Ma mniej tłuszczu niż kurczak. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Na stołach najczęściej pojawia się kurczak, indyk i wieprzowina, ale warto skusić się coś zupełnie innego. To niedoceniany przysmak, który zaskoczy właściwościami i smakiem.

To niedoceniane ale smaczne mięsoTo niedoceniane ale smaczne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso strusia, choć przypomina wołowinę kolorem i zapachem, a delikatnością drób, oferuje unikalne doznania smakowe z nutą dziczyzny i orzechów. To ciekawe urozmaicenie diety, bogate w wartości odżywcze. Gdy natkniesz się na strusie mięso w sklepie, wrzuć je do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna babka cytrynowa z cukrem pudrem. Wyrośnie jak marzenie

Mięso strusia

Struś, największy ptak na świecie, osiąga nawet 2,5 metra wysokości i wagę do 160 kilogramów. Pochodzi z afrykańskich sawann, gdzie od wieków polowano na niego nie tylko dla mięsa, ale także dla skóry i piór, które były używane do ozdób.

Hodowla strusi ma krótszą historię. Choć częściowo oswojone ptaki były obecne w starożytnej Mezopotamii, pełne udomowienie nastąpiło dopiero w XIX wieku w Południowej Afryce, gdzie początkowo hodowano je dla piór. Świat docenił mięso strusia w połowie XX wieku. W Polsce pierwsza farma powstała w 1993 roku koło Kościerzyny. Choć strusina nie zdobyła dużej popularności w kraju, Polska jest jednym z liderów w Europie w jej produkcji, a mięso cieszy się uznaniem w Niemczech, Holandii i Belgii.

Zdrowe mięso strusia

Mięso strusia jest niskokaloryczne – 100 gramów to tylko 140 kcal – i ma mało cholesterolu w porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny. Jest chude, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, ale bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są kluczowe dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Wyróżnia się niezwykle korzystnym profilem odżywczym. Zawiera wysoką ilość białka oraz minimalną ilość tłuszczu i cholesterolu. Strusina jest bogata w kwas arachidonowy, który wzmacnia układ nerwowy i odporność, a także chroni przed chorobami autoimmunologicznymi. Dodatkowo, mięso to jest źródłem witamin z grupy B, miedzi, selenu, cynku oraz biologicznie aktywnych peptydów.

Stek ze strusia
Stek ze strusia © Adobe Stock

Strusina jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Polecana jest również dla osób zmagających się z anemią oraz nadciśnieniem tętniczym. Mięso strusia jest szczególnie rekomendowane dla sportowców, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób starszych. Dzięki swoim właściwościom odżywczym strusina może być wartościowym elementem diety dla wielu osób.

Jak smakuje mięso strusia?

Mięso strusia jest delikatne, soczyste i kruche, ale wymaga krótkiej obróbki termicznej, by nie stało się suche. W smaku przypomina nieco połączenie dziczyzny z wołowiną, ma w sobie również lekką nutę słodyczy. Jest wszechstronne w wykorzystaniu i wyczarować z niego można wiele przysmaków.

Mięso strusia można potraktować podobnie jak wołowinę. Krótko smażone steki zachwycą soczystością, miłośnicy tatara docenią delikatność, a pokrojone w kawałki i uduszone w aromatycznym sosie sprawdzi się jako gulasz. Mięso ze strusia wykorzystać można także do zrobienia burgerów czy potraw typu stir-fry.


Soczyste steki ze strusia
Soczyste steki ze strusia © Adobe Stock

Mięso strusia można jeść na surowo, np. jako carpaccio, krojąc zamrożone mięso na cienkie plasterki i podając z oliwą, cytryną i parmezanem. Warto postawić na nowości i kulinarne eksperymenty, bo można pozytywnie zaskoczyć się niecodziennymi produktami.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje