Kucharz ze Śląska sięgnął po niedoceniane owoce. Zamiast robić sok, nadział drożdżówki
Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natury, jakim jest aronia.
23.08.2024 12:55
Remigiusz Rączka to śląski kucharz, właściciel restauracji we Włodzisławiu, felietonista, youtuber i rodowity Ślązak, którego kuchnię regionalną pokochali ludzie z całej Polski. Teraz, kiedy sezon na aronię trwa w najlepsze, kucharz zaprezentował przepis na pyszne drożdżówki z tym owocem w roli głównej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z aronii? Przepis na aroniowe drożdżówki
Dżem, nalewka, sok, a może... pyszne drożdżowe zawijasy? Remigiusz Rączka proponuje, by wspaniałe owoce aronii zamknąć w cieście drożdżowym w duecie z kremem twarogowym, który doda słodyczy pysznym wypiekom. Drożdżówki z aronią to sezonowy hit.
Aronia jest naszym dobrem narodowym, ale niestety szalenie niedocenianym. Niegdyś nasze babcie przyrządzały z aronii soki i nalewki, a dzisiaj, kiedy nieco odeszliśmy od tradycji robienia przetworów, aronia straciła dawną popularność. Warto jednak przypomnieć sobie, dlaczego kiedyś tak doceniano te owoce. A jeśli brak ci pomysłu na przepis z aronią w roli głównej, przygotuj puszyste drożdżówki z przepisu Remigiusza Rączki.
Drożdżówki z aronią. Przepis Remigiusza Rączki
Składniki:
CIASTO
- 500 g mąki pszennej (typ 500),
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 100 g drobnego cukru,
- 50 g drożdży świeżych,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- szczypta soli.
NADZIENIE SEROWE
- 200 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego lub śmietany,
- 1 cukier wanilinowy,
- 200 g aronii,
- 2 łyżki mleka + 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- 150 ml mleka lekko podgrzej (do maks. 30 st.C.), następnie rozpuść w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw całość do wyrośnięcia, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
- Do mąki dodaj resztę mleka i cukru, jajko i żółtka, cukier z wanilią, sól oraz rozczyn.
- Zarób z całości ciasto - najpierw łyżką, a następnie dłońmi.
- W międzyczasie do ciasta dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być lekko luźne. Wyrobione oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Twaróg rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj jogurt (lub śmietanę), cukier waniliowy (lub z wanilią) oraz cukier puder. Wymieszaj.
- Stolnicę podsyp mąką. Ciasto wyjmij z miski i zarób raz jeszcze. Powinno być zwarte i miękkie.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 50 mm. Posmaruj twarogiem po całej powierzchni i na to wysyp jagody aronii i zawiń całość w roladę.
- Nożem pokrój roladę na małe ślimaczki i odkładaj od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Odstaw całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Drożdżówki piecz w 190 st. C przez 25 minut (aż nabiorą złotego koloru).
- Upieczone drożdżówki z aronią posmaruj mlekiem i posyp cukrem pudrem.