Mięsne roladki wyjdą ultra kruche. Wystarczy, że zapamiętasz 1 zasadę

Drobiowe roladki na obiad? Bardzo chętnie, ale pod jednym warunkiem – takim, że będą one odpowiednio przygotowane. Prosty przepis i jeden istotny zabieg sprawią, że optymalny efekt zostanie osiągnięty, a wszystkie podniebienia w rodzinie pozostaną usatysfakcjonowane!

Roladki na obiad z mięsa drobiowegoRoladki na obiad z mięsa drobiowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | topntp

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na niecodzienne danie, w którym zakochają się wszyscy domownicy, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Roladki na obiad z kurczaka, szpinaku i sera feta to prosty sposób na to, by zamienić tanie i popularne produkty w coś totalnie oryginalnego. Zanim jednak te małe dzieła sztuki trafią na talerze członków twojej rodziny, musisz wiedzieć, co zrobić, by wyszły idealnie smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak zrobić kruche roladki drobiowe?

Najważniejszą zasadą przy takich roladkach jest to, by mięso drobiowe zostało subtelnie, ale jednak wystarczająco mocno rozbite. Ten zabieg sprawi, że roladki wyjdą kruche, ale wystrzegaj się używania zbyt dużej siły podczas rozbijania. Zrób to równomiernie, zaczynając od środka mięsa, a na bokach kończąc. Roladki staną się delikatne, kruche, ale jednocześnie nie będą się rozrywały. Będziesz też w stanie uformować ładny kształt swojego dania. W końcu je się nie tylko ustami, ale także oczami, prawda?

Farsz, który polecam ci przygotować do tych roladek, to pewien doskonale znany ci już duet. Szpinak i ser feta rewelacyjnie pasują zarówno do siebie, jak i do drobiu. Wskazówki przyrządzenia tej mieszanki przedstawię poniżej. Warto się skupić – dzięki temu farsz nie wyjdzie wodnisty i nie będzie wypływał z mięsa. Powodzenia!

Drobiowe roladki na obiad

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 300 g świeżych liści szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozdziel na pojedyncze kawałki. Oczyść z ewentualnych ścięgien czy zrostów, a następnie rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij.
  2. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła. Podsmaż drobno posiekany czosnek.
  4. Teraz wrzuć na patelnię liście szpinaku i trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywo utraci większość zawartej w sobie wody. Dodaj przyprawy.
  5. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj rozdrobniony ser feta.
  6. Nakładaj wystudzony farsz na każdy kawałek rozbitej piersi z kurczaka. Zawijaj i układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz 35 minut w 180°C. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟