Wronie uszy znajdziesz w lesie. Moja teściowa robi z nich farsz do pierogów na Wigilię
Wyglądają jak czarne, zepsute grzyby, ale to prawdziwy skarb dla grzybiarzy. Wronie uszy, kominki lub - jak nazywane są w rodzinie mojego męża - cholewy to nic innego jak lejkowce dęte. Szukaj tych grzybów w lesie od sierpnia do listopada, a potem zrób najlepszy farsz do pierogów. Ten przepis zdradziła mi teściowa.
20.10.2024 | aktual.: 21.10.2024 15:22
Lejkowce dęte, znane również jako kominki, cholewki czy wronie uszy, to smaczne, ale rzadko spotykane grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest niecodzienny wygląd. Choć grzyby te przypominają kurki (są z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. Na Lubelszczyźnie i na Mazowszu sezon na kominki trwa od sierpnia do listopada, a grzybiarze mogą cieszyć się obfitymi zbiorami.
Jak rozpoznać i znaleźć cholewy?
Grzyby te mają owocniki kształtem przypominające trąbki. Pusty, rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz, który ma wywinięty na zewnątrz brzeg. Starsze okazy mają brzeg kapelusza pofałdowany i rozdarty. Lejkowce dęte nie mają blaszek ani rurek na spodzie. Wyróżnia je kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe egzemplarze pokrywają się białymi zarodnikami. Miąższ lejkowców jest cienki, elastyczny i sprężysty, a także ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, szczególnie chętnie w towarzystwie buków i dębów. Pamiętaj - zbieraj zawsze te grzyby, które znasz!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto zbierać wronie uszy?
Grzyby te zasługują na zbieranie z kilku powodów. Ich lekko słodkawy smak oraz wspaniały aromat doskonale pasują do sosów grzybowych i zup. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów oraz na kanapki. Możesz je także ususzyć, sproszkować i używać jako przyprawy. Przygotowując je, pamiętaj jednak, że "farbują" potrawy. Jednym z polecanych dań są pierogi z wronimi uszami. Można je ulepić wcześniej i spokojnie trzy miesiące przed Świętami zamrozić.
Przepis na farsz do pierogów z cholewami
Sprawdź nasz najlepszy patent na ciasto na pierogi i zapakuj w nie wyjątkowy, grzybowy farsz. Możesz śmiało lekko je obgotować, a następnie przestudzić i porcjami zamrażać. To najlepsze danie na świąteczny, wigilijny stół. Pierogi z wronimi uszami smakują doskonale "z wody", jak i po przesmażeniu.
Składniki:
- 1 kg lejkowców dętych,
- 1 spora cebula,
- 1-2 ząbki czosnku (jeśli duży, to wystarczy jeden),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka bułki tartej.
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby gotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na oleju.
- Dodaj grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.
- Przepuść farsz przez maszynkę do mielenia, a następnie zagęść bułką tartą.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż farsz na ciasto, zlep pierogi i gotuj.