Magda Gessler serwuje rybę po toruńsku. Strąci z podium nawet smażonego karpia

Ryba po toruńsku to znakomita alternatywa dla tradycyjnego świątecznego karpia, w której zakochają się wszyscy twoi goście. Jak ją przygotować? Nie musisz dalej szukać przepisu, bo poniżej znajdziesz ten, który zaprezentowała sama Magda Gessler. To chyba typowy kulinarny "pewniak", nie sądzisz?

Magda Gessler przygotowuje na święta rybę po toruńskuMagda Gessler przygotowuje na święta rybę po toruńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Bnetto, Magda Gessler
SKOMENTUJ

Ryba i Wigilia to pojęcia, które idą w parze od niepamiętnych czasów. Polskie obyczaje przewidują przygotowanie na te święta karpia albo śledzia. Podpisujemy się pod tymi rybami z całą stanowczością, ale czy oznacza to, że na Wigilię można serwować tylko je? Absolutnie nie! Potwierdza to opisany przez nas niedawno przepis Roberta Makłowicza na gravlaxa i potwierdza pomysł Magdy Gessler na rybę po turyńsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Kiedy Magda Gessler pokazuje autorskie przepisy na wigilijne potrawy, warto z tego skorzystać. Gwiazda TVN-u i jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskich kulinariów zna się w końcu na rzeczy i raczej nie trzeba o tym nikogo przekonywać. Ale w sumie... czemu nie? Zróbmy to za pomocą jej przepisu na rybę po toruńsku. Ta receptura Magdy Gessler to prawdziwy skarb i docenią ją wszyscy wigilijni goście!

Ryba po toruńsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 - 2-kilogramowa ryba np. szczupak, okoń albo sandacz,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1 listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • sól, pieprz,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru),
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki masła.
Ryba po toruńsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego karpia
Ryba po toruńsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego karpia © Canva | amixstudio

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, umyj, wstaw do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i imbir. Gotuj do miękkości.
  2. Rybę wyfiletuj, pozbądź się ości. Włóż do brytfanki i zalej przygotowanym wywarem. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ryba będzie miękka. Następnie przełóż ją na talerz.
  3. Teraz dorzuć do wywaru pokruszony piernik i zmiksuj. Wlej piwo, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj do odparowania — sos powinien być dosyć gęsty. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, miodem i masłem.
  4. Rybę pokrój i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż migdały i rodzynki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza