Mięso ze szpinaku – nowe odkrycie naukowców. Jak smakuje? Jak powstało?

Mięso ze szpinaku sensacją ostatnich dni! Coraz więcej firm i naukowców poszukuje alternatyw dla mięsa. Polska nie odstaje od tych trendów. Na jednej z konferencji naukowych zaprezentowano mięso ze szpinaku. Jak smakuje?

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Jak powstało mięso ze szpinaku?

Zrobienie mięsa ze szpinaku jest zdecydowanie trudne. Do eksperymentu pobrano komórki z mięśnia uda kurczaka, które następnie zostały "strawione enzymatycznie, żeby uzyskać komórki satelitarne mięśni szkieletowych". Następnie z liści szpinaku wypłukiwano komórki roślinne przy pomocy specjalnego roztworu. Wstrzykiwano go przez ogonek, więc trzeba było wybrać liście o odpowiednio dużym rozmiarze. Następnie w opróżnionym liściu umieszczano komórki mięśni szkieletowych, które są komórkami macierzystymi mięśni i biorą udział w procesie ich tworzenia.

Nie da się ukryć, w domu tego nie zrobimy! Co najważniejsze, do stworzenia mięsa ze szpinaku nie musi ginąć żadne zwierzę!

Jak smakuje mięso ze szpinaku?

Obrazek
Festiwal Przemiany, konferencja prasowa w Centrum Nauki Kopernik.

Jednym z najczęstszych i chyba najważniejszych pytań jest: jak smakuje mięso ze szpinaku?

Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak opisuje Stanisław Łoboziak z CNK, autor eksperymentu

Nie jest to jednak wegański i wegetariański zamiennik, bo wciąż pozostaje mięsem. Może być jednak świetną alternatywą dla osób na diecie tradycyjnej, które chcą trochę ograniczyć cierpienie zwierząt. Jak podkreśla Stanisław Łoboziak, hodowla jednego mięsa za szpinaku, czyli liścia z mięsem kurczaka trwa ok. trzy tygodnie – czyli szybciej niż przeznaczonego na ubój kurczaka "tradycyjnego".

Mięso ze szpinaku nie dla wszystkich

Obrazek

Chociaż projekt polskiego zespołu wzbudził spore zainteresowanie, to wciąż pozostaje w strefie marzeń. Można było podziwiać mięso ze szpinaku w Centrum Nauki Kopernik, ale zjedzenie go nie było możliwe. Wszystko przez panujące przepisy i regulacje prawne, które surowo kontrolują dopuszczanie takich nowości do spożycia.

Wyprodukowanie mięsa ze szpinaku na skalę masową byłoby bardzo trudne, ze względu na skomplikowany i wymagający dużej precyzji proces tworzenia. Patrząc jednak na to, że wcześniej Impossible Meat było horrendalnie drogie, a teraz jest dostępne w wielu sklepach, to szanse w przyszłości na polską alternatywę dla mięsa są jak najbardziej możliwe.

Gdzie kupić mięso ze szpinaku? Na razie nie jest prowadzona sprzedaż produktów.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze