Moja ciocia na Wielkanoc serwuje wyjątkowe krokiety. Ich farsz za każdym razem zachwyca całą rodzinę

Wielkanocne krokiety to wiosenna odpowiedź na wigilijną potrawę. Tym razem w ich środku znajdziesz farsz, który kojarzy się z Wielkanocą. To świetny pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do żurku albo lekki obiad w niedzielę. W końcu po wielkanocnym śniadaniu nie musisz szykować równie okazałego posiłku. Doskonale smakują w towarzystwie świeżej sałatki z nowalijkami.

Wielkanocne krokiety podaj z wiosenną sałatkąWielkanocne krokiety podaj z wiosenną sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krokiety to potrawa, która lata największej popularności ma już za sobą. Jednak myślę, że warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ stwarzają wiele możliwości modyfikacji. Do środka możesz wrzucić praktycznie wszystko – od leśnych grzybów po jajka ugotowane na twardo. Wymieszane z pieczarkami smakują jak nadzienie do jajek faszerowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Krokiety z patelni lub piekarnika

Chociaż najczęściej krokiety są podsmażane w panierce na patelni, możesz je przygotować także w piekarniku. Mam na to dwa pomysły. Pierwszy polega na zapieczeniu ich w podobnej panierce jak na patelni, tylko że piekarniku. Standardowo obtaczasz je w jajku i bułce tartej, po czym układasz na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekasz przez na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, obracasz i wstawiasz na kolejne 5 minut.

Drugi wariant to ułożenie naleśników w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie ich pod pierzynką z beszamelu. Naleśniki nie są surowe, więc wystarczy im ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać beszamel startą mozzarellą. 

Przepis na wielkanocne krokiety

Do krokietów z jajkiem i pieczarkami podaj wiosenną sałatkę z nowalijkami. Wymieszaj młode listki sałaty z zielonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodaj jogurt grecki, odrobinę soku z cytryny, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem. 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju, 

Farsz i panierka:

  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mikserem składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż na dużej i płaskiej patelni.
  2. Dwa jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki, smaż na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski z ugotowanymi jajkami.
  4. Do farszu dodaj jedno surowe jajko, całość wymieszaj i nakładaj porcjami na naleśniki. Każdy składaj w krokiety – najpierw złóż boki do środka, a następnie zawiń w rulon.
  5. Gotowe krokiety obtocz najpierw w rozkłóconym jajku z odrobiną soli i pieprzu, a potem w bułce tartej.
  6. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na rumiany kolor – najlepiej tuż przed podaniem na stół.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯