Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie

Wygląda prawie jak malina. Nie smakuje jak truskawka. A jednak potrafi zaskoczyć i to pozytywnie. Choć mało kto o niej słyszał, coraz więcej osób sadzi ją na balkonach i w ogródkach. I bardzo dobrze, bo ten owoc ma w sobie ogromną moc.

MalinotruskawkaMalinotruskawka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Malinotruskawka to nie dziwna hybryda, a pełnoprawny gatunek, który przyjechał do nas z Japonii. Owoce wyglądają trochę jak przerośnięte poziomki, ale zaskakująco soczyste, czerwone i pokryte drobnymi włoskami. W smaku? Słodko-kwaśne, przypominające morwę z lekką nutą poziomki i lekko cierpkim finiszem. Niektórzy twierdzą, że bije na głowę zarówno maliny, jak i truskawki. I nie są daleko od prawdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Najlepiej smakuje na surowo prosto z krzaczka. Ale malinotruskawka świetnie odnajduje się również w kuchni. Nadaje się na przetwory, dżemy, soki i domowe desery. Można ją też suszyć lub mrozić. A co najważniejsze: rośnie bez większego wysiłku nawet w donicy na balkonie. Wystarczy jej trochę słońca i regularne podlewanie.

Malinotruskawka ma wiele ciekawych właściwości

To nie tylko smaczna ciekawostka, ale też całkiem konkretna bomba witaminowa. Owoce malinotruskawki zawierają:

  • witaminę C - wspiera odporność, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga w produkcji kolagenu,
  • witaminę E - działa antyoksydacyjnie, poprawia stan skóry i spowalnia procesy starzenia,
  • witaminy z grupy B - regulują metabolizm, wspomagają układ nerwowy i odporność,
  • błonnik - reguluje pracę jelit, wspiera trawienie i może obniżać poziom złego cholesterolu.

Dzięki temu malinotruskawka jest świetną opcją dla osób, które chcą połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli jedzenie pysznych rzeczy z dbaniem o zdrowie. Jej właściwości wpisują się w zdrową, zbilansowaną dietę, bez konieczności sięgania po suplementy z apteki.

Jak wykorzystać malinotruskawkę w kuchni?

Oprócz bezpośredniego podjadania malinotruskawkę można wykorzystać w letnich deserach, kompotach, dżemach, a nawet domowej lemoniadzie. Jej nietypowy smak świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym, mascarpone, czekoladą i kruchym ciastem. A jeśli szukasz pomysłu na coś prostego i pysznego zrób deser z malinotruskawką i kremem waniliowym.

Składniki:

  • 250 g malinotruskawek,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 200 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu),
  • 8 herbatników,
  • mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Malinotruskawki umyj, osusz, część przekrój, kilka zostaw w całości.
  2. Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
  3. Dodaj mascarpone i wanilię, wymieszaj na jednolity krem.
  4. Pokrusz herbatniki na dnie pucharków.
  5. Nałóż warstwę kremu, potem owoce, potem znów krem.
  6. Udekoruj całymi owocami i miętą.
  7. Schłodź 30 minut w lodówce.

Malinotruskawka może nie zdobyła jeszcze popularności na skalę malin i truskawek, ale jej potencjał (smakowy, zdrowotny i kulinarny) jest naprawdę duży. Jeśli masz kawałek balkonu, ogródek albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, posadź malinotruskawkę. Zyskasz nie tylko ozdobny krzew, ale i bardzo wdzięczne, pyszne owoce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej