Wronie uszy znajdziesz w lesie. Moja teściowa robi z nich farsz do pierogów na Wigilię

Wyglądają jak czarne, zepsute grzyby, ale to prawdziwy skarb dla grzybiarzy. Wronie uszy, kominki lub - jak nazywane są w rodzinie mojego męża - cholewy to nic innego jak lejkowce dęte. Szukaj tych grzybów w lesie od sierpnia do listopada, a potem zrób najlepszy farsz do pierogów. Ten przepis zdradziła mi teściowa.

Wronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzyWronie uszy, czyli lejkowiec dęty, to skarb dla grzybiarzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Lejkowce dęte, znane również jako kominki, cholewki czy wronie uszy, to smaczne, ale rzadko spotykane grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest niecodzienny wygląd. Choć grzyby te przypominają kurki (są z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. Na Lubelszczyźnie i na Mazowszu sezon na kominki trwa od sierpnia do listopada, a grzybiarze mogą cieszyć się obfitymi zbiorami.

Jak rozpoznać i znaleźć cholewy?

Grzyby te mają owocniki kształtem przypominające trąbki. Pusty, rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz, który ma wywinięty na zewnątrz brzeg. Starsze okazy mają brzeg kapelusza pofałdowany i rozdarty. Lejkowce dęte nie mają blaszek ani rurek na spodzie. Wyróżnia je kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe egzemplarze pokrywają się białymi zarodnikami. Miąższ lejkowców jest cienki, elastyczny i sprężysty, a także ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, szczególnie chętnie w towarzystwie buków i dębów. Pamiętaj - zbieraj zawsze te grzyby, które znasz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Dlaczego warto zbierać wronie uszy?

Grzyby te zasługują na zbieranie z kilku powodów. Ich lekko słodkawy smak oraz wspaniały aromat doskonale pasują do sosów grzybowych i zup. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów oraz na kanapki. Możesz je także ususzyć, sproszkować i używać jako przyprawy. Przygotowując je, pamiętaj jednak, że "farbują" potrawy. Jednym z polecanych dań są pierogi z wronimi uszami. Można je ulepić wcześniej i spokojnie trzy miesiące przed Świętami zamrozić.

Przepis na farsz do pierogów z cholewami

Sprawdź nasz najlepszy patent na ciasto na pierogi i zapakuj w nie wyjątkowy, grzybowy farsz. Możesz śmiało lekko je obgotować, a następnie przestudzić i porcjami zamrażać. To najlepsze danie na świąteczny, wigilijny stół. Pierogi z wronimi uszami smakują doskonale "z wody", jak i po przesmażeniu.

Składniki:

  • 1 kg lejkowców dętych,
  • 1 spora cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku (jeśli duży, to wystarczy jeden),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby gotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na oleju.
  3. Dodaj grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.
  4. Przepuść farsz przez maszynkę do mielenia, a następnie zagęść bułką tartą.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż farsz na ciasto, zlep pierogi i gotuj.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis