Anna Lewandowska robi obłędne lody. Mimo to jej córeczki i tak lubią dodać coś od siebie

Lody truskawkowe Ani Lewandowskiej to nieziemsko pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. To idealna propozycja dla dzieci, a także osób na diecie bezlaktozowej czy wegańskiej, ponieważ bazę truskawkowej masy stanowi mleczko kokosowe. Jak podkreśliła Lewandowska, chciała udowodnić, że to co słodkie, nie znaczy, że jest niezdrowe. Zobaczcie przepis.

ObrazekLody truskawkowe Ani Lewandowskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Anna Lewandowska (screenshot)

Ania Lewandowska swoje kulinarne umiejętności zaprezentowała podczas jednego z nagrań na żywo na Instagramie. W trakcie przyrządzania deseru odpowiadała na pytania internautów uczestniczących w spotkaniu on-line. Lody truskawkowe według jej przepisu składają się z łatwo dostępnych składników, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę - wystarczy zblendować składniki, gotową masę przelać do foremek i odczekać kilka godzin, by nabrały idealnej konsystencji w niskiej temperaturze.

Desery fit Ani Lewandowskiej

Ania Lewandowska zaprosiła do współpracy swoją przyjaciółkę - Olę. Przyznała, że obie są wielkimi fankami deserów (zwłaszcza kultowego już fit snikersa), postanowiły więc przygotować mocno truskawkowe lody. Te powstały na bazie świeżych owoców i mleczka kokosowego. Ze względu na to, że mleczko kokosowe ma dość mdły smak, wyrazistości lodom nadał sok z cytryny. Do tego kilka listków świeżej, aromatycznej mięty. Gotowe.

"Obie uwielbiamy zjeść coś słodkiego, więc chciałabyś Wam pokazać, że słodkie wcale nie znaczy niezdrowe" - napisała Ania Lewandowska na Instagramie.

Jak Lewandowska powiedziała w nagraniu, lody truskawkowe jej receptury są idealne dla dzieci - mocno owocowe, bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Dodała też, że jej córki uwielbiają wzbogacać smak deseru ulubionymi dodatkami, jak kawałki czekolady czy kiwi. Opcjonalnie lody można posłodzić miodem lub ksylitolem, aczkolwiek słodycz polskich truskawek powinna być na tyle intensywna, że deser może obejść się bez dodatku słodzidła.

Smak lodów truskawkowych można urozmaicać dowolnie. Zamiast mięty warto dodać listki bazylii - te świetnie współgrają z truskawkami. Banan i brzoskwinia również doskonale odnajdą się w tym deserze, dodadzą też więcej słodyczy. Fani bardziej kwaśnych smaków mogą wzbogacić deser dodatkiem takich owoców, jak:  rabarbar, porzeczka, czereśnia oraz morela.

Domowe lody truskawkowe. Przepis Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 kg truskawek
  • 6 listków świeżej mięty
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek.
  2. Połącz truskawki z mlekiem kokosowym, dodaj słodzidło, sok z cytryny oraz miętę.
  3. Dokładnie zblenduj całość.
  4. Gotową masę przelej do pojemniczków i włóż do zamrażarki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie