Nie śledzie i nie karp. Robert Makłowicz uważa, że inna ryba jest lepsza na święta

Kiedy Robert Makłowicz mówi, że na Wigilię przygotowuje rybę inną, niż śledź czy karp, to jest to wystarczający powód na to, by zdobyć się na skupienie. Ten przepis warto prześledzić. Kto wie, może i ty zamiast tradycyjnych świątecznych ryb wybierzesz łososia i przyrządzanego z niego gravlaxa?

Robert Makłowicz przyrządza na święta rybę inną niż śledź czy karpRobert Makłowicz przyrządza na święta rybę inną niż śledź czy karp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Generative Professor, Roman Matys

Śledzie i karpie od niepamiętnych lat stanowią tradycyjny duet przyrządzanych podczas Wigilii ryb. Te pierwsze — w oleju czy śmietanie i drugie — smażone czy w galarecie, to coś, na co co roku czeka każdy miłośnik rybnych kompozycji i w końcu, podczas świąt, ma okazję się nimi nacieszyć. A gdyby tak zmienić nieco przyzwyczajenia i w tym roku, zamiast śledzia i karpia sięgnąć po łososia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Pomysł na taką świąteczną kompozycję zademonstrował jakiś czas temu sam Robert Makłowicz. Z łososia (polecamy przede wszystkim jego dziką odmianę, a nie tę pochodzącą z hodowli) przygotował gravlaxa — popularną skandynawską potrawę, polegającą na zamarynowaniu ryby w cukrze, soli i koperku. Rzecz jasna Robert Makłowicz ma swój własny, autorski przepis na gravlaxa. Jego styl poznasz już po samej recepturze, gwarantujemy!

Robert Makłowicz prezentuje: wigilijny łosoś gravlax

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka brandy,
  • pęczek koperku,
  • łyżka zgniecionego białego pieprzu.

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy niemieckiej,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • 1 łyżka wody,
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek koperku.
Robert Makłowicz przygotowuje z łososia gravlaxa
Robert Makłowicz przygotowuje z łososia gravlaxa © Canva | Tanya_F

Sposób przygotowania:

  1. Z ryby usuń ości. Cukier, sól, wodę i brandy wymieszaj ze sobą. Dodaj koperek i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj i zalej łososia, przełożonego wcześniej do pojemnika. Zamknij wieczko i wstaw rybę do lodówki. Powinna spędzić tam od 2 do 3 dni.
  2. Czas na sos. Wymieszaj wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju i koperku) do rozpuszczenia. Dopiero wtedy zacznij stopniowo dodawać olej. Cały czas mieszaj.
  3. Na koniec wzbogać sos o koperek, wymieszaj. Podawaj z nim pokrojonego w plastry gravlaxa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥