Kultowe ciasto zebra bez pieczenia wyjdzie lekkie niczym obłok. Bezkonkurencyjny deser zrobisz w 20 minut

Ciasto zebra możesz przygotować z łatwością bez użycia piekarnika. Połączenie pysznych warstw jogurtowych to nasz sprawdzony przepis na słodki sukces.

Obrazek
Ewa

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia

Jeśli nie masz ochoty na stanie przy piekarniku i zależy Ci na orzeźwiającym cieście, to nasza zebra sprawdzi się idealnie. Kultowe ciasto to połączenie dwukolorowych warstw, które tworzą urocze pasy. Ciemna warstwa powstaje dzięki dodatkowi kakao. Chociaż każdy z nas kojarzy to ciasto w pieczonej wersji, to ta na zimno sprawdzi się równie dobrze. Jogurty sprawiają, że danie jest lekkie, ale wciąż niesamowicie smaczne.

Ciasto zebra

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 700 ml gorącej wody
  • 180 gramów kruchych ciastek czekoladowych
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby proszek dobrze się rozpuścił. Odstaw je do wystudzenia. Jeśli chcesz, żeby szybciej wystygła, to umieść naczynie z galaretką w pojemniku z zimną wodą i wstaw całość do lodówki.

W międzyczasie rozpuść masło. Ciastka czekoladowe drobno pokrusz lub zblenduj. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż przygotowanym spodem ciasteczkowym, dobrze dociskając.

Obrazek

Jogurty zmiksuj z wystudzonymi galaretkami, dodając również cukier puder. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj gorzkie kakao i wymieszaj dobrze, aby nie było grudek. je szklanką. Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na schłodzonym spodzie rozprowadź 6 łyżek masy kakaowej. Następnie na środek wlej 4-5 łyżek jasnej masy. Następnie kolejno 4 łyżki białego kremu waniliowego, a następnie 4 łyżki kremu czekoladowego, aż krem ​​się skończy. Przy pomocy wykałaczki możesz zrobić wzorek.

Obrazek

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, żeby dobrze stężało. Smacznego!

Obrazek
Ciasto zebra- Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tort Toffifee z naszą sekretną warstwą, który pokochasz od pierwszego kęsa. 

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese