Zamiast tłuczonych ziemniaków podałam do kotleta sałatkę wiedeńską. Od razu stała się hitem

Nie na śmietanie czy majonezie, a na rosole z niedzieli stworzysz ekstremalnie wyrazisty sos, który w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami składa się na niepowtarzalny dodatek do obiadu. Przepis zaczerpnęłam z austriackiej kuchni.

Sałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dańSałatka wiedeńska to doskonały dodatek wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wspaniale komponuje się obok mięs i ryb, a w porze letniej uwielbiam podawać ją do dań z grilla. Jest niezwykle syta i smaczna. Niekiedy dodaję do niej odrobinę podsmażonej cebulki z kiełbasą i tak tworzę szybkie danie obiadowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wiedeńską sałatkę ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Sałatka ziemniaczana do obiadu. W Wiedniu pojawia się obok kultowego sznycla

Wiedeńska sałatka ziemniaczana to częsty dodatek do Wiener Schnitzel, czyli sznycla wiedeńskiego. Uwielbiam podawać ją zamiast tradycyjnych gniecionych ziemniaków. Jej przygotowanie jest co prawda bardziej czasochłonne niż utłuczenie gotowanych kartofli, jednak smak sałatki i zachwyt najbliższych rekompensują czas poświęcony w kuchni.

Gdy tylko sałatka wiedeńska pojawia się na stole, wszyscy zaczynają się nią zajadać. Sekretem jej fenomenalnego smaku jest sos, będący połączeniem bulionu, octu, oleju i musztardy. Do tego warto dodać świeże zioła. Tyle wystarczy, by stworzyć niepowtarzalny dodatek do obiadu. Do sałatki wiedeńskiej warto dodać też odrobinę cebuli przesmażonej z kiełbasą. W ten sposób stworzysz pełnoprawne danie.

Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie
Ziemniaczana sałatka wiedeńska bazuje na odpowiednio dobranych ziemniakach i pysznym sosie © Pixabay

Sałatka wiedeńska. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (najlepiej typu A - są twarde, zawierają niewiele skrobi, a więc po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne),
  • 2 czerwone cebule,
  • szczypiorek lub/i natka pietruszki do posypania,
  • 250 ml bulionu,
  • 50 ml octu,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by ostygły. Następnie pokrój je w plastry.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Bulion podgrzej na średnim ogniu, dodaj ocet, olej i musztardę oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Pokrojone ziemniaki posyp cebulą, dodaj posiekany szczypiorek i pietruszkę.
  5. Zalej całość przygotowanym, ostudzonym sosem.
  6. Odstaw sałatkę do lodówki na godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej