Kupisz za grosze, mają mało kalorii i mnóstwo żelaza. Wielu niepotrzebnie się ich obawia

Podroby, choć nie cieszą się najlepszą reputacją i często spotykają się z wyrazami niechęci na twarzach wielu osób, to jednak są zdrowym, niskokalorycznym i niedrogim wyborem. Przy odpowiednim przygotowaniu, potrafią zaskoczyć swoim smakiem.

Aromatyczny gulasz z serc drobiowychAromatyczny gulasz z serc drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov

Podroby, mimo że nie mają najlepszej opinii i często budzą niechęć, są zdrową, niskokaloryczną i tanią opcją. Odpowiednio przygotowane, mogą zaskoczyć smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dlaczego warto jeść serca drobiowe?

Wśród różnych rodzajów podrobów, takich jak wątróbki, ozorki czy żołądki, można znaleźć również serca drobiowe. Te niewielkie organy są często pomijane, ale warto dać im szansę, zwłaszcza że można z nich przygotować przepyszny gulasz. Serca drobiowe mogą wydawać się nieco zapomniane na sklepowych półkach, ale warto przypomnieć sobie o ich wyjątkowym smaku.

W 100 gramach serc drobiowych znajduje się zaledwie 153 kalorie, co sprawia, że dania z ich udziałem są lżejsze w porównaniu do tradycyjnych potraw mięsnych. Serca drobiowe wyróżniają się również bogactwem składników odżywczych, przewyższając pod tym względem inne rodzaje mięs. Są też cennym źródłem wapnia, fosforu i żelaza, co czyni je cennym produktem w profilaktyce i leczeniu anemii, często rekomendowanym przez lekarzy.

Kiedyś częsty wybór, dziś zapomniane

Dawniej serca drobiowe były stałym elementem menu w stołówkach i restauracjach, również tych o wysokim standardzie. Niestety, z biegiem lat, podroby niesłusznie odeszły do lamusa, stając się jedynie mglistym wspomnieniem z przeszłości. Warto jednak przekonać się na nowo do tych smaków i odkryć, że nie są takie straszne, jak je malują.

Gulasz z serc drobiowych

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie gulaszu z serc drobiowych rozpocznij od dokładnego oczyszczenia serc z żył i tłuszczu, a następnie umyj je pod bieżącą wodą.
  2. Teraz obierz i pokrój w kostkę marchewkę, a cebulkę siekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, a potem dodaj serca i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Całość zalewaj bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojoną marchewkę. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu, aż serca zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W osobnym naczyniu rozrób mąkę z zimną wodą na gładką papkę. Wlej ją do gulaszu, cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Gotuj jeszcze przez minutę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa