Magda Gessler ma najlepszy przepis na paschę. Spróbuj raz, a będziesz wracać do roku

W kulinarnym kalendarzu są takie dania, które wyczekujemy z niecierpliwością, zarezerwowane na wyjątkowe okazje. Bez wątpienia należy do nich pascha, a przepis Magdy Gessler, który poznałem lata temu, stał się dla mnie absolutnym wzorcem. Ten aksamitny, bogaty w smaku deser, idealnie wpisujący się w wielkanocną tradycję, ma w sobie coś magicznego. Kto raz spróbuje paschy według receptury Magdy Gessler, ten z pewnością będzie do niej wracał co roku

Magda Gessler ma najlepszy przepis na paschęMagda Gessler ma najlepszy przepis na paschę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych dań i deserów, które pojawiają się na stole tylko raz w roku. Jednym z takich wyjątkowych specjałów jest pascha – kremowy, bogaty w dodatki deser pochodzenia wschodniego, który podbił także polskie podniebienia. Jeśli szukasz receptury idealnej, koniecznie poznaj przepis na paschę, Magda Gessler przygotowuje ją w sposób absolutnie mistrzowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Tradycyjna pascha – Magda Gessler stawia na jakość i smak

Pascha to deser z historią i charakterem. Jej konsystencja przypomina sernik na zimno, ale smak jest o wiele bardziej złożony – dzięki wykorzystaniu wanilii, cytrusów, bakalii i najlepszego twarogu. W przepisie, który poleca Magda Gessler, nie ma miejsca na kompromisy – każdy składnik odgrywa tu ważną rolę, a sposób przygotowania wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszystko.

Co wyróżnia ten przepis spośród innych? Przede wszystkim intensywna aromatyzacja – użycie aż czterech lasek wanilii, świeżo startej skórki z cytryny i pomarańczy oraz nasączenie rodzynek w koniaku sprawia, że smak paschy jest głęboki i niezwykle wyrazisty. Deser ten nie jest przesłodzony, za to urzeka kremowością i aksamitną strukturą, dzięki starannie zmielonemu twarogowi i puszystej masie jajeczno-maślanej.

Jak przygotować paschę? Magda Gessler zdradza swój sposób krok po kroku

Choć przygotowanie paschy wymaga kilku etapów, każdy z nich ma znaczenie. Oto przepis inspirowany metodą Magdy Gessler:

Składniki:

  • 1 kg tłustego, świeżego twarogu (najlepiej z wiaderka, ale bez zbędnych dodatków),
  • 8 żółtek z jajek (białka można wykorzystać do bezy),
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 laski wanilii (wydrążone ziarenka),
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 szklanka koniaku (do namoczenia rodzynek),
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (wedle potrzeby, do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej zalej rodzynki koniakiem i odstaw je do lodówki, by dobrze się nasączyły. Skórkę z cytryny możesz zamoczyć w zimnej wodzie – złagodzisz jej goryczkę.
  2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszysty krem.
  3. Oddziel żółtka od białek (białka odłóż – możesz z nich zrobić bezę). Żółtka dodawaj po jednym do masy maślanej, ciągle ucierając.
  4. Twaróg zmiel trzykrotnie, aby uzyskać naprawdę gładką konsystencję. Następnie dodaj do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj – masa powinna być kremowa, ale nie płynna.
  5. Połącz twaróg z masą jajeczno-maślaną. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i cytryny, a także odcedzone rodzynki i posiekane orzechy.
  6. Gotową masę przełóż do sitka wyłożonego czystą gazą lub lnianą ściereczką. Zawiń górę materiałem, dociśnij delikatnie (np. talerzykiem z obciążeniem), a całość ustaw nad miską, żeby nadmiar płynu mógł swobodnie ściekać.
  7. Wstaw wszystko do lodówki na minimum 12 godzin – pascha musi się "przegryźć" i dobrze odsączyć.
  8. Po tym czasie odwiń ściereczkę, przełóż paschę na ozdobny talerz i udekoruj według uznania. Magda Gessler często poleca polać ją miodem lub dodać świeże owoce, ale świetnie sprawdzą się też płatki migdałów czy skórka pomarańczowa w cukrze.

Pascha Magdy Gessler – deser, który tworzy świąteczną atmosferę

Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś paschy, nie obawiaj się – to nie jest deser tylko dla zaawansowanych. Przy odpowiednich składnikach i odrobinie cierpliwości osiągniesz rewelacyjny efekt już za pierwszym razem. Dzięki przepisowi inspirowanemu przez Magdę Gessler twoja pascha będzie wyjątkowo kremowa, pachnąca wanilią i cytrusami, pełna delikatnych bakalii.

Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀