Kultowe ciasto zebra bez pieczenia wyjdzie lekkie niczym obłok. Bezkonkurencyjny deser zrobisz w 20 minut
Ciasto zebra możesz przygotować z łatwością bez użycia piekarnika. Połączenie pysznych warstw jogurtowych to nasz sprawdzony przepis na słodki sukces.
05.09.2022 17:08
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia
Jeśli nie masz ochoty na stanie przy piekarniku i zależy Ci na orzeźwiającym cieście, to nasza zebra sprawdzi się idealnie. Kultowe ciasto to połączenie dwukolorowych warstw, które tworzą urocze pasy. Ciemna warstwa powstaje dzięki dodatkowi kakao. Chociaż każdy z nas kojarzy to ciasto w pieczonej wersji, to ta na zimno sprawdzi się równie dobrze. Jogurty sprawiają, że danie jest lekkie, ale wciąż niesamowicie smaczne.
Ciasto zebra
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego
- 3 galaretki przezroczyste
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 700 ml gorącej wody
- 180 gramów kruchych ciastek czekoladowych
- 70 g masła
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby proszek dobrze się rozpuścił. Odstaw je do wystudzenia. Jeśli chcesz, żeby szybciej wystygła, to umieść naczynie z galaretką w pojemniku z zimną wodą i wstaw całość do lodówki.
W międzyczasie rozpuść masło. Ciastka czekoladowe drobno pokrusz lub zblenduj. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż przygotowanym spodem ciasteczkowym, dobrze dociskając.
Jogurty zmiksuj z wystudzonymi galaretkami, dodając również cukier puder. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj gorzkie kakao i wymieszaj dobrze, aby nie było grudek. je szklanką. Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na schłodzonym spodzie rozprowadź 6 łyżek masy kakaowej. Następnie na środek wlej 4-5 łyżek jasnej masy. Następnie kolejno 4 łyżki białego kremu waniliowego, a następnie 4 łyżki kremu czekoladowego, aż krem się skończy. Przy pomocy wykałaczki możesz zrobić wzorek.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, żeby dobrze stężało. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tort Toffifee z naszą sekretną warstwą, który pokochasz od pierwszego kęsa.