PrzepisSałatkiMagda Gessler przypomniała przepis na sałatkę. Podaj zamiast jarzynowej, a rodzina wymiecie talerze do czysta

Magda Gessler przypomniała przepis na sałatkę. Podaj zamiast jarzynowej, a rodzina wymiecie talerze do czysta

Magda Gessler to twarz "Kuchennych rewolucji" od wielu lat próbuje pomagać restauratorom, którzy mają poważny problem ze swoim biznesem. W jednym odcinku przypomniała przepis na zapomniane danie. Sałatka Waldorf stała się ważną częścią odcinka. Jak ją przygotować?

Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

06.11.2023 17:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W szóstym odcnku 27. sezonu słynna restauratorka odwiedziła "Restaurację pod Orzechem" (zmieniła jej nazwę na "Dziadek do orzechów") w Bytomiu. W centrum menu lokalu miały być orzechy włoskie. Z tej okazji wspomniała o sałatce Waldorf, która została niemalże całkowicie zapomniana. Pochodzi z Nowego Jorku i składa się z warzyw oraz owoców, a dodatkami są orzechy. Po raz pierwszy podano ją w hotelu Waldorf, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Magda Gessler oprócz jabłek i selera, dodaje też białą rzodkiew.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • kilkanaście winogron (wedle upodobań, mogą być zarówno białe, jak i ciemne),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • rukola lub inna sałata,
  • opcjonalnie: biała rzodkiew.
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Umyj selery, obierz je, a następnie wsadź na chwilę do wrzątku. Po odcedzeniu pokrój warzywo w cienkie słupki.
  2. Umyj też jabłka oraz białą rzodkiew. Obydwa składniki obierz. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.
  3. Owoc pokrój na kawałki. Usuń pestki oraz całe gniazda nasienne.
  4. Jabłko skrop sokiem z cytryny. Dorzuć do niego seler oraz rzodkiew.
  5. Mocz rodzynki we wrzątku przez dwie minuty i dodaj do reszty składników.
  6. Na miskę wysyp rukolę, a na nią wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw oraz owoców. Polej wszystko majonezem zmieszanym z sokiem z cytryny.
  7. Całość przyozdób orzechami włoskimi oraz winogronami. Na koniec dopraw przystawkę solą i pieprzem. Sałatka Waldorf jest już gotowa.
sałatkaMagda Gesslerorzechy włoskie