Moja ciocia na Wielkanoc serwuje wyjątkowe krokiety. Ich farsz za każdym razem zachwyca całą rodzinę
Wielkanocne krokiety to wiosenna odpowiedź na wigilijną potrawę. Tym razem w ich środku znajdziesz farsz, który kojarzy się z Wielkanocą. To świetny pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do żurku albo lekki obiad w niedzielę. W końcu po wielkanocnym śniadaniu nie musisz szykować równie okazałego posiłku. Doskonale smakują w towarzystwie świeżej sałatki z nowalijkami.
Krokiety to potrawa, która lata największej popularności ma już za sobą. Jednak myślę, że warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ stwarzają wiele możliwości modyfikacji. Do środka możesz wrzucić praktycznie wszystko – od leśnych grzybów po jajka ugotowane na twardo. Wymieszane z pieczarkami smakują jak nadzienie do jajek faszerowanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Krokiety z patelni lub piekarnika
Chociaż najczęściej krokiety są podsmażane w panierce na patelni, możesz je przygotować także w piekarniku. Mam na to dwa pomysły. Pierwszy polega na zapieczeniu ich w podobnej panierce jak na patelni, tylko że piekarniku. Standardowo obtaczasz je w jajku i bułce tartej, po czym układasz na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekasz przez na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, obracasz i wstawiasz na kolejne 5 minut.
Drugi wariant to ułożenie naleśników w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie ich pod pierzynką z beszamelu. Naleśniki nie są surowe, więc wystarczy im ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać beszamel startą mozzarellą.
Przepis na wielkanocne krokiety
Do krokietów z jajkiem i pieczarkami podaj wiosenną sałatkę z nowalijkami. Wymieszaj młode listki sałaty z zielonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodaj jogurt grecki, odrobinę soku z cytryny, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
Farsz i panierka:
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 200 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Wymieszaj mikserem składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż na dużej i płaskiej patelni.
- Dwa jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki, smaż na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski z ugotowanymi jajkami.
- Do farszu dodaj jedno surowe jajko, całość wymieszaj i nakładaj porcjami na naleśniki. Każdy składaj w krokiety – najpierw złóż boki do środka, a następnie zawiń w rulon.
- Gotowe krokiety obtocz najpierw w rozkłóconym jajku z odrobiną soli i pieprzu, a potem w bułce tartej.
- Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na rumiany kolor – najlepiej tuż przed podaniem na stół.