Anna Lewandowska robi obłędne lody. Mimo to jej córeczki i tak lubią dodać coś od siebie

Lody truskawkowe Ani Lewandowskiej to nieziemsko pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. To idealna propozycja dla dzieci, a także osób na diecie bezlaktozowej czy wegańskiej, ponieważ bazę truskawkowej masy stanowi mleczko kokosowe. Jak podkreśliła Lewandowska, chciała udowodnić, że to co słodkie, nie znaczy, że jest niezdrowe. Zobaczcie przepis.

ObrazekLody truskawkowe Ani Lewandowskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Anna Lewandowska (screenshot)

Ania Lewandowska swoje kulinarne umiejętności zaprezentowała podczas jednego z nagrań na żywo na Instagramie. W trakcie przyrządzania deseru odpowiadała na pytania internautów uczestniczących w spotkaniu on-line. Lody truskawkowe według jej przepisu składają się z łatwo dostępnych składników, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę - wystarczy zblendować składniki, gotową masę przelać do foremek i odczekać kilka godzin, by nabrały idealnej konsystencji w niskiej temperaturze.

Desery fit Ani Lewandowskiej

Ania Lewandowska zaprosiła do współpracy swoją przyjaciółkę - Olę. Przyznała, że obie są wielkimi fankami deserów (zwłaszcza kultowego już fit snikersa), postanowiły więc przygotować mocno truskawkowe lody. Te powstały na bazie świeżych owoców i mleczka kokosowego. Ze względu na to, że mleczko kokosowe ma dość mdły smak, wyrazistości lodom nadał sok z cytryny. Do tego kilka listków świeżej, aromatycznej mięty. Gotowe.

"Obie uwielbiamy zjeść coś słodkiego, więc chciałabyś Wam pokazać, że słodkie wcale nie znaczy niezdrowe" - napisała Ania Lewandowska na Instagramie.

Jak Lewandowska powiedziała w nagraniu, lody truskawkowe jej receptury są idealne dla dzieci - mocno owocowe, bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Dodała też, że jej córki uwielbiają wzbogacać smak deseru ulubionymi dodatkami, jak kawałki czekolady czy kiwi. Opcjonalnie lody można posłodzić miodem lub ksylitolem, aczkolwiek słodycz polskich truskawek powinna być na tyle intensywna, że deser może obejść się bez dodatku słodzidła.

Smak lodów truskawkowych można urozmaicać dowolnie. Zamiast mięty warto dodać listki bazylii - te świetnie współgrają z truskawkami. Banan i brzoskwinia również doskonale odnajdą się w tym deserze, dodadzą też więcej słodyczy. Fani bardziej kwaśnych smaków mogą wzbogacić deser dodatkiem takich owoców, jak:  rabarbar, porzeczka, czereśnia oraz morela.

Domowe lody truskawkowe. Przepis Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 kg truskawek
  • 6 listków świeżej mięty
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek.
  2. Połącz truskawki z mlekiem kokosowym, dodaj słodzidło, sok z cytryny oraz miętę.
  3. Dokładnie zblenduj całość.
  4. Gotową masę przelej do pojemniczków i włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni