PrzepisSałatkiZamiast tłuczonych ziemniaków podałam do kotleta sałatkę wiedeńską. Od razu stała się hitem

Zamiast tłuczonych ziemniaków podałam do kotleta sałatkę wiedeńską. Od razu stała się hitem

Nie na śmietanie czy majonezie, a na rosole z niedzieli stworzysz ekstremalnie wyrazisty sos, który w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami składa się na niepowtarzalny dodatek do obiadu. Przepis zaczerpnęłam z austriackiej kuchni.

Sałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dań
Sałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.11.2023 15:28

Wspaniale komponuje się obok mięs i ryb, a w porze letniej uwielbiam podawać ją do dań z grilla. Jest niezwykle syta i smaczna. Niekiedy dodaję do niej odrobinę podsmażonej cebulki z kiełbasą i tak tworzę szybkie danie obiadowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wiedeńską sałatkę ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka ziemniaczana do obiadu. W Wiedniu pojawia się obok kultowego sznycla

Wiedeńska sałatka ziemniaczana to częsty dodatek do Wiener Schnitzel, czyli sznycla wiedeńskiego. Uwielbiam podawać ją zamiast tradycyjnych gniecionych ziemniaków. Jej przygotowanie jest co prawda bardziej czasochłonne niż utłuczenie gotowanych kartofli, jednak smak sałatki i zachwyt najbliższych rekompensują czas poświęcony w kuchni.

Gdy tylko sałatka wiedeńska pojawia się na stole, wszyscy zaczynają się nią zajadać. Sekretem jej fenomenalnego smaku jest sos, będący połączeniem bulionu, octu, oleju i musztardy. Do tego warto dodać świeże zioła. Tyle wystarczy, by stworzyć niepowtarzalny dodatek do obiadu. Do sałatki wiedeńskiej warto dodać też odrobinę cebuli przesmażonej z kiełbasą. W ten sposób stworzysz pełnoprawne danie.

Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie
Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie© Pixabay

Sałatka wiedeńska. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (najlepiej typu A - są twarde, zawierają niewiele skrobi, a więc po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne),
  • 2 czerwone cebule,
  • szczypiorek lub/i natka pietruszki do posypania,
  • 250 ml bulionu,
  • 50 ml octu,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by ostygły. Następnie pokrój je w plastry.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Bulion podgrzej na średnim ogniu, dodaj ocet, olej i musztardę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Pokrojone ziemniaki posyp cebulą, dodaj posiekany szczypiorek i pietruszkę.
  5. Zalej całość przygotowanym, ostudzonym sosem.
  6. Odstaw sałatkę do lodówki na godzinę.
Wybrane dla Ciebie