Lody malinowe z 2 składników. Gotowe w 5 minut bez czekania i maszynki do lodów
Lato, sezonowe owoce i ochota na coś słodkiego to trio, które zachęciło mnie, żeby przetestować przepis na domowe lody malinowe. Nie miałam maszynki do lodów, ale w zamrażalniku czekały maliny, więc dokupiłam jeden składnik i przystąpiłam do działania. Efekt totalnie mnie zaskoczył.
05.08.2024 10:39
Oprócz malin niezbędnym składnikiem do ekspresowych lodów bez użycia maszynki czy zamrażalnika jest jogurt grecki. Dobrze, aby wybierać jakościowy produkt, dość tłusty (więc wersję light odradzam), bo właśnie taki nabiał nada deserowi cudowną kremowość i doskonały smak.
Jak mrozić maliny, żeby się nie zbrylowały?
Sekretem tego przepisu i jego szybkie wykonanie to użycie mrożonych owoców. W sezonie mrożę je na bieżąco, aby zawczasu mieć trochę zapasów na zimę. Nie ma jednak nic gorszego, jak zamrożone zbrylone kawałki pogrupowanych owoców. By tego uniknąć, umyte maliny osuszam delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie układać w odstępach na desce i wkładam do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach przekładam do woreczków na żywność przystosowanych do niskich temperatur, podpisuję, zamykam i wkładam z powrotem do mrożenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jogurtowe lody malinowe
Tak jak wspomniałam na wstępie, te domowe lody malinowe to dosłownie dwa składniki. Mrożone maliny - 200 g, łączę w malakserze (lub innym podobnym urządzeniu) z 200 g jogurtu greckiego. Gdy masa będzie jednolita i aksamitna, deser jest gotowy do podania. W ramach eksperymentu do masy można dodać też wiórki kokosowe lub startą białą czekoladę. Takie lody na szybko najlepiej od razu podać i skonsumować. Nie powinno się ich ponownie mrozić.