PoradyZapomnij o szorowaniu i chemii. Ten domowy patent sprawi, że kuchnia będzie lśniła

Zapomnij o szorowaniu i chemii. Ten domowy patent sprawi, że kuchnia będzie lśniła

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
14.04.2023 15:32

Zalanie, przypalenie, uszkodzenia mechaniczne oraz nieprawidłowe użytkowanie — to najczęstsze przyczyny awarii kuchennych sprzętów AGD. Jeśli chcesz jak najdłużej cieszyć się ich funkcjonalnością, powinieneś właściwie je pielęgnować. Podpowiadamy, w jaki sposób należy dbać o piekarnik, kuchenkę i zmywarkę do naczyń.

Żaden kucharz, czy to profesjonalista, czy amator, nie obędzie się w kuchni bez sprzętów AGD. Usprawniają nasze życie — pomagają w przygotowaniu rodzinnych posiłków i ułatwiają sprzątanie. Dlatego warto regularnie dbać o ich czystość i wydajność, a odwdzięczą się nam długim i sprawnym działaniem. Sprawdź, jak i czym najlepiej je wyszorować.

Kuchenka ceramiczna - Pyszności; źródło: Adobe
Kuchenka ceramiczna - Pyszności; źródło: Adobe

Jak dbać o sprzęt AGD? Kuchenka czysta jak nigdy!

Niezależnie od tego czy korzystasz z płyty ceramicznej, czy kuchenki indukcyjnej, podstawą pielęgnacji jest jej dokładne i regularne czyszczenie. Najlepszym narzędziem do usuwania zabrudzeń powstałych podczas gotowania powinna być wilgotna, miękka ściereczka - najlepiej bawełniana. Nie porysuje szkła na płycie, w przeciwieństwie do szorstkiej powierzchni gąbki. Pomoże też rozmiękczyć tłuste osady. Do mocniejszych zabrudzeń, na przykład zaschniętych resztkach jedzenia i plam po sosach, ściereczka może już nie wystarczyć. Wówczas warto użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej.

Wystarczy po skończonym sprzątaniu zetrzeć resztki sody ręczniczkiem bądź ściereczką, a potem całość wypolerować szmatką z mikrofibry. Możesz również użyć środków przeznaczonych do pielęgnacji płyty. Bez problemu kupisz je na dziale chemicznym supermarketu i w sklepach AGD. Te produkty pozostawiają na powierzchni płyty warstwę, która chroni urządzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi. Pamiętaj jednak, by nie używać ich na ciepłej płycie, bo mogą doprowadzić do uszkodzeń. To produkty są szkodliwe dla skóry, dlatego podczas stosowania używaj rękawiczek. Wszelkie pozostałości po płynie trzeba dokładnie spłukać. Przyda ci się również specjalny skrobak, który usuwa zaschnięte, przypalone resztki, bez ryzyka porysowania powierzchni kuchenki.

Piekarnik - Pyszności; źródło: Adobe
Piekarnik - Pyszności; źródło: Adobe

Piekarnik

Piekarnik to jedno z tych urządzeń, o których czyszczeniu  zapominamy najczęściej. Mniej zabrudzone powierzchnie możesz na co dzień przecierać wodą z solą. Do generalnego umycia wnętrza możesz natomiast użyć roztworu octu i ciepłej wody (w takiej samej ilości). Do tej mieszanki dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń. Szoruj za pomocą gąbki, a na koniec przetrzyj wnętrze szmatką zwilżoną w ciepłej wodzie. Do uporczywych zabrudzeń możesz użyć też profesjonalnego środka, ale pamiętaj, aby przestrzegać wskazówek i po zakończeniu przewietrzyć wnętrze.

By uniknąć żmudnej walki z zaschniętym, zapieczonym brudem, wyłóż dno piekarnika folią aluminiową lub ustaw na nim blachę do pieczenia. To ułatwi ci sprzątanie, jeśli np. podczas pieczenia rozleje się tłuszcz z pieczonego na rożnie kurczaka. Nie zapominaj o drzwiczkach, usuwaj z nich regularnie gromadzący się podczas użytkowana tłuszcz. Możesz wykorzystać domowy patent — pastę z sody oczyszczonej. Do sody (1 szklanka) wlewaj powoli wodę i wymieszaj, aż nabierze konsystencji pasty. Nałóż ją na całą powierzchnię szyby (od zewnętrznej i wewnętrznej strony). Zmyj ją szorstką stroną gąbki po 15 minutach.

Zmywarka - Pyszności; źródło: Adobe
Zmywarka - Pyszności; źródło: Adobe

Zmywarka do naczyń

To jeden z podstawowych sprzętów AGD. Większość  z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Niestety, zwykle przypominamy sobie o jej czyszczeniu, gdy nie domywa naczyń, pozostaje na nich osad albo pojawia się brzydki zapach. Tymczasem o zmywarkę trzeba dbać regularnie. Przede wszystkim, zanim włożysz do zmywarki brudne naczynia oraz kuchenne akcesoria usuń z nich resztki jedzenia. Pamiętaj też pozbyciu się nadmiaru tłuszczu z powierzchni patelni. Stosuj tabletki renomowanych producentów i pilnuj, by pojemnik na sól zawsze był nią wypełniony. Dzięki temu unikniesz osadzania się kamienia na elementach zmywarki, który może negatywnie wpływać na jej pracę.

Samą zmywarkę najlepiej czyścić raz w tygodniu, w tym metalową obudowę i uszczelki. Raz na miesiąc włącz ją pustą i nastaw program z najwyższą temperaturą. W środku umieść środek do mycia zmywarek lub sodę oczyszczoną i ocet. Filtry, w których zbierają się resztki i brud, czyść pod bieżącą wodą, używając płynu do mycia naczyń, a jeśli pojawił się kamień –  usuń go gotowym preparatem lub wymocz filtr w ciepłym occie. Jeśli używasz jej rzadziej niż raz dziennie, stosuj odświeżacz zmywarki, który zneutralizuje nieprzyjemne zapachy.

A co powiesz na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także