Mięsne roladki wyjdą ultra kruche. Wystarczy, że zapamiętasz 1 zasadę

Drobiowe roladki na obiad? Bardzo chętnie, ale pod jednym warunkiem – takim, że będą one odpowiednio przygotowane. Prosty przepis i jeden istotny zabieg sprawią, że optymalny efekt zostanie osiągnięty, a wszystkie podniebienia w rodzinie pozostaną usatysfakcjonowane!

Roladki na obiad z mięsa drobiowegoRoladki na obiad z mięsa drobiowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | topntp

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na niecodzienne danie, w którym zakochają się wszyscy domownicy, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Roladki na obiad z kurczaka, szpinaku i sera feta to prosty sposób na to, by zamienić tanie i popularne produkty w coś totalnie oryginalnego. Zanim jednak te małe dzieła sztuki trafią na talerze członków twojej rodziny, musisz wiedzieć, co zrobić, by wyszły idealnie smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak zrobić kruche roladki drobiowe?

Najważniejszą zasadą przy takich roladkach jest to, by mięso drobiowe zostało subtelnie, ale jednak wystarczająco mocno rozbite. Ten zabieg sprawi, że roladki wyjdą kruche, ale wystrzegaj się używania zbyt dużej siły podczas rozbijania. Zrób to równomiernie, zaczynając od środka mięsa, a na bokach kończąc. Roladki staną się delikatne, kruche, ale jednocześnie nie będą się rozrywały. Będziesz też w stanie uformować ładny kształt swojego dania. W końcu je się nie tylko ustami, ale także oczami, prawda?

Farsz, który polecam ci przygotować do tych roladek, to pewien doskonale znany ci już duet. Szpinak i ser feta rewelacyjnie pasują zarówno do siebie, jak i do drobiu. Wskazówki przyrządzenia tej mieszanki przedstawię poniżej. Warto się skupić – dzięki temu farsz nie wyjdzie wodnisty i nie będzie wypływał z mięsa. Powodzenia!

Drobiowe roladki na obiad

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 300 g świeżych liści szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozdziel na pojedyncze kawałki. Oczyść z ewentualnych ścięgien czy zrostów, a następnie rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij.
  2. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła. Podsmaż drobno posiekany czosnek.
  4. Teraz wrzuć na patelnię liście szpinaku i trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywo utraci większość zawartej w sobie wody. Dodaj przyprawy.
  5. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj rozdrobniony ser feta.
  6. Nakładaj wystudzony farsz na każdy kawałek rozbitej piersi z kurczaka. Zawijaj i układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz 35 minut w 180°C. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis