Rączki.

Drożdżówki z aronią będą sezonowym hitem
Drożdżówki z aronią będą sezonowym hitem © YouTube | Rączka Gotuje (screenshot)

Drożdżówki z aronią. Przepis Remigiusza Rączki

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej (typ 500),
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • szczypta soli.

NADZIENIE SEROWE

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego lub śmietany,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 200 g aronii,
  • 2 łyżki mleka + 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. 150 ml mleka lekko podgrzej (do maks. 30 st.C.), następnie rozpuść w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw całość do wyrośnięcia, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  2. Do mąki dodaj resztę mleka i cukru, jajko i żółtka, cukier z wanilią, sól oraz rozczyn.
  3. Zarób z całości ciasto - najpierw łyżką, a następnie dłońmi.
  4. W międzyczasie do ciasta dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być lekko luźne. Wyrobione oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Twaróg rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj jogurt (lub śmietanę), cukier waniliowy (lub z wanilią) oraz cukier puder. Wymieszaj.
  6. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto wyjmij z miski i zarób raz jeszcze. Powinno być zwarte i miękkie.
  7. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 50 mm. Posmaruj twarogiem po całej powierzchni i na to wysyp jagody aronii i zawiń całość w roladę.
  8. Nożem pokrój roladę na małe ślimaczki i odkładaj od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Odstaw całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  10. Drożdżówki piecz w 190 st. C przez 25 minut (aż nabiorą złotego koloru).
  11. Upieczone drożdżówki z aronią posmaruj mlekiem i posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo