Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kotlety mielone wydają się najprostszym pomysłem na obiad na świecie. Jednak, kiedy robisz je na szybko i nie poświęcasz mi należytej uwagi, często wychodzą suche i jałowe w smaku. Nie wystarczy wyrobić mięso z jajkiem i bułką tartą. Inne niewielkie dodatki przesądzają o sukcesie mielonych.
Kotlety mielone możesz zrobić zarówno z wieprzowym, jak i wołowym mięsem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z drobiu czy nawet z ryby. Jednak dobrze jest mieć świadomość tego, że każdy wybór pociąga za sobą konsekwencje smakowe. Jeśli chcesz przygotować tradycyjne mielone, które przywołują wspomnienie obiadów u babci, nie warto oglądać się na kalorie –babcia również ich nie liczyła.
Warzywne dodatki, które poprawiają smak kotletów
Poniżej znajdziesz przepis na kotlety mielone z boczkiem, którymi w niedzielę uraczyła nas moja kuzynka. Jednak, pomimo ogromnego sentymentu do tradycyjnej kuchni babci, dobrze jest mieć z tyłu głowy to, że codzienne dawka smażonego, wcale nie chudego mięsa, może sporo namieszać w naszym organizmie. Przygotowane raz na jakiś czas takie mielone nie stanowią problemu, ale jeśli myślisz o tym, aby częściej gościły w twoim jadłospisie, warto rozważyć inne, bardziej lekkostrawne, dodatki.
Nie tylko do kotletów z mielonego mięsa, ale również do wegetariańskich kotletów z kaszy jaglanej, możesz dodać podsmażoną na oliwie cukinię. Dzięki dużej zawartości wody warzywo doskonale rozmiękczy suche mięso lub kaszę, a niewielki dodatek oliwy wzmocni smak potrawy. Do kotletów z kaszy gryczanej idealnie pasują pieczarki lub smażone grzyby leśne.
Zamiast surowej cebuli, delikatnie zeszklij ją na maśle. Do mięsa możesz dodać również świeże zioła, takie jak koperek, kolendra czy natka pietruszki.
Przepis na kotlety mielone z boczkiem
Kotlety mielone podaję z młodymi ziemniaczkami, które zawsze posypuję koperkiem. Obok ląduje mizeria z ogórków gruntowych i rodzina jest w siódmym niebie.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 1 sucha kajzerka lub kawałek czerstwego pieczywa,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtaczania kotletów,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wyjmij z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- W małej miseczce lub kubku umieść kajzerkę i zalej ją wodą.
- Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj do niego posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut.
- Podsmażony boczek z cebulą (ale bez tłuszczu) przełóż do mielonego mięsa. Dodaj jajko i odciśniętą z wody kajzerkę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Z masy formuj kotlety w zwilżonych dłoniach. Obtaczaj w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron na rumiany kolor.