PrzepisKultowe ciasto zebra bez pieczenia wyjdzie lekkie niczym obłok. Bezkonkurencyjny deser zrobisz w 20 minut

Kultowe ciasto zebra bez pieczenia wyjdzie lekkie niczym obłok. Bezkonkurencyjny deser zrobisz w 20 minut

Kultowe ciasto zebra bez pieczenia wyjdzie lekkie niczym obłok. Bezkonkurencyjny deser zrobisz w 20 minut
Ewa

05.09.2022 17:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto zebra możesz przygotować z łatwością bez użycia piekarnika. Połączenie pysznych warstw jogurtowych to nasz sprawdzony przepis na słodki sukces.

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia

Jeśli nie masz ochoty na stanie przy piekarniku i zależy Ci na orzeźwiającym cieście, to nasza zebra sprawdzi się idealnie. Kultowe ciasto to połączenie dwukolorowych warstw, które tworzą urocze pasy. Ciemna warstwa powstaje dzięki dodatkowi kakao. Chociaż każdy z nas kojarzy to ciasto w pieczonej wersji, to ta na zimno sprawdzi się równie dobrze. Jogurty sprawiają, że danie jest lekkie, ale wciąż niesamowicie smaczne.

Ciasto zebra

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 700 ml gorącej wody
  • 180 gramów kruchych ciastek czekoladowych
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby proszek dobrze się rozpuścił. Odstaw je do wystudzenia. Jeśli chcesz, żeby szybciej wystygła, to umieść naczynie z galaretką w pojemniku z zimną wodą i wstaw całość do lodówki.

W międzyczasie rozpuść masło. Ciastka czekoladowe drobno pokrusz lub zblenduj. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż przygotowanym spodem ciasteczkowym, dobrze dociskając.

Obraz

Jogurty zmiksuj z wystudzonymi galaretkami, dodając również cukier puder. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj gorzkie kakao i wymieszaj dobrze, aby nie było grudek. je szklanką. Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na schłodzonym spodzie rozprowadź 6 łyżek masy kakaowej. Następnie na środek wlej 4-5 łyżek jasnej masy. Następnie kolejno 4 łyżki białego kremu waniliowego, a następnie 4 łyżki kremu czekoladowego, aż krem ​​się skończy. Przy pomocy wykałaczki możesz zrobić wzorek.

Obraz

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, żeby dobrze stężało. Smacznego!

Ciasto zebra- Pyszności
Ciasto zebra- Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tort Toffifee z naszą sekretną warstwą, który pokochasz od pierwszego kęsa.