PrzepisBoże NarodzenieEwa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Grudzień zdecydowanie pachnie cytrusami. Mandarynki pochłaniamy tonami, sklepy w cenach są bardzo korzystne, więc warto wykorzystać ten okres i przygotować pyszne ciasto z cytrusami w roli głównej. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Mandarynkowiec - Pyszności
Mandarynkowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, manyakotic

19.12.2023 20:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mandarynki świetnie smakują solo, ale sprawdzą się również jako składnik deseru. Dodatek cytrusów do ciasta sprawi, że będą orzeźwiające, pyszne i świetnie przełamie ciężar innych dań, po jakie sięgamy w czasie Świąt. Mimo że na Wigilię królują głównie serniki, makowce i pierniki, to ciasto z owocami będzie pyszną i ciekawą odskocznią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to była Miss, prezenterka i gwiazda programów kulinarnych, która od lat zachwyca swoimi przepisami. Tym razem zdradziła przepis na pyszny mandarynkowiec. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto idealnie miękkie, pyszne i wilgotne.

Mandarynkowiec - Pyszności
Mandarynkowiec - Pyszności© Canva | FabioBalbi

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 7 mandarynek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Myję mandarynki, przekrawam na pół i usuwam pestki.
  2. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję przez ok. 40 minut, aż owoce zmiękną. Odcedzam, studzę i miksuję na gładki mus.
  3. Do miski przesiewam mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. 
  4. Dodaję zmiksowane mandarynki, olej i jajka. Całość miksuję na gładką masę.
  5. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut, aż ciasto będzie upieczone. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już suche w środku.
  7. Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie dekoruję według uznania.

Do dekoracji ciasta można użyć kawałków mandarynki lub pomarańczy, cukru pudru lub lukru - w szczególności polecam ten z cytrynową nutą. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisciastogwiazdy