PrzepisBoże NarodzenieMagda Gessler serwuje rybę po toruńsku. Strąci z podium nawet smażonego karpia

Magda Gessler serwuje rybę po toruńsku. Strąci z podium nawet smażonego karpia

Ryba po toruńsku to znakomita alternatywa dla tradycyjnego świątecznego karpia, w której zakochają się wszyscy twoi goście. Jak ją przygotować? Nie musisz dalej szukać przepisu, bo poniżej znajdziesz ten, który zaprezentowała sama Magda Gessler. To chyba typowy kulinarny "pewniak", nie sądzisz?

Magda Gessler przygotowuje na święta rybę po toruńsku
Magda Gessler przygotowuje na święta rybę po toruńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Bnetto, Magda Gessler

20.12.2023 14:06

Ryba i Wigilia to pojęcia, które idą w parze od niepamiętnych czasów. Polskie obyczaje przewidują przygotowanie na te święta karpia albo śledzia. Podpisujemy się pod tymi rybami z całą stanowczością, ale czy oznacza to, że na Wigilię można serwować tylko je? Absolutnie nie! Potwierdza to opisany przez nas niedawno przepis Roberta Makłowicza na gravlaxa i potwierdza pomysł Magdy Gessler na rybę po turyńsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy Magda Gessler pokazuje autorskie przepisy na wigilijne potrawy, warto z tego skorzystać. Gwiazda TVN-u i jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskich kulinariów zna się w końcu na rzeczy i raczej nie trzeba o tym nikogo przekonywać. Ale w sumie... czemu nie? Zróbmy to za pomocą jej przepisu na rybę po toruńsku. Ta receptura Magdy Gessler to prawdziwy skarb i docenią ją wszyscy wigilijni goście!

Ryba po toruńsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 - 2-kilogramowa ryba np. szczupak, okoń albo sandacz,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1 listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • sól, pieprz,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru),
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki masła.
Ryba po toruńsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego karpia
Ryba po toruńsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego karpia© Canva | amixstudio

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, umyj, wstaw do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i imbir. Gotuj do miękkości.
  2. Rybę wyfiletuj, pozbądź się ości. Włóż do brytfanki i zalej przygotowanym wywarem. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ryba będzie miękka. Następnie przełóż ją na talerz.
  3. Teraz dorzuć do wywaru pokruszony piernik i zmiksuj. Wlej piwo, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj do odparowania — sos powinien być dosyć gęsty. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, miodem i masłem.
  4. Rybę pokrój i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż migdały i rodzynki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Magda Gesslergwiazdyprzepis
Wybrane dla Ciebie