Leżą pod drzewem i kuszą. Takich lepiej nie jedz - rewolucje żołądkowe gwarantowane

Gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców, a na ziemię spada coraz więcej okazów. Sezon na mirabelki przypada na późne lato, więc powoli nabiera tempa. Nie spiesz się jednak z ich jedzeniem, bo nieuwaga może kosztować cię sporo nieprzyjemności.

MirabelkiMirabelki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHILIPIMAGE
Ewa Malinowska

Mirabelki to jeden z symboli polskiego lata. Rosną dziko w wielu miejscach, zdobiąc parki i skwery swoimi żółtymi owocami. Choć kuszą swoim wyglądem i słodkawym aromatem, warto zachować ostrożność przy jedzeniu. Nie każda mirabelka sprawdzi się bowiem jako szybka przekąska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Czy mirabelki są zdrowe?

Te małe, kuliste owoce o intensywnym smaku, kojarzą się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami spędzonymi na wsi. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Mirabelki są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwutleniająco. Zawierają również witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Mirabelki
Mirabelki © wikimedia commons

Zawierają także sporo błonnika, który działa zbawiennie na pracę jelit. Są również całkiem niezłym źródłem potasu oraz magnezu. Mirabelki zawierają także antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia.

Takich mirabelek lepiej nie jeść

Dojrzałe mirabelki mają słodki, lekko kwaskowaty smak, który doskonale orzeźwia w gorące dni. Słowo klucz to właśnie "dojrzałe". Nie tylko takie spadają z drzewa, więc owoce na ziemi wcale nie muszą być już gotowe do spożycia. Owoce niedojarzałe to takie, które nie są jeszcze miękkie, soczyste i słodkie. Czasami mogą być nawet lekko zielonkawe, a ich smak jest zazwyczaj mniej intensywny, lekko cierpki lub nieprzyjemnie kwaśny.

Mirabelki mają niesamowite właściwości
Mirabelki mają niesamowite właściwości © Getty Images | Gwengoat

Nie bez powodu babcie przestrzegały przed jedzeniem surowych owoców. Niedojrzałe mirabelki mogą powodować problemy żołądkowe. Zjedzenie ich wywołuje często bóle brzucha, biegunkę, wymioty lub wzdęcia. U niektórych osób spożycie niedojrzałych owoców może wywołać reakcje alergiczne. To nic przyjemnego, szczególnie gdy odpiera przyjemność z ostatnich letnich dni.

Uważaj, gdzie zbierasz

Owoce rosnące w miejskiej dżungli są narażone na zanieczyszczenia, takie jak spalin czy psie odchody. Warto mieć to na uwadze i zbiory zaplanować z dala od dróg. Owoce, przede wszystkim te zebrane z ziemi, bezwzględnie należy umyć pod bieżącą wodą. W niektórych przypadkach spożycie zanieczyszczonych owoców może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Mirabelki to pyszny i zdrowy owoc, ale należy zachować ostrożność podczas ich zbierania i spożywania. Wybierając owoce z pewnych źródeł i dokładnie je myjąc, możemy cieszyć się ich smakiem bez obaw o zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇