Magda Gessler przypomniała przepis na sałatkę. Podaj zamiast jarzynowej, a rodzina wymiecie talerze do czysta
Magda Gessler to twarz "Kuchennych rewolucji" od wielu lat próbuje pomagać restauratorom, którzy mają poważny problem ze swoim biznesem. W jednym odcinku przypomniała przepis na zapomniane danie. Sałatka Waldorf stała się ważną częścią odcinka. Jak ją przygotować?
06.11.2023 17:07
W szóstym odcnku 27. sezonu słynna restauratorka odwiedziła "Restaurację pod Orzechem" (zmieniła jej nazwę na "Dziadek do orzechów") w Bytomiu. W centrum menu lokalu miały być orzechy włoskie. Z tej okazji wspomniała o sałatce Waldorf, która została niemalże całkowicie zapomniana. Pochodzi z Nowego Jorku i składa się z warzyw oraz owoców, a dodatkami są orzechy. Po raz pierwszy podano ją w hotelu Waldorf, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Magda Gessler oprócz jabłek i selera, dodaje też białą rzodkiew.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Waldorf - przepis
Przygotuj potrzebne składniki:
- 2 selery,
- 2 jabłka,
- garść orzechów włoskich,
- garść rodzynek,
- kilkanaście winogron (wedle upodobań, mogą być zarówno białe, jak i ciemne),
- 3 łyżki majonezu,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- sól i pieprz,
- rukola lub inna sałata,
- opcjonalnie: biała rzodkiew.
Sposób wykonania:
- Umyj selery, obierz je, a następnie wsadź na chwilę do wrzątku. Po odcedzeniu pokrój warzywo w cienkie słupki.
- Umyj też jabłka oraz białą rzodkiew. Obydwa składniki obierz. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.
- Owoc pokrój na kawałki. Usuń pestki oraz całe gniazda nasienne.
- Jabłko skrop sokiem z cytryny. Dorzuć do niego seler oraz rzodkiew.
- Mocz rodzynki we wrzątku przez dwie minuty i dodaj do reszty składników.
- Na miskę wysyp rukolę, a na nią wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw oraz owoców. Polej wszystko majonezem zmieszanym z sokiem z cytryny.
- Całość przyozdób orzechami włoskimi oraz winogronami. Na koniec dopraw przystawkę solą i pieprzem. Sałatka Waldorf jest już gotowa.