PrzepisProste przepisyWronie uszy znajdziesz w lesie. Moja teściowa robi z nich farsz do pierogów na Wigilię

Wronie uszy znajdziesz w lesie. Moja teściowa robi z nich farsz do pierogów na Wigilię

Wyglądają jak czarne, zepsute grzyby, ale to prawdziwy skarb dla grzybiarzy. Wronie uszy, kominki lub - jak nazywane są w rodzinie mojego męża - cholewy to nic innego jak lejkowce dęte. Szukaj tych grzybów w lesie od sierpnia do listopada, a potem zrób najlepszy farsz do pierogów. Ten przepis zdradziła mi teściowa.

Wronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzy
Wronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

20.10.2024 | aktual.: 21.10.2024 15:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lejkowce dęte, znane również jako kominki, cholewki czy wronie uszy, to smaczne, ale rzadko spotykane grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest niecodzienny wygląd. Choć grzyby te przypominają kurki (są z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. Na Lubelszczyźnie i na Mazowszu sezon na kominki trwa od sierpnia do listopada, a grzybiarze mogą cieszyć się obfitymi zbiorami.

Jak rozpoznać i znaleźć cholewy?

Grzyby te mają owocniki kształtem przypominające trąbki. Pusty, rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz, który ma wywinięty na zewnątrz brzeg. Starsze okazy mają brzeg kapelusza pofałdowany i rozdarty. Lejkowce dęte nie mają blaszek ani rurek na spodzie. Wyróżnia je kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe egzemplarze pokrywają się białymi zarodnikami. Miąższ lejkowców jest cienki, elastyczny i sprężysty, a także ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, szczególnie chętnie w towarzystwie buków i dębów. Pamiętaj - zbieraj zawsze te grzyby, które znasz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto zbierać wronie uszy?

Grzyby te zasługują na zbieranie z kilku powodów. Ich lekko słodkawy smak oraz wspaniały aromat doskonale pasują do sosów grzybowych i zup. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów oraz na kanapki. Możesz je także ususzyć, sproszkować i używać jako przyprawy. Przygotowując je, pamiętaj jednak, że "farbują" potrawy. Jednym z polecanych dań są pierogi z wronimi uszami. Można je ulepić wcześniej i spokojnie trzy miesiące przed Świętami zamrozić.

Przepis na farsz do pierogów z cholewami

Sprawdź nasz najlepszy patent na ciasto na pierogi i zapakuj w nie wyjątkowy, grzybowy farsz. Możesz śmiało lekko je obgotować, a następnie przestudzić i porcjami zamrażać. To najlepsze danie na świąteczny, wigilijny stół. Pierogi z wronimi uszami smakują doskonale "z wody", jak i po przesmażeniu.

Składniki:

  • 1 kg lejkowców dętych,
  • 1 spora cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku (jeśli duży, to wystarczy jeden),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby gotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na oleju.
  3. Dodaj grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.
  4. Przepuść farsz przez maszynkę do mielenia, a następnie zagęść bułką tartą.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż farsz na ciasto, zlep pierogi i gotuj.
pierogifarsz na pierogigrzyby