WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. Mleczne rogaliki są mięciutkie jak poduszka i świetnie poprawią humor w gorszy dzień. Przygotowanie jest proste, a sam wypiek tak smaczny, że żadne rogaliki z cukierni nie mogą mu się równać.

Mleczne rogalikiMleczne rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Słodkie rogaliki serwowane w towarzystwie dżemów lub czekoladowych kremów to iście włoskie śniadanie, serwowane w wielu miejscach na mapie słonecznej Italii. Nie musisz jednak szukać tanich biletów lotniczych ani biec na poszukiwania smacznych rogalików na mieście, bo mleczne rogaliki stworzysz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Mleczne rogaliki na słodko

Mleczne rogaliki to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Ich delikatne, puszyste ciasto, w połączeniu z mleczną słodyczą, sprawia, że są nieodłącznym elementem wielu śniadań i podwieczorków.

Aromat świeżo upieczonych rogalików roznosi się po całym domu, od razu budząc apetyt. Przygotowanie jest szybkie, ale chwilę trzeba poczekać na wyrośnięcie ciasta. Są tak smaczne, że znikają od razu z talerzy, niektórzy nawet nie sięgają po żadne dodatki. Możesz jednak zanurzać je w ulubionym dżemie, czekoladzie lub kremie pistacjowym.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży, 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 80 g masła 

Dodatkowo:

  • mleko d posmarowana,
  • cukier puder,
  • dżem morelowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw zaczyn na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Zaczyn drożdżowy
Zaczyn drożdżowy © Pyszności

Krok 2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj zaczyn oraz jajka i wyrób ciasto, dodając w międzyczasie miękkie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto musi wyrosnąć
Ciasto musi wyrosnąć © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie zagnieć krótko ciasto na blacie podsypanym mąką. Podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu i wytnij trójkąty. Zawiń rogaliki.

Zawijanie rogalików
Zawijanie rogalików © Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 12 minut.

Rogaliki gotowe do pieczenia
Rogaliki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Upieczone i przestudzone rogaliki udekoruj cukrem pudrem. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Rogaliki gotowe do pieczenia
Rogaliki gotowe do pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯