WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Moja ciocia na Wielkanoc serwuje wyjątkowe krokiety. Ich farsz za każdym razem zachwyca całą rodzinę

Wielkanocne krokiety to wiosenna odpowiedź na wigilijną potrawę. Tym razem w ich środku znajdziesz farsz, który kojarzy się z Wielkanocą. To świetny pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do żurku albo lekki obiad w niedzielę. W końcu po wielkanocnym śniadaniu nie musisz szykować równie okazałego posiłku. Doskonale smakują w towarzystwie świeżej sałatki z nowalijkami.

Wielkanocne krokiety podaj z wiosenną sałatkąWielkanocne krokiety podaj z wiosenną sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krokiety to potrawa, która lata największej popularności ma już za sobą. Jednak myślę, że warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ stwarzają wiele możliwości modyfikacji. Do środka możesz wrzucić praktycznie wszystko – od leśnych grzybów po jajka ugotowane na twardo. Wymieszane z pieczarkami smakują jak nadzienie do jajek faszerowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Krokiety z patelni lub piekarnika

Chociaż najczęściej krokiety są podsmażane w panierce na patelni, możesz je przygotować także w piekarniku. Mam na to dwa pomysły. Pierwszy polega na zapieczeniu ich w podobnej panierce jak na patelni, tylko że piekarniku. Standardowo obtaczasz je w jajku i bułce tartej, po czym układasz na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekasz przez na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, obracasz i wstawiasz na kolejne 5 minut.

Drugi wariant to ułożenie naleśników w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie ich pod pierzynką z beszamelu. Naleśniki nie są surowe, więc wystarczy im ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać beszamel startą mozzarellą. 

Przepis na wielkanocne krokiety

Do krokietów z jajkiem i pieczarkami podaj wiosenną sałatkę z nowalijkami. Wymieszaj młode listki sałaty z zielonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodaj jogurt grecki, odrobinę soku z cytryny, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem. 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju, 

Farsz i panierka:

  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mikserem składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż na dużej i płaskiej patelni.
  2. Dwa jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki, smaż na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski z ugotowanymi jajkami.
  4. Do farszu dodaj jedno surowe jajko, całość wymieszaj i nakładaj porcjami na naleśniki. Każdy składaj w krokiety – najpierw złóż boki do środka, a następnie zawiń w rulon.
  5. Gotowe krokiety obtocz najpierw w rozkłóconym jajku z odrobiną soli i pieprzu, a potem w bułce tartej.
  6. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na rumiany kolor – najlepiej tuż przed podaniem na stół.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik