Moja babcia zrywała w ogrodzie i parzyła herbatkę. Mało kto wie, że tak można

Maliny to jedne z naszych ulubionych owoców. Już niedługo pojawią się w ogrodach i na straganach. Jednak znacznie wcześniej możemy do naparów wykorzystywać ich młode liście. Nauczyła mnie tego moja babcia.

Jak zrobić herbatkę z liści malin?Jak zrobić herbatkę z liści malin?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Herbatka czy napar z liści malin, możemy ten smaczny napój nazywać różnie. Najważniejsze są jego właściwości, bo to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Ma także inne korzyści zdrowotne, a przygotowuje się go bardzo łatwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Jakie właściwości mają liście malin?

Liście malin są bogate w garbniki, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne i kwasy organiczne. Dzięki temu mają one działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i moczopędne. Regularne spożywanie naparu z liści malin może wspomóc odporność i zapobiegać infekcjom. To też skuteczny sposób na obniżenie gorączki. Dlatego po napar z liści malin warto sięgać przy przeziębieniu.

Zawarte w liściach garbniki działają ściągająco i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu taki napar może być pomocny przy biegunkach, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Herbata z liści malin ma naprawdę wiele zastosowań w medycynie naturalnej. Liście malin mają praktycznie te same właściwości co owoce, jednak bardziej intensywne i mocniejsze.

Jak zbierać i suszyć liście malin?

Jednak, aby cieszyć się pełnią właściwości zdrowotnych liści malin, warto zbierać je z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Najlepsze są młode, zielone liście, które należy suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kiedy będą dobrze wysuszone, przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli nie masz możliwości własnych zbiorów, suszone liście malin dostępne są w każdym sklepie z ziołami.

Jak przygotować herbatkę z liści malin?

Przygotowanie herbaty z liści malin jest proste. Łyżeczkę suszonych liści zalej szklanką wrzącej wody i parz przez 10-15 minut. Następnie odcedź napar i ciesz się jego smakiem. Możesz pić go 2-3 razy dziennie, a także używać do płukania gardła w przypadku infekcji. Suszone liście malin mogą być też dobrym dodatkiem do czarnej herbaty. Dodadzą jej przyjemnego posmaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej