Zamiast tłuczonych ziemniaków podałam do kotleta sałatkę wiedeńską. Od razu stała się hitem

Nie na śmietanie czy majonezie, a na rosole z niedzieli stworzysz ekstremalnie wyrazisty sos, który w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami składa się na niepowtarzalny dodatek do obiadu. Przepis zaczerpnęłam z austriackiej kuchni.

Sałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dańSałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wspaniale komponuje się obok mięs i ryb, a w porze letniej uwielbiam podawać ją do dań z grilla. Jest niezwykle syta i smaczna. Niekiedy dodaję do niej odrobinę podsmażonej cebulki z kiełbasą i tak tworzę szybkie danie obiadowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wiedeńską sałatkę ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Sałatka ziemniaczana do obiadu. W Wiedniu pojawia się obok kultowego sznycla

Wiedeńska sałatka ziemniaczana to częsty dodatek do Wiener Schnitzel, czyli sznycla wiedeńskiego. Uwielbiam podawać ją zamiast tradycyjnych gniecionych ziemniaków. Jej przygotowanie jest co prawda bardziej czasochłonne niż utłuczenie gotowanych kartofli, jednak smak sałatki i zachwyt najbliższych rekompensują czas poświęcony w kuchni.

Gdy tylko sałatka wiedeńska pojawia się na stole, wszyscy zaczynają się nią zajadać. Sekretem jej fenomenalnego smaku jest sos, będący połączeniem bulionu, octu, oleju i musztardy. Do tego warto dodać świeże zioła. Tyle wystarczy, by stworzyć niepowtarzalny dodatek do obiadu. Do sałatki wiedeńskiej warto dodać też odrobinę cebuli przesmażonej z kiełbasą. W ten sposób stworzysz pełnoprawne danie.

Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie
Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie © Pixabay

Sałatka wiedeńska. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (najlepiej typu A - są twarde, zawierają niewiele skrobi, a więc po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne),
  • 2 czerwone cebule,
  • szczypiorek lub/i natka pietruszki do posypania,
  • 250 ml bulionu,
  • 50 ml octu,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by ostygły. Następnie pokrój je w plastry.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Bulion podgrzej na średnim ogniu, dodaj ocet, olej i musztardę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Pokrojone ziemniaki posyp cebulą, dodaj posiekany szczypiorek i pietruszkę.
  5. Zalej całość przygotowanym, ostudzonym sosem.
  6. Odstaw sałatkę do lodówki na godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy