Mizeria z tym dodatkiem to mistrzostwo świata. Żałuję, że wcześniej tak nie robiłem

Mizeria to letni klasyk, który często gości na polskich stołach. Ten prosty przepis można jednak wzbogacić o jeden składnik, który sprawi, że sałatka będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej aromatyczna.

Mizeria z nietypowym dodatkiem smakuje rewelacyjnieMizeria z nietypowym dodatkiem smakuje rewelacyjnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ints Vikmanis
Marcin Michałowski

Oryginalny przepis na mizerię jest bardzo prosty. Wystarczy obrać ogórki i pokroić je w plastry, a następnie wymieszać z koperkiem, śmietaną i solą. Sałatkę można podawać do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Mizeria może zyskać nowy wymiar smaku dzięki warzywnemu dodatkowi. Nie ma potrzeby rezygnować z tradycji, ale czasem warto eksperymentować, by odkryć nowe smaki, które zachwycą nasze podniebienia.

Przepis na mizerię z sałatą lodową i czosnkiem

Składniki:

  • 1 sałata lodowa,
  • 2 ogórki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 200 ml śmietany kwaśnej,
  • szczypta cukru,
  • odrobina octu z białego wina,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Koperek umyć i również posiekać.
  4. Sałatę lodową porwać na kawałki (ewentualnie poszatkować nożem plastikowym bądź ceramicznym).
  5. W misce wymieszać śmietanę kwaśną, cukier, ocet, czosnek i sól.
  6. Dodać ogórki, koperek i sałatę lodową.
  7. Wymieszać i odstawić do lodówki na 10-15 minut.

Mizeria z sałatą lodową oraz czosnkiem to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która świetnie sprawdzi się w letnie dni. Czosnek nadaje jej wyrazistego smaku i aromatu, który świetnie komponuje się z ogórkami i śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej