Moja babcia zrywała w ogrodzie i parzyła herbatkę. Mało kto wie, że tak można
Maliny to jedne z naszych ulubionych owoców. Już niedługo pojawią się w ogrodach i na straganach. Jednak znacznie wcześniej możemy do naparów wykorzystywać ich młode liście. Nauczyła mnie tego moja babcia.
Herbatka czy napar z liści malin, możemy ten smaczny napój nazywać różnie. Najważniejsze są jego właściwości, bo to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Ma także inne korzyści zdrowotne, a przygotowuje się go bardzo łatwo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Jakie właściwości mają liście malin?
Liście malin są bogate w garbniki, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne i kwasy organiczne. Dzięki temu mają one działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i moczopędne. Regularne spożywanie naparu z liści malin może wspomóc odporność i zapobiegać infekcjom. To też skuteczny sposób na obniżenie gorączki. Dlatego po napar z liści malin warto sięgać przy przeziębieniu.
Zawarte w liściach garbniki działają ściągająco i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu taki napar może być pomocny przy biegunkach, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Herbata z liści malin ma naprawdę wiele zastosowań w medycynie naturalnej. Liście malin mają praktycznie te same właściwości co owoce, jednak bardziej intensywne i mocniejsze.
Jak zbierać i suszyć liście malin?
Jednak, aby cieszyć się pełnią właściwości zdrowotnych liści malin, warto zbierać je z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Najlepsze są młode, zielone liście, które należy suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kiedy będą dobrze wysuszone, przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli nie masz możliwości własnych zbiorów, suszone liście malin dostępne są w każdym sklepie z ziołami.
Jak przygotować herbatkę z liści malin?
Przygotowanie herbaty z liści malin jest proste. Łyżeczkę suszonych liści zalej szklanką wrzącej wody i parz przez 10-15 minut. Następnie odcedź napar i ciesz się jego smakiem. Możesz pić go 2-3 razy dziennie, a także używać do płukania gardła w przypadku infekcji. Suszone liście malin mogą być też dobrym dodatkiem do czarnej herbaty. Dodadzą jej przyjemnego posmaku.