Lody malinowe z 2 składników. Gotowe w 5 minut bez czekania i maszynki do lodów

Lato, sezonowe owoce i ochota na coś słodkiego to trio, które zachęciło mnie, żeby przetestować przepis na domowe lody malinowe. Nie miałam maszynki do lodów, ale w zamrażalniku czekały maliny, więc dokupiłam jeden składnik i przystąpiłam do działania. Efekt totalnie mnie zaskoczył.

Lody malinowe z dodatkiem jogurtu greckiegoLody malinowe z dodatkiem jogurtu greckiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz malin niezbędnym składnikiem do ekspresowych lodów bez użycia maszynki czy zamrażalnika jest jogurt grecki. Dobrze, aby wybierać jakościowy produkt, dość tłusty (więc wersję light odradzam), bo właśnie taki nabiał nada deserowi cudowną kremowość i doskonały smak.

Jak mrozić maliny, żeby się nie zbrylowały?

Sekretem tego przepisu i jego szybkie wykonanie to użycie mrożonych owoców. W sezonie mrożę je na bieżąco, aby zawczasu mieć trochę zapasów na zimę. Nie ma jednak nic gorszego, jak zamrożone zbrylone kawałki pogrupowanych owoców. By tego uniknąć, umyte maliny osuszam delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie układać w odstępach na desce i wkładam do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach przekładam do woreczków na żywność przystosowanych do niskich temperatur, podpisuję, zamykam i wkładam z powrotem do mrożenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Przepis na jogurtowe lody malinowe

Tak jak wspomniałam na wstępie, te domowe lody malinowe to dosłownie dwa składniki. Mrożone maliny - 200 g, łączę w malakserze (lub innym podobnym urządzeniu) z 200 g jogurtu greckiego. Gdy masa będzie jednolita i aksamitna, deser jest gotowy do podania. W ramach eksperymentu do masy można dodać też wiórki kokosowe lub startą białą czekoladę. Takie lody na szybko najlepiej od razu podać i skonsumować. Nie powinno się ich ponownie mrozić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej