Kucharz ze Śląska sięgnął po niedoceniane owoce. Zamiast robić sok, nadział drożdżówki

Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natury, jakim jest aronia.

Remigiusz Rączka pokazał, jak przygotować drożdżówki z aronią Remigiusz Rączka pokazał, jak przygotować drożdżówki z aronią
Źródło zdjęć: © YouTube | Rączka Gotuje (screnshot)

Remigiusz Rączka to śląski kucharz, właściciel restauracji we Włodzisławiu, felietonista, youtuber i rodowity Ślązak, którego kuchnię regionalną pokochali ludzie z całej Polski. Teraz, kiedy sezon na aronię trwa w najlepsze, kucharz zaprezentował przepis na pyszne drożdżówki z tym owocem w roli głównej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Co zrobić z aronii? Przepis na aroniowe drożdżówki

Dżem, nalewka, sok, a może... pyszne drożdżowe zawijasy? Remigiusz Rączka proponuje, by wspaniałe owoce aronii zamknąć w cieście drożdżowym w duecie z kremem twarogowym, który doda słodyczy pysznym wypiekom. Drożdżówki z aronią to sezonowy hit.

Aronia jest naszym dobrem narodowym, ale niestety szalenie niedocenianym. Niegdyś nasze babcie przyrządzały z aronii soki i nalewki, a dzisiaj, kiedy nieco odeszliśmy od tradycji robienia przetworów, aronia straciła dawną popularność. Warto jednak przypomnieć sobie, dlaczego kiedyś tak doceniano te owoce. A jeśli brak ci pomysłu na przepis z aronią w roli głównej, przygotuj puszyste drożdżówki z przepisu Remigiusza Rączki.

Drożdżówki z aronią będą sezonowym hitem
Drożdżówki z aronią będą sezonowym hitem © YouTube | Rączka Gotuje (screenshot)

Drożdżówki z aronią. Przepis Remigiusza Rączki

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej (typ 500),
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • szczypta soli.

NADZIENIE SEROWE

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego lub śmietany,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 200 g aronii,
  • 2 łyżki mleka + 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. 150 ml mleka lekko podgrzej (do maks. 30 st.C.), następnie rozpuść w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw całość do wyrośnięcia, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  2. Do mąki dodaj resztę mleka i cukru, jajko i żółtka, cukier z wanilią, sól oraz rozczyn.
  3. Zarób z całości ciasto - najpierw łyżką, a następnie dłońmi.
  4. W międzyczasie do ciasta dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być lekko luźne. Wyrobione oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Twaróg rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj jogurt (lub śmietanę), cukier waniliowy (lub z wanilią) oraz cukier puder. Wymieszaj.
  6. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto wyjmij z miski i zarób raz jeszcze. Powinno być zwarte i miękkie.
  7. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 50 mm. Posmaruj twarogiem po całej powierzchni i na to wysyp jagody aronii i zawiń całość w roladę.
  8. Nożem pokrój roladę na małe ślimaczki i odkładaj od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Odstaw całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  10. Drożdżówki piecz w 190 st. C przez 25 minut (aż nabiorą złotego koloru).
  11. Upieczone drożdżówki z aronią posmaruj mlekiem i posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości