WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Babcia tak przygotowywała prawdziwki. Wystarczy masło i świeże zioło

Najsmaczniejsze grzyby? Z reguły nikt nie ma wątpliwości, jak odpowiedzieć na to pytanie. To prawdziwki. Właśnie z myślą o nich często wyruszamy do lasu. Są świetne do suszenia, ale w sezonie warto choć kilka razy zjeść danie ze świeżych grzybów. Moja babcia przygotowywała je w kilka minut.

Prawdziwki wprost z patelni smakują wyśmienicie. Prawdziwki wprost z patelni smakują wyśmienicie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi - PHOTO
Dorota Gepert

Mamy właśnie pełnię sezonu na borowiki. Są one najbardziej pożądane przez grzybiarzy. Uchodzą nie tylko za najpyszniejsze, ale i najbardziej szlachetne grzyby. W końcu prawdziwki botanicznie nazywane są borowikami szlachetnymi. Są pyszne w sosach, zupach, ale najlepsze po prostu wprost z patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak przygotować prawdziwki, aby były naprawdę smaczne?

Teraz często podkreślają to kucharze, a moja babcia robiła tak już wiele lat temu. Chodzi o to, że borowiki są tak aromatyczne i pyszne, że wcale nie potrzeba wielu przypraw. Lepiej żeby nic nie zakłócało ich smaku. Wcześniej trzeba grzyby oczyścić. Jeśli się da, najlepiej ich nie moczyć, jedynie krótko przepłukać. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Co do krojenia, tu jest kilka sposobów. Moja babcia po prostu mniejsze egzemplarze kroiła wzdłuż razem z trzonkiem na połówki. Można je jednak pokroić znacznie drobniej, na przykład na cienkie paski. Prawdziwki z patelni będą jeszcze bardziej eleganckie, gdy w ten sposób przygotowujemy tylko ich kapelusze. Taka opcja jest do wypróbowania tylko wtedy, gdy od razu mamy pomysł na wykorzystanie trzonków, na przykład do zupy.

Babcia do grzybów dodawała tylko sól i pieprz. Nie zakłócała niczym ich smaku. Do jej przepisu dodałam rozmaryn, który według mnie świetnie komponuje się z grzybami. Wielu kucharzy poleca też szałwię lub tymianek. Kontrowersję budzi też czosnek, dla wielu jest zbyt mocny do delikatnego smaku prawdziwków. Ta prosta potrawa, jaką są borowiki z patelni, daje sporo możliwości i łatwo zrobić ją dokładnie tak, by utrafić w swój smak.

Prawdziwki z patelni

Składniki:

  • 350 g świeżych prawdziwków,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 70 g masła,
  • świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek do wyboru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, możesz je przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Potem dobrze je osusz. I pokrój na połówki lub w plastry.
  2. Masło rozpuść na patelni, dodaj grzyby. Dodaj zgnieciony czosnek w łupince oraz zioła. Smaż na średnim ogniu, tak by nie przypalić masła.
  3. Grzyby lekko posól i popieprz. Po po około 2 minutach przykryj patelnię przykrywką i smaż przez kolejną minutę.
  4. Zdejmij pokrywkę, odwróć grzyby. Powinny być od spodu rumiane. Smaż jeszcze chwilę.
  5. Przełóż grzyby na talerz i polej je masłem. Możesz skropić je sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser