Pomysł na danie z morelami w roli głównej. W Austrii to cesarski przysmak
Zapewne już nie raz i nie dwa wspominaliśmy, że najprostsze rozwiązania to te najlepsze. Idealnym tego przykładem są knedle z owocami, które przyrządzić można z zamkniętymi oczami. W Austrii popularnością cieszą się knedle z morelami, a chwalić je miał sam cesarz.
25.07.2024 14:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Knedle jada się nie tylko w Austrii czy Niemczech. Kluski te docenia również polska kuchnia regionalna, choć dodatek moreli nie jest tak oczywisty. W Polsce również hoduje się te owoce, a w lipcu bez problemu powinniśmy kupić polskie morele na targowiskach. Nie masz pomysłu na to, co z nich zrobić? Przygotuj danie, którego nie powstydziłby się sam cesarz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Austriacki przysmak. Knedle z morelami upodobał sobie sam cesarz
Knedle z morelami, znane jako Marillenknödel, to danie popularne w kuchni austriackiej. Popularnością cieszą się szczególnie na obszarach, gdzie powszechne są sady morelowe, jak Wachau w Dolnej Austrii. Małe knedle formuje się z ciasta twarogowego lub ziemniaczanego, wewnątrz natomiast lądują wydrążone morele lub mirabelki. Knedle gotuje się w lekko osolonej wodzie i posypuje chrupiącą smażoną bułką tartą i cukrem pudrem.
Knedle z morelami należały do potraw, które cenić miał Ferdynand I Habsburg-Lotaryński (zwany Dobrotliwym), austriacki cesarz w latach 1835-1848. Podobno kiedy zamówił Marillenknödel już po sezonie na morele, powiadomiony o tym odrzekł do kucharza: "Jestem cesarzem i chcę knedli!". Warto jednak zauważyć, że Ferdynandowi I przypisuje się wiele barwnych cytatów, ale część z nich nigdy nie została zweryfikowana. Można jednak wysnuć teorię, że skoro powstał cytat z morelowymi knedlami w roli głównej, te nie mogły nie mieć znaczenia w cesarskiej kuchni.
Marillenknödel. Knedle z morelami po austriacku. Przepis
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżeczki oleju,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 250 g mąki,
- 16 moreli,
- cukier lub dowolne słodzidło,
- 5-6 łyżek stołowych bułki tartej,
- 40 g masła.
Przygotowanie:
- Twaróg możesz przepuścić wcześniej przez maszynkę do mielenia. Nie jest to jednak konieczne.
- Z twarogu, mąki, oleju, jajka, szczypty soli zagnieć gładkie ciasto.
- Z moreli usuń pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W środki moreli możesz włożyć po kostce cukru lub w wersji mniej słodkiej - po prostu odrobinę dowolnego słodzidła.
- Przygotowane na knedle ciasto podziel na 16 części.
- Dłońmi oprószonymi mąką delikatnie rozgnieć każdy kawałek ciasta na placek i owiń nim dokładnie każdy owoc.
- Tak przygotowane knedle wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie, knedle z morelami mogą się rozpadać).
- W międzyczasie rozpuścić masło na patelni i podsmaż na nim bułkę tartą i opcjonalnie cukier.
- Gotowe knedle potraktuj przygotowaną bułką tartą.