Pomysł na danie z morelami w roli głównej. W Austrii to cesarski przysmak

Zapewne już nie raz i nie dwa wspominaliśmy, że najprostsze rozwiązania to te najlepsze. Idealnym tego przykładem są knedle z owocami, które przyrządzić można z zamkniętymi oczami. W Austrii popularnością cieszą się knedle z morelami, a chwalić je miał sam cesarz.

MarillenknödelMarillenknödel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedle jada się nie tylko w Austrii czy Niemczech. Kluski te docenia również polska kuchnia regionalna, choć dodatek moreli nie jest tak oczywisty. W Polsce również hoduje się te owoce, a w lipcu bez problemu powinniśmy kupić polskie morele na targowiskach. Nie masz pomysłu na to, co z nich zrobić? Przygotuj danie, którego nie powstydziłby się sam cesarz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Austriacki przysmak. Knedle z morelami upodobał sobie sam cesarz

Knedle z morelami, znane jako Marillenknödel, to danie popularne w kuchni austriackiej. Popularnością cieszą się szczególnie na obszarach, gdzie powszechne są sady morelowe, jak Wachau w Dolnej Austrii. Małe knedle formuje się z ciasta twarogowego lub ziemniaczanego, wewnątrz natomiast lądują wydrążone morele lub mirabelki. Knedle gotuje się w lekko osolonej wodzie i posypuje chrupiącą smażoną bułką tartą i cukrem pudrem.

Knedle z morelami należały do potraw, które cenić miał Ferdynand I Habsburg-Lotaryński (zwany Dobrotliwym), austriacki cesarz w latach 1835-1848. Podobno kiedy zamówił Marillenknödel już po sezonie na morele, powiadomiony o tym odrzekł do kucharza: "Jestem cesarzem i chcę knedli!". Warto jednak zauważyć, że Ferdynandowi I przypisuje się wiele barwnych cytatów, ale część z nich nigdy nie została zweryfikowana. Można jednak wysnuć teorię, że skoro powstał cytat z morelowymi knedlami w roli głównej, te nie mogły nie mieć znaczenia w cesarskiej kuchni.

Nie wiesz, co zrobić z moreli? Postaw na knedle w austriackim stylu
Nie wiesz, co zrobić z moreli? Postaw na knedle w austriackim stylu © Pixabay

Marillenknödel. Knedle z morelami po austriacku. Przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki,
  • 16 moreli,
  • cukier lub dowolne słodzidło,
  • 5-6 łyżek stołowych bułki tartej,
  • 40 g masła.

Przygotowanie:

  1. Twaróg możesz przepuścić wcześniej przez maszynkę do mielenia. Nie jest to jednak konieczne.
  2. Z twarogu, mąki, oleju, jajka, szczypty soli zagnieć gładkie ciasto.
  3. Z moreli usuń pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W środki moreli możesz włożyć po kostce cukru lub w wersji mniej słodkiej - po prostu odrobinę dowolnego słodzidła.
  4. Przygotowane na knedle ciasto podziel na 16 części.
  5. Dłońmi oprószonymi mąką delikatnie rozgnieć każdy kawałek ciasta na placek i owiń nim dokładnie każdy owoc.
  6. Tak przygotowane knedle wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie, knedle z morelami mogą się rozpadać).
  7. W międzyczasie rozpuścić masło na patelni i podsmaż na nim bułkę tartą i opcjonalnie cukier.
  8. Gotowe knedle potraktuj przygotowaną bułką tartą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej