Magda Gessler przypomniała przepis na sałatkę. Podaj zamiast jarzynowej, a rodzina wymiecie talerze do czysta

Magda Gessler to twarz "Kuchennych rewolucji" od wielu lat próbuje pomagać restauratorom, którzy mają poważny problem ze swoim biznesem. W jednym odcinku przypomniała przepis na zapomniane danie. Sałatka Waldorf stała się ważną częścią odcinka. Jak ją przygotować?

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Paulina Hermann

W szóstym odcnku 27. sezonu słynna restauratorka odwiedziła "Restaurację pod Orzechem" (zmieniła jej nazwę na "Dziadek do orzechów") w Bytomiu. W centrum menu lokalu miały być orzechy włoskie. Z tej okazji wspomniała o sałatce Waldorf, która została niemalże całkowicie zapomniana. Pochodzi z Nowego Jorku i składa się z warzyw oraz owoców, a dodatkami są orzechy. Po raz pierwszy podano ją w hotelu Waldorf, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Magda Gessler oprócz jabłek i selera, dodaje też białą rzodkiew.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Sałatka Waldorf - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • kilkanaście winogron (wedle upodobań, mogą być zarówno białe, jak i ciemne),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • rukola lub inna sałata,
  • opcjonalnie: biała rzodkiew.
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Umyj selery, obierz je, a następnie wsadź na chwilę do wrzątku. Po odcedzeniu pokrój warzywo w cienkie słupki.
  2. Umyj też jabłka oraz białą rzodkiew. Obydwa składniki obierz. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.
  3. Owoc pokrój na kawałki. Usuń pestki oraz całe gniazda nasienne.
  4. Jabłko skrop sokiem z cytryny. Dorzuć do niego seler oraz rzodkiew.
  5. Mocz rodzynki we wrzątku przez dwie minuty i dodaj do reszty składników.
  6. Na miskę wysyp rukolę, a na nią wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw oraz owoców. Polej wszystko majonezem zmieszanym z sokiem z cytryny.
  7. Całość przyozdób orzechami włoskimi oraz winogronami. Na koniec dopraw przystawkę solą i pieprzem. Sałatka Waldorf jest już gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają