Ewa Wachowicz zdradziła przepis na mandarynkowca. To najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Grudzień zdecydowanie pachnie cytrusami. Mandarynki pochłaniamy tonami, sklepy w cenach są bardzo korzystne, więc warto wykorzystać ten okres i przygotować pyszne ciasto z cytrusami w roli głównej. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Mandarynkowiec - PysznościMandarynkowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, manyakotic
Ewa Malinowska

Mandarynki świetnie smakują solo, ale sprawdzą się również jako składnik deseru. Dodatek cytrusów do ciasta sprawi, że będą orzeźwiające, pyszne i świetnie przełamie ciężar innych dań, po jakie sięgamy w czasie Świąt. Mimo że na Wigilię królują głównie serniki, makowce i pierniki, to ciasto z owocami będzie pyszną i ciekawą odskocznią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Mandarynkowiec Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to była Miss, prezenterka i gwiazda programów kulinarnych, która od lat zachwyca swoimi przepisami. Tym razem zdradziła przepis na pyszny mandarynkowiec. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto idealnie miękkie, pyszne i wilgotne.

Mandarynkowiec - Pyszności
Mandarynkowiec - Pyszności © Canva | FabioBalbi

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 7 mandarynek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Myję mandarynki, przekrawam na pół i usuwam pestki.
  2. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję przez ok. 40 minut, aż owoce zmiękną. Odcedzam, studzę i miksuję na gładki mus.
  3. Do miski przesiewam mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. 
  4. Dodaję zmiksowane mandarynki, olej i jajka. Całość miksuję na gładką masę.
  5. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut, aż ciasto będzie upieczone. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już suche w środku.
  7. Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie dekoruję według uznania.

Do dekoracji ciasta można użyć kawałków mandarynki lub pomarańczy, cukru pudru lub lukru - w szczególności polecam ten z cytrynową nutą. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy