Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Wygląda prawie jak malina. Nie smakuje jak truskawka. A jednak potrafi zaskoczyć i to pozytywnie. Choć mało kto o niej słyszał, coraz więcej osób sadzi ją na balkonach i w ogródkach. I bardzo dobrze, bo ten owoc ma w sobie ogromną moc.
Malinotruskawka to nie dziwna hybryda, a pełnoprawny gatunek, który przyjechał do nas z Japonii. Owoce wyglądają trochę jak przerośnięte poziomki, ale zaskakująco soczyste, czerwone i pokryte drobnymi włoskami. W smaku? Słodko-kwaśne, przypominające morwę z lekką nutą poziomki i lekko cierpkim finiszem. Niektórzy twierdzą, że bije na głowę zarówno maliny, jak i truskawki. I nie są daleko od prawdy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Najlepiej smakuje na surowo prosto z krzaczka. Ale malinotruskawka świetnie odnajduje się również w kuchni. Nadaje się na przetwory, dżemy, soki i domowe desery. Można ją też suszyć lub mrozić. A co najważniejsze: rośnie bez większego wysiłku nawet w donicy na balkonie. Wystarczy jej trochę słońca i regularne podlewanie.
Malinotruskawka ma wiele ciekawych właściwości
To nie tylko smaczna ciekawostka, ale też całkiem konkretna bomba witaminowa. Owoce malinotruskawki zawierają:
- witaminę C - wspiera odporność, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga w produkcji kolagenu,
- witaminę E - działa antyoksydacyjnie, poprawia stan skóry i spowalnia procesy starzenia,
- witaminy z grupy B - regulują metabolizm, wspomagają układ nerwowy i odporność,
- błonnik - reguluje pracę jelit, wspiera trawienie i może obniżać poziom złego cholesterolu.
Dzięki temu malinotruskawka jest świetną opcją dla osób, które chcą połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli jedzenie pysznych rzeczy z dbaniem o zdrowie. Jej właściwości wpisują się w zdrową, zbilansowaną dietę, bez konieczności sięgania po suplementy z apteki.
Jak wykorzystać malinotruskawkę w kuchni?
Oprócz bezpośredniego podjadania malinotruskawkę można wykorzystać w letnich deserach, kompotach, dżemach, a nawet domowej lemoniadzie. Jej nietypowy smak świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym, mascarpone, czekoladą i kruchym ciastem. A jeśli szukasz pomysłu na coś prostego i pysznego zrób deser z malinotruskawką i kremem waniliowym.
Składniki:
- 250 g malinotruskawek,
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu),
- 8 herbatników,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Malinotruskawki umyj, osusz, część przekrój, kilka zostaw w całości.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Dodaj mascarpone i wanilię, wymieszaj na jednolity krem.
- Pokrusz herbatniki na dnie pucharków.
- Nałóż warstwę kremu, potem owoce, potem znów krem.
- Udekoruj całymi owocami i miętą.
- Schłodź 30 minut w lodówce.
Malinotruskawka może nie zdobyła jeszcze popularności na skalę malin i truskawek, ale jej potencjał (smakowy, zdrowotny i kulinarny) jest naprawdę duży. Jeśli masz kawałek balkonu, ogródek albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, posadź malinotruskawkę. Zyskasz nie tylko ozdobny krzew, ale i bardzo wdzięczne, pyszne owoce.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.