Weź z kuchennej szuflady i dodaj nieco wody. Lodówka będzie lśnić, jak nowa

Lodówka, głównie ze względu na to, że przechowujemy w niej surowe mięso, nabiał czy jaja powinna być regularnie sprzątana i odświeżana. Wiele produktów spożywamy też bez obróbki termicznej, od razu po wyjęciu z urządzenia. Czystość półek i szuflad w lodówce ma więc kolosalne znaczenia dla jakości przechowywanego w niej jedzenia. Jak zatem poradzić sobie z zabrudzeniami nie korzystając z silnych środków czyszczących? Koniecznie wypróbujcie ten patent. 

ObrazekLodówka powinna być regularnie czyszczona - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Dbanie o czystość wnętrza lodówki ma ogromne znaczenie dla żywności, która się z niej znajduje. Przede wszystkim w zadbanej lodówce rozwija się mniej bakterii i chorobotwórczych mikroorganizmów, mogących negatywnie wpłynąć na jakość jedzenia. Ponadto, nieprzyjemny zapach panujący we wnętrzu urządzenia może przenieść się na produkty, sprawiając tym samym, że staną się dla wielu osób niejadalne. Sprawdź, jakim środkiem szybko i skutecznie wyczyścisz i odświeżysz lodówkę.

Zrób pastę z sody oczyszczonej. Lodówka będzie lśnić

Zaschnięte i trudne do usunięcia zabrudzenia z łatwością usuniesz za pomocą domowej roboty pasty. Jej głównym składnikiem jest soda oczyszczona, która doskonale usuwa brud, neutralizuje nieprzyjemne zapachy i odświeża wszelakie powierzchnie. Sprawdza się w walce nie tylko z uporczywymi plamami, ale też z tłuszczem czy trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Preparat stworzony na bazie sody będzie świetnym zamiennikiem środków chemicznych. Dzięki niemu twoja lodówka będzie lśniła jak nowa.

Do pojemniczka wsyp małe opakowanie sody oczyszczonej i dodaj tyle wody, by po wymieszaniu utworzyła się gęsta papka. Tak przygotowaną pastę nałóż na zabrudzenia. Jeśli są bardzo kłopotliwe, możesz odczekać kilka minut, zanim zabierzesz się za czyszczenie. Natomiast w celu odświeżenia lodówki czy usuwania niesprawiających problemów zabrudzeń wystarczy, że przetrzesz je sporządzoną papką, zmyjesz całość wodą i wytrzesz do sucha.

Obrazek
Soda oczyszczona - Pyszności; Foto: Canva.com

Mycie lodówki. Jak się za to zabrać?

Najpierw wyjmij z lodówki wszystkie produkty i znajdź dla nich inne, chłodne miejsce. W kolejnym kroku wypnij sprzęt z zasilania i wyjmij z niego półki, szuflady i inne ruchome elementy z wnętrza chłodziarki. Te wygodniej będzie umyć oddzielnie. Następnie możesz przejść do czyszczenia wnętrza urządzenia. W tym celu przygotuj miskę z ciepłą wodą, szmatki do mycia, ręcznik papierowy do wycierania powierzchni do sucha oraz środek czyszczący, czyli np. pastę z sody oczyszczonej. W usunięciu nieprzyjemnych zapachów pomoże ci roztwór przygotowany z octu i wody.

Po umyciu półek i szuflad, dokładnie je osusz i umieść z powrotem w lodówce. Zwróć szczególną uwagę na czyszczenie drzwi, włączając uchwyty i uszczelki. W tym celu możesz użyć rozcieńczonego roztworu octu. Gdy lodówka jest już czysta i odświeżona, umieść wszystkie produkty spożywcze z powrotem na swoje miejsce i włącz zasilanie. Pamiętaj też, aby zawsze przestrzegać instrukcji producenta dotyczących czyszczenia i konserwacji lodówki. Nie używaj silnych środków czyszczących, które mogą uszkodzić powierzchnie wewnętrzne urządzenia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości