Mieszam serek wiejski z dwoma składnikami. W mig mam wysokobiałkowe i pożywne śniadanie

Serek wiejski to jeden z najszybszych sposobów na to, by dostarczyć sobie energię o poranku. Można go jednak udoskonalić, dorzucając do środka kilka prostych składników. Po takim śniadaniu długo nie będzie burczało w brzuchu.

Serek wiejski z dodatkamiSerek wiejski z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serek wiejski najczęściej zjadamy tak po prostu, z kubeczka. Czasem ktoś porwie się na odrobinę szaleństwa i dorzuci do środka trochę rzodkiewki. Ja stawiam jednak na inne dodatki - jajko oraz szczypiorek. Dzięki temu prosty serek zamieni się w pyszną pastę idealną do chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Serek wiejski z jajkiem

Czasami proste połączenia są najlepsze, a gotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych składników. Szczypiorek i jajko dodane do serka wiejskiego sprawiają, że zwykłe śniadanie stanie się niezwykłą ucztą. To idealny przepis na zabiegany dzień, gdy chcesz zjeść coś pożywnego, sycącego i mało skomplikowanego.

Sałatka z jajek i serka wiejskiego
Sałatka z jajek i serka wiejskiego © Adobe Stock

Serek daje przyjemną lekkość, jajko wnosi sycące białko i aksamitność, a szczypiorek dodaje chrupkości i lekkiej ostrości. To świetna propozycja zarówno na kanapkę, jak i w formie sałatki – na chlebie tworzy smarowną, bogatą pastę, a wymieszane w misce staje się lekką, pełną białka przekąską. Szybkie, proste i pyszne – idealne na każdą porę dnia.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • mała łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj przez 8-10 minut od momentu zagotowania.
  2. Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą, obierz ze skorupki.
  3. Obrane jajko rozdrobnij widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki.
  4. Dodaj serek wiejski, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Możesz opcjonalnie dorzucić także nieco musztardy, dla podkręcenia smaku.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.

To połączenie świetnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa, wypełnienie śniadaniowej tortilli, nadzienie do kruchych babeczek na słono lub prosta sałatka. Możesz dorzucić do środka również rzodkiewkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe czy nawet nieco świeżej papryki. To baza, z którą możesz eksperymentować, wzbogacać warzywami czy nawet kawałkiem wędzonego łososia. Łatwo zapakujesz ją do pojemnika i zabierzesz ze sobą do pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa