Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. Mleczne rogaliki są mięciutkie jak poduszka i świetnie poprawią humor w gorszy dzień. Przygotowanie jest proste, a sam wypiek tak smaczny, że żadne rogaliki z cukierni nie mogą mu się równać.

Mleczne rogalikiMleczne rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Słodkie rogaliki serwowane w towarzystwie dżemów lub czekoladowych kremów to iście włoskie śniadanie, serwowane w wielu miejscach na mapie słonecznej Italii. Nie musisz jednak szukać tanich biletów lotniczych ani biec na poszukiwania smacznych rogalików na mieście, bo mleczne rogaliki stworzysz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Mleczne rogaliki na słodko

Mleczne rogaliki to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Ich delikatne, puszyste ciasto, w połączeniu z mleczną słodyczą, sprawia, że są nieodłącznym elementem wielu śniadań i podwieczorków.

Aromat świeżo upieczonych rogalików roznosi się po całym domu, od razu budząc apetyt. Przygotowanie jest szybkie, ale chwilę trzeba poczekać na wyrośnięcie ciasta. Są tak smaczne, że znikają od razu z talerzy, niektórzy nawet nie sięgają po żadne dodatki. Możesz jednak zanurzać je w ulubionym dżemie, czekoladzie lub kremie pistacjowym.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży, 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 80 g masła 

Dodatkowo:

  • mleko d posmarowana,
  • cukier puder,
  • dżem morelowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw zaczyn na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Zaczyn drożdżowy
Zaczyn drożdżowy © Pyszności

Krok 2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj zaczyn oraz jajka i wyrób ciasto, dodając w międzyczasie miękkie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto musi wyrosnąć
Ciasto musi wyrosnąć © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie zagnieć krótko ciasto na blacie podsypanym mąką. Podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu i wytnij trójkąty. Zawiń rogaliki.

Zawijanie rogalików
Zawijanie rogalików © Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 12 minut.

Rogaliki gotowe do pieczenia
Rogaliki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Upieczone i przestudzone rogaliki udekoruj cukrem pudrem. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Rogaliki gotowe do pieczenia
Rogaliki gotowe do pieczenia © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować