Wronie uszy znajdziesz w lesie. Moja teściowa robi z nich farsz do pierogów na Wigilię

Wyglądają jak czarne, zepsute grzyby, ale to prawdziwy skarb dla grzybiarzy. Wronie uszy, kominki lub - jak nazywane są w rodzinie mojego męża - cholewy to nic innego jak lejkowce dęte. Szukaj tych grzybów w lesie od sierpnia do listopada, a potem zrób najlepszy farsz do pierogów. Ten przepis zdradziła mi teściowa.

Wronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzyWronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Lejkowce dęte, znane również jako kominki, cholewki czy wronie uszy, to smaczne, ale rzadko spotykane grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest niecodzienny wygląd. Choć grzyby te przypominają kurki (są z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. Na Lubelszczyźnie i na Mazowszu sezon na kominki trwa od sierpnia do listopada, a grzybiarze mogą cieszyć się obfitymi zbiorami.

Jak rozpoznać i znaleźć cholewy?

Grzyby te mają owocniki kształtem przypominające trąbki. Pusty, rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz, który ma wywinięty na zewnątrz brzeg. Starsze okazy mają brzeg kapelusza pofałdowany i rozdarty. Lejkowce dęte nie mają blaszek ani rurek na spodzie. Wyróżnia je kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe egzemplarze pokrywają się białymi zarodnikami. Miąższ lejkowców jest cienki, elastyczny i sprężysty, a także ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, szczególnie chętnie w towarzystwie buków i dębów. Pamiętaj - zbieraj zawsze te grzyby, które znasz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Dlaczego warto zbierać wronie uszy?

Grzyby te zasługują na zbieranie z kilku powodów. Ich lekko słodkawy smak oraz wspaniały aromat doskonale pasują do sosów grzybowych i zup. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów oraz na kanapki. Możesz je także ususzyć, sproszkować i używać jako przyprawy. Przygotowując je, pamiętaj jednak, że "farbują" potrawy. Jednym z polecanych dań są pierogi z wronimi uszami. Można je ulepić wcześniej i spokojnie trzy miesiące przed Świętami zamrozić.

Przepis na farsz do pierogów z cholewami

Sprawdź nasz najlepszy patent na ciasto na pierogi i zapakuj w nie wyjątkowy, grzybowy farsz. Możesz śmiało lekko je obgotować, a następnie przestudzić i porcjami zamrażać. To najlepsze danie na świąteczny, wigilijny stół. Pierogi z wronimi uszami smakują doskonale "z wody", jak i po przesmażeniu.

Składniki:

  • 1 kg lejkowców dętych,
  • 1 spora cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku (jeśli duży, to wystarczy jeden),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby gotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na oleju.
  3. Dodaj grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.
  4. Przepuść farsz przez maszynkę do mielenia, a następnie zagęść bułką tartą.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż farsz na ciasto, zlep pierogi i gotuj.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇