Ewa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Grudzień zdecydowanie pachnie cytrusami. Mandarynki pochłaniamy tonami, sklepy w cenach są bardzo korzystne, więc warto wykorzystać ten okres i przygotować pyszne ciasto z cytrusami w roli głównej. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Mandarynkowiec - PysznościMandarynkowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, manyakotic
Ewa Malinowska

Mandarynki świetnie smakują solo, ale sprawdzą się również jako składnik deseru. Dodatek cytrusów do ciasta sprawi, że będą orzeźwiające, pyszne i świetnie przełamie ciężar innych dań, po jakie sięgamy w czasie Świąt. Mimo że na Wigilię królują głównie serniki, makowce i pierniki, to ciasto z owocami będzie pyszną i ciekawą odskocznią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Mandarynkowiec Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to była Miss, prezenterka i gwiazda programów kulinarnych, która od lat zachwyca swoimi przepisami. Tym razem zdradziła przepis na pyszny mandarynkowiec. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto idealnie miękkie, pyszne i wilgotne.

Mandarynkowiec - Pyszności
Mandarynkowiec - Pyszności © Canva | FabioBalbi

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 7 mandarynek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Myję mandarynki, przekrawam na pół i usuwam pestki.
  2. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję przez ok. 40 minut, aż owoce zmiękną. Odcedzam, studzę i miksuję na gładki mus.
  3. Do miski przesiewam mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. 
  4. Dodaję zmiksowane mandarynki, olej i jajka. Całość miksuję na gładką masę.
  5. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut, aż ciasto będzie upieczone. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już suche w środku.
  7. Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie dekoruję według uznania.

Do dekoracji ciasta można użyć kawałków mandarynki lub pomarańczy, cukru pudru lub lukru - w szczególności polecam ten z cytrynową nutą. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇