Nie śledzie i nie karp. Robert Makłowicz uważa, że inna ryba jest lepsza na święta
Kiedy Robert Makłowicz mówi, że na Wigilię przygotowuje rybę inną, niż śledź czy karp, to jest to wystarczający powód na to, by zdobyć się na skupienie. Ten przepis warto prześledzić. Kto wie, może i ty zamiast tradycyjnych świątecznych ryb wybierzesz łososia i przyrządzanego z niego gravlaxa?
20.12.2023 | aktual.: 20.12.2023 12:56
Śledzie i karpie od niepamiętnych lat stanowią tradycyjny duet przyrządzanych podczas Wigilii ryb. Te pierwsze — w oleju czy śmietanie i drugie — smażone czy w galarecie, to coś, na co co roku czeka każdy miłośnik rybnych kompozycji i w końcu, podczas świąt, ma okazję się nimi nacieszyć. A gdyby tak zmienić nieco przyzwyczajenia i w tym roku, zamiast śledzia i karpia sięgnąć po łososia?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na taką świąteczną kompozycję zademonstrował jakiś czas temu sam Robert Makłowicz. Z łososia (polecamy przede wszystkim jego dziką odmianę, a nie tę pochodzącą z hodowli) przygotował gravlaxa — popularną skandynawską potrawę, polegającą na zamarynowaniu ryby w cukrze, soli i koperku. Rzecz jasna Robert Makłowicz ma swój własny, autorski przepis na gravlaxa. Jego styl poznasz już po samej recepturze, gwarantujemy!
Robert Makłowicz prezentuje: wigilijny łosoś gravlax
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia ze skórą,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka brandy,
- pęczek koperku,
- łyżka zgniecionego białego pieprzu.
Sos:
- 2 łyżki słodkiej musztardy niemieckiej,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- kilkanaście kropel sosu Worcestershire,
- 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
- 1 łyżka wody,
- 400 ml oleju rzepakowego,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Z ryby usuń ości. Cukier, sól, wodę i brandy wymieszaj ze sobą. Dodaj koperek i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj i zalej łososia, przełożonego wcześniej do pojemnika. Zamknij wieczko i wstaw rybę do lodówki. Powinna spędzić tam od 2 do 3 dni.
- Czas na sos. Wymieszaj wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju i koperku) do rozpuszczenia. Dopiero wtedy zacznij stopniowo dodawać olej. Cały czas mieszaj.
- Na koniec wzbogać sos o koperek, wymieszaj. Podawaj z nim pokrojonego w plastry gravlaxa. Smacznego!