Mięsne roladki wyjdą ultra kruche. Wystarczy, że zapamiętasz 1 zasadę

Drobiowe roladki na obiad? Bardzo chętnie, ale pod jednym warunkiem – takim, że będą one odpowiednio przygotowane. Prosty przepis i jeden istotny zabieg sprawią, że optymalny efekt zostanie osiągnięty, a wszystkie podniebienia w rodzinie pozostaną usatysfakcjonowane!

Roladki na obiad z mięsa drobiowegoRoladki na obiad z mięsa drobiowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | topntp

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na niecodzienne danie, w którym zakochają się wszyscy domownicy, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Roladki na obiad z kurczaka, szpinaku i sera feta to prosty sposób na to, by zamienić tanie i popularne produkty w coś totalnie oryginalnego. Zanim jednak te małe dzieła sztuki trafią na talerze członków twojej rodziny, musisz wiedzieć, co zrobić, by wyszły idealnie smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak zrobić kruche roladki drobiowe?

Najważniejszą zasadą przy takich roladkach jest to, by mięso drobiowe zostało subtelnie, ale jednak wystarczająco mocno rozbite. Ten zabieg sprawi, że roladki wyjdą kruche, ale wystrzegaj się używania zbyt dużej siły podczas rozbijania. Zrób to równomiernie, zaczynając od środka mięsa, a na bokach kończąc. Roladki staną się delikatne, kruche, ale jednocześnie nie będą się rozrywały. Będziesz też w stanie uformować ładny kształt swojego dania. W końcu je się nie tylko ustami, ale także oczami, prawda?

Farsz, który polecam ci przygotować do tych roladek, to pewien doskonale znany ci już duet. Szpinak i ser feta rewelacyjnie pasują zarówno do siebie, jak i do drobiu. Wskazówki przyrządzenia tej mieszanki przedstawię poniżej. Warto się skupić – dzięki temu farsz nie wyjdzie wodnisty i nie będzie wypływał z mięsa. Powodzenia!

Drobiowe roladki na obiad

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 300 g świeżych liści szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozdziel na pojedyncze kawałki. Oczyść z ewentualnych ścięgien czy zrostów, a następnie rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij.
  2. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła. Podsmaż drobno posiekany czosnek.
  4. Teraz wrzuć na patelnię liście szpinaku i trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywo utraci większość zawartej w sobie wody. Dodaj przyprawy.
  5. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj rozdrobniony ser feta.
  6. Nakładaj wystudzony farsz na każdy kawałek rozbitej piersi z kurczaka. Zawijaj i układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz 35 minut w 180°C. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm