PrzepisŚniadanieMieszam serek wiejski z dwoma składnikami. W mig mam wysokobiałkowe i pożywne śniadanie

Mieszam serek wiejski z dwoma składnikami. W mig mam wysokobiałkowe i pożywne śniadanie

Serek wiejski to jeden z najszybszych sposobów na to, by dostarczyć sobie energię o poranku. Można go jednak udoskonalić, dorzucając do środka kilka prostych składników. Po takim śniadaniu długo nie będzie burczało w brzuchu.

Serek wiejski z dodatkami
Serek wiejski z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serek wiejski najczęściej zjadamy tak po prostu, z kubeczka. Czasem ktoś porwie się na odrobinę szaleństwa i dorzuci do środka trochę rzodkiewki. Ja stawiam jednak na inne dodatki - jajko oraz szczypiorek. Dzięki temu prosty serek zamieni się w pyszną pastę idealną do chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Serek wiejski z jajkiem

Czasami proste połączenia są najlepsze, a gotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych składników. Szczypiorek i jajko dodane do serka wiejskiego sprawiają, że zwykłe śniadanie stanie się niezwykłą ucztą. To idealny przepis na zabiegany dzień, gdy chcesz zjeść coś pożywnego, sycącego i mało skomplikowanego.

Sałatka z jajek i serka wiejskiego
Sałatka z jajek i serka wiejskiego© Adobe Stock

Serek daje przyjemną lekkość, jajko wnosi sycące białko i aksamitność, a szczypiorek dodaje chrupkości i lekkiej ostrości. To świetna propozycja zarówno na kanapkę, jak i w formie sałatki – na chlebie tworzy smarowną, bogatą pastę, a wymieszane w misce staje się lekką, pełną białka przekąską. Szybkie, proste i pyszne – idealne na każdą porę dnia.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • mała łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj przez 8-10 minut od momentu zagotowania.
  2. Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą, obierz ze skorupki.
  3. Obrane jajko rozdrobnij widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki.
  4. Dodaj serek wiejski, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Możesz opcjonalnie dorzucić także nieco musztardy, dla podkręcenia smaku.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.

To połączenie świetnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa, wypełnienie śniadaniowej tortilli, nadzienie do kruchych babeczek na słono lub prosta sałatka. Możesz dorzucić do środka również rzodkiewkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe czy nawet nieco świeżej papryki. To baza, z którą możesz eksperymentować, wzbogacać warzywami czy nawet kawałkiem wędzonego łososia. Łatwo zapakujesz ją do pojemnika i zabierzesz ze sobą do pracy. Smacznego!

przepisserek wiejskipasta kanapkowa

Wybrane dla Ciebie