Ewa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie
Grudzień zdecydowanie pachnie cytrusami. Mandarynki pochłaniamy tonami, sklepy w cenach są bardzo korzystne, więc warto wykorzystać ten okres i przygotować pyszne ciasto z cytrusami w roli głównej. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się sprawdzonym przepisem.
19.12.2023 20:02
Mandarynki świetnie smakują solo, ale sprawdzą się również jako składnik deseru. Dodatek cytrusów do ciasta sprawi, że będą orzeźwiające, pyszne i świetnie przełamie ciężar innych dań, po jakie sięgamy w czasie Świąt. Mimo że na Wigilię królują głównie serniki, makowce i pierniki, to ciasto z owocami będzie pyszną i ciekawą odskocznią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mandarynkowiec Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to była Miss, prezenterka i gwiazda programów kulinarnych, która od lat zachwyca swoimi przepisami. Tym razem zdradziła przepis na pyszny mandarynkowiec. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto idealnie miękkie, pyszne i wilgotne.
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 7 mandarynek,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Myję mandarynki, przekrawam na pół i usuwam pestki.
- Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję przez ok. 40 minut, aż owoce zmiękną. Odcedzam, studzę i miksuję na gładki mus.
- Do miski przesiewam mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
- Dodaję zmiksowane mandarynki, olej i jajka. Całość miksuję na gładką masę.
- Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut, aż ciasto będzie upieczone. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już suche w środku.
- Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie dekoruję według uznania.
Do dekoracji ciasta można użyć kawałków mandarynki lub pomarańczy, cukru pudru lub lukru - w szczególności polecam ten z cytrynową nutą. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!