Magda Gessler przypomniała przepis na sałatkę. Podaj zamiast jarzynowej, a rodzina wymiecie talerze do czysta

Magda Gessler to twarz "Kuchennych rewolucji" od wielu lat próbuje pomagać restauratorom, którzy mają poważny problem ze swoim biznesem. W jednym odcinku przypomniała przepis na zapomniane danie. Sałatka Waldorf stała się ważną częścią odcinka. Jak ją przygotować?

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Paulina Hermann

W szóstym odcnku 27. sezonu słynna restauratorka odwiedziła "Restaurację pod Orzechem" (zmieniła jej nazwę na "Dziadek do orzechów") w Bytomiu. W centrum menu lokalu miały być orzechy włoskie. Z tej okazji wspomniała o sałatce Waldorf, która została niemalże całkowicie zapomniana. Pochodzi z Nowego Jorku i składa się z warzyw oraz owoców, a dodatkami są orzechy. Po raz pierwszy podano ją w hotelu Waldorf, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Magda Gessler oprócz jabłek i selera, dodaje też białą rzodkiew.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Sałatka Waldorf - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • kilkanaście winogron (wedle upodobań, mogą być zarówno białe, jak i ciemne),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • rukola lub inna sałata,
  • opcjonalnie: biała rzodkiew.
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Umyj selery, obierz je, a następnie wsadź na chwilę do wrzątku. Po odcedzeniu pokrój warzywo w cienkie słupki.
  2. Umyj też jabłka oraz białą rzodkiew. Obydwa składniki obierz. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.
  3. Owoc pokrój na kawałki. Usuń pestki oraz całe gniazda nasienne.
  4. Jabłko skrop sokiem z cytryny. Dorzuć do niego seler oraz rzodkiew.
  5. Mocz rodzynki we wrzątku przez dwie minuty i dodaj do reszty składników.
  6. Na miskę wysyp rukolę, a na nią wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw oraz owoców. Polej wszystko majonezem zmieszanym z sokiem z cytryny.
  7. Całość przyozdób orzechami włoskimi oraz winogronami. Na koniec dopraw przystawkę solą i pieprzem. Sałatka Waldorf jest już gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne