Mizeria z tym dodatkiem to mistrzostwo świata. Żałuję, że wcześniej tak nie robiłem
Mizeria to letni klasyk, który często gości na polskich stołach. Ten prosty przepis można jednak wzbogacić o jeden składnik, który sprawi, że sałatka będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej aromatyczna.
30.09.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Oryginalny przepis na mizerię jest bardzo prosty. Wystarczy obrać ogórki i pokroić je w plastry, a następnie wymieszać z koperkiem, śmietaną i solą. Sałatkę można podawać do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mizeria może zyskać nowy wymiar smaku dzięki warzywnemu dodatkowi. Nie ma potrzeby rezygnować z tradycji, ale czasem warto eksperymentować, by odkryć nowe smaki, które zachwycą nasze podniebienia.
Przepis na mizerię z sałatą lodową i czosnkiem
Składniki:
- 1 sałata lodowa,
- 2 ogórki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- 200 ml śmietany kwaśnej,
- szczypta cukru,
- odrobina octu z białego wina,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Koperek umyć i również posiekać.
- Sałatę lodową porwać na kawałki (ewentualnie poszatkować nożem plastikowym bądź ceramicznym).
- W misce wymieszać śmietanę kwaśną, cukier, ocet, czosnek i sól.
- Dodać ogórki, koperek i sałatę lodową.
- Wymieszać i odstawić do lodówki na 10-15 minut.
Mizeria z sałatą lodową oraz czosnkiem to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która świetnie sprawdzi się w letnie dni. Czosnek nadaje jej wyrazistego smaku i aromatu, który świetnie komponuje się z ogórkami i śmietaną.