Magda Gessler ma najlepszy przepis na paschę. Spróbuj raz, a będziesz wracać do roku

W kulinarnym kalendarzu są takie dania, które wyczekujemy z niecierpliwością, zarezerwowane na wyjątkowe okazje. Bez wątpienia należy do nich pascha, a przepis Magdy Gessler, który poznałem lata temu, stał się dla mnie absolutnym wzorcem. Ten aksamitny, bogaty w smaku deser, idealnie wpisujący się w wielkanocną tradycję, ma w sobie coś magicznego. Kto raz spróbuje paschy według receptury Magdy Gessler, ten z pewnością będzie do niej wracał co roku

Magda Gessler ma najlepszy przepis na paschęMagda Gessler ma najlepszy przepis na paschę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych dań i deserów, które pojawiają się na stole tylko raz w roku. Jednym z takich wyjątkowych specjałów jest pascha – kremowy, bogaty w dodatki deser pochodzenia wschodniego, który podbił także polskie podniebienia. Jeśli szukasz receptury idealnej, koniecznie poznaj przepis na paschę, Magda Gessler przygotowuje ją w sposób absolutnie mistrzowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Tradycyjna pascha – Magda Gessler stawia na jakość i smak

Pascha to deser z historią i charakterem. Jej konsystencja przypomina sernik na zimno, ale smak jest o wiele bardziej złożony – dzięki wykorzystaniu wanilii, cytrusów, bakalii i najlepszego twarogu. W przepisie, który poleca Magda Gessler, nie ma miejsca na kompromisy – każdy składnik odgrywa tu ważną rolę, a sposób przygotowania wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszystko.

Co wyróżnia ten przepis spośród innych? Przede wszystkim intensywna aromatyzacja – użycie aż czterech lasek wanilii, świeżo startej skórki z cytryny i pomarańczy oraz nasączenie rodzynek w koniaku sprawia, że smak paschy jest głęboki i niezwykle wyrazisty. Deser ten nie jest przesłodzony, za to urzeka kremowością i aksamitną strukturą, dzięki starannie zmielonemu twarogowi i puszystej masie jajeczno-maślanej.

Jak przygotować paschę? Magda Gessler zdradza swój sposób krok po kroku

Choć przygotowanie paschy wymaga kilku etapów, każdy z nich ma znaczenie. Oto przepis inspirowany metodą Magdy Gessler:

Składniki:

  • 1 kg tłustego, świeżego twarogu (najlepiej z wiaderka, ale bez zbędnych dodatków),
  • 8 żółtek z jajek (białka można wykorzystać do bezy),
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 laski wanilii (wydrążone ziarenka),
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 szklanka koniaku (do namoczenia rodzynek),
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (wedle potrzeby, do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej zalej rodzynki koniakiem i odstaw je do lodówki, by dobrze się nasączyły. Skórkę z cytryny możesz zamoczyć w zimnej wodzie – złagodzisz jej goryczkę.
  2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszysty krem.
  3. Oddziel żółtka od białek (białka odłóż – możesz z nich zrobić bezę). Żółtka dodawaj po jednym do masy maślanej, ciągle ucierając.
  4. Twaróg zmiel trzykrotnie, aby uzyskać naprawdę gładką konsystencję. Następnie dodaj do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj – masa powinna być kremowa, ale nie płynna.
  5. Połącz twaróg z masą jajeczno-maślaną. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i cytryny, a także odcedzone rodzynki i posiekane orzechy.
  6. Gotową masę przełóż do sitka wyłożonego czystą gazą lub lnianą ściereczką. Zawiń górę materiałem, dociśnij delikatnie (np. talerzykiem z obciążeniem), a całość ustaw nad miską, żeby nadmiar płynu mógł swobodnie ściekać.
  7. Wstaw wszystko do lodówki na minimum 12 godzin – pascha musi się "przegryźć" i dobrze odsączyć.
  8. Po tym czasie odwiń ściereczkę, przełóż paschę na ozdobny talerz i udekoruj według uznania. Magda Gessler często poleca polać ją miodem lub dodać świeże owoce, ale świetnie sprawdzą się też płatki migdałów czy skórka pomarańczowa w cukrze.

Pascha Magdy Gessler – deser, który tworzy świąteczną atmosferę

Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś paschy, nie obawiaj się – to nie jest deser tylko dla zaawansowanych. Przy odpowiednich składnikach i odrobinie cierpliwości osiągniesz rewelacyjny efekt już za pierwszym razem. Dzięki przepisowi inspirowanemu przez Magdę Gessler twoja pascha będzie wyjątkowo kremowa, pachnąca wanilią i cytrusami, pełna delikatnych bakalii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie