WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Grudzień zdecydowanie pachnie cytrusami. Mandarynki pochłaniamy tonami, sklepy w cenach są bardzo korzystne, więc warto wykorzystać ten okres i przygotować pyszne ciasto z cytrusami w roli głównej. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Mandarynkowiec - PysznościMandarynkowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, manyakotic
Ewa Malinowska

Mandarynki świetnie smakują solo, ale sprawdzą się również jako składnik deseru. Dodatek cytrusów do ciasta sprawi, że będą orzeźwiające, pyszne i świetnie przełamie ciężar innych dań, po jakie sięgamy w czasie Świąt. Mimo że na Wigilię królują głównie serniki, makowce i pierniki, to ciasto z owocami będzie pyszną i ciekawą odskocznią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Mandarynkowiec Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to była Miss, prezenterka i gwiazda programów kulinarnych, która od lat zachwyca swoimi przepisami. Tym razem zdradziła przepis na pyszny mandarynkowiec. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto idealnie miękkie, pyszne i wilgotne.

Mandarynkowiec - Pyszności
Mandarynkowiec - Pyszności © Canva | FabioBalbi

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 7 mandarynek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Myję mandarynki, przekrawam na pół i usuwam pestki.
  2. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję przez ok. 40 minut, aż owoce zmiękną. Odcedzam, studzę i miksuję na gładki mus.
  3. Do miski przesiewam mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. 
  4. Dodaję zmiksowane mandarynki, olej i jajka. Całość miksuję na gładką masę.
  5. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut, aż ciasto będzie upieczone. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już suche w środku.
  7. Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie dekoruję według uznania.

Do dekoracji ciasta można użyć kawałków mandarynki lub pomarańczy, cukru pudru lub lukru - w szczególności polecam ten z cytrynową nutą. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony