Kurczak z ryżem i czerwoną papryką to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz w mgnieniu oka w jednym garnku. Takie kombinacje lubimy najbardziej ❤️
Frania
Składniki:
4 szt. podudzia z kurczaka
350 g ryż
1 łyżeczka ostra papryka
1 łyżeczka kurkuma
2 ząbki czosnek
1 szt. czerwona papryka
2 łyżeczki sól z podziałem na pół
2 łyżeczki pieprz z podziałem na pół
700 ml bulion drobiowy
1/2 szkl. śmietanka 18%
3 garście świeży szpinak
1 łyżeczka słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Dopraw kawałki mięsa przy pomocy soli, pieprzu i słodkiej papryki.
2. Podsmaż kurczaki na rozgrzanym oleju.
3. Odłóż mięso na bok. W tym samym garnku umieść czosnek i czerwoną paprykę. Dopraw do smaku ostrą papryką i kurkumą. Nie zapomnij również o soli i pieprzu.
4. Jako kolejne składniki dodaj: surowy ryż, bulion drobiowy, śmietankę oraz wcześniej przygotowane kurczaki. Gotuj całość pod przykryciem przez 25 minut.
5. Na koniec dodaj świeży szpinak i dokładnie wymieszaj.