Pomysł na danie z morelami w roli głównej. W Austrii to cesarski przysmak

Zapewne już nie raz i nie dwa wspominaliśmy, że najprostsze rozwiązania to te najlepsze. Idealnym tego przykładem są knedle z owocami, które przyrządzić można z zamkniętymi oczami. W Austrii popularnością cieszą się knedle z morelami, a chwalić je miał sam cesarz.

MarillenknödelMarillenknödel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedle jada się nie tylko w Austrii czy Niemczech. Kluski te docenia również polska kuchnia regionalna, choć dodatek moreli nie jest tak oczywisty. W Polsce również hoduje się te owoce, a w lipcu bez problemu powinniśmy kupić polskie morele na targowiskach. Nie masz pomysłu na to, co z nich zrobić? Przygotuj danie, którego nie powstydziłby się sam cesarz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Austriacki przysmak. Knedle z morelami upodobał sobie sam cesarz

Knedle z morelami, znane jako Marillenknödel, to danie popularne w kuchni austriackiej. Popularnością cieszą się szczególnie na obszarach, gdzie powszechne są sady morelowe, jak Wachau w Dolnej Austrii. Małe knedle formuje się z ciasta twarogowego lub ziemniaczanego, wewnątrz natomiast lądują wydrążone morele lub mirabelki. Knedle gotuje się w lekko osolonej wodzie i posypuje chrupiącą smażoną bułką tartą i cukrem pudrem.

Knedle z morelami należały do potraw, które cenić miał Ferdynand I Habsburg-Lotaryński (zwany Dobrotliwym), austriacki cesarz w latach 1835-1848. Podobno kiedy zamówił Marillenknödel już po sezonie na morele, powiadomiony o tym odrzekł do kucharza: "Jestem cesarzem i chcę knedli!". Warto jednak zauważyć, że Ferdynandowi I przypisuje się wiele barwnych cytatów, ale część z nich nigdy nie została zweryfikowana. Można jednak wysnuć teorię, że skoro powstał cytat z morelowymi knedlami w roli głównej, te nie mogły nie mieć znaczenia w cesarskiej kuchni.

Nie wiesz, co zrobić z moreli? Postaw na knedle w austriackim stylu
Nie wiesz, co zrobić z moreli? Postaw na knedle w austriackim stylu © Pixabay

Marillenknödel. Knedle z morelami po austriacku. Przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki,
  • 16 moreli,
  • cukier lub dowolne słodzidło,
  • 5-6 łyżek stołowych bułki tartej,
  • 40 g masła.

Przygotowanie:

  1. Twaróg możesz przepuścić wcześniej przez maszynkę do mielenia. Nie jest to jednak konieczne.
  2. Z twarogu, mąki, oleju, jajka, szczypty soli zagnieć gładkie ciasto.
  3. Z moreli usuń pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W środki moreli możesz włożyć po kostce cukru lub w wersji mniej słodkiej - po prostu odrobinę dowolnego słodzidła.
  4. Przygotowane na knedle ciasto podziel na 16 części.
  5. Dłońmi oprószonymi mąką delikatnie rozgnieć każdy kawałek ciasta na placek i owiń nim dokładnie każdy owoc.
  6. Tak przygotowane knedle wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie, knedle z morelami mogą się rozpadać).
  7. W międzyczasie rozpuścić masło na patelni i podsmaż na nim bułkę tartą i opcjonalnie cukier.
  8. Gotowe knedle potraktuj przygotowaną bułką tartą.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟