Moja mama faszeruje pomidorowy i wkłada je do piekarnika. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Masz dość nudy w swojej kuchni? Potrzebujesz jakiejś ciekawej odmiany? Wypróbuj przepis mojej mamy, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit.

Faszerowane pomidory w obiadowym wydaniuFaszerowane pomidory w obiadowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot
Marzena Pęcak

Dziś chciałabym podzielić się z tobą czymś wyjątkowym. To genialny przepis mojej mamy na obiad, który cieszy się w naszej rodzinie ogromną popularnością. Kiedy tylko pojawia się na stole, od razu znika z talerzy

Fenomenalny smak to nie jedyny atut dzisiejszej receptury. Otóż wykorzystując patent mojej mamy, nie tylko podasz pyszny obiad w ciekawej formie. Sam będziesz świetnie się bawić przy jego przygotowaniu. Będzie to też powiew świeżości, a jak wiadomo, każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje kulinarnej odmiany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Nowy pomysł na ciekawy obiad

Jeśli jesteś właśnie w trakcie planowania tygodniowego menu, zatrzymaj się na chwilę. Musisz koniecznie poznać ciekawy pomysł na pyszny obiad mojej mamy. Gwarantuję ci, że nie pożałujesz. Dlatego usiądź wygodnie, weź sobie coś do picia i zapoznaj się z całą instrukcją. Zajmie ci to dosłownie 10 minut.

Później dodaj już tylko potrzebne składniki na listę zakupów, odwiedź najbliższy market i zabieraj się do pracy. Takiej uczty dla podniebienia nie możesz przegapić. Co więcej, sama forma podania to coś zupełnie innego, a zarazem mega ciekawego. Dlatego też nuda w kuchni z tym przepisem z pewnością ci nie grozi. 

Jak zrobić faszerowane pomidorowy?

Tak, dobrze przeczytałeś. Z dzisiejszym przepisem przygotujesz genialne pomidory z pysznymi dodatkami w zapieczonej wersji. I tu kolejna dobra wiadomość, pomysłów na farsz jest tak wiele, że taki obiad nigdy ci się nie znudzi. 

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g ryżu,
  • ½ szkl. parmezanu,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania pomidorów. W tym celu dokładnie je umyjosusz
  2. Następnie odetnij górną część z każdego pomidora, po czym wydrąż środek.
  3. Oczywiście nie wyrzucaj miąższu oraz soku z pomidorów, ponieważ jeszcze je wykorzystasz. Miąższ wyciśnij na durszlaku, po czym pozbądź się pestek i przełóż go do miski. 
  4. Teraz przygotuj farsz do pomidorów. W tym celu ugotuj ryż. 
  5. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. To samo zrób z ząbkami czosnku. Najpierw je obierz, po czym przeciśnij przez praskę
  6. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. 
  7. Kiedy warzywa nabiorą złocistych rumieńców, dodaj na patelnię mieloną wołowinę
  8. Po 10 minutach dodaj kolejne składniki, a mianowicie: sok z pomidorów, ugotowany ryż, miąższ z pomidorów oraz przyprawy. 
  9. Całość gotuj przez kilka minut. Pod koniec dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. 
  10. Tak przygotowany farsz przełóż następnie do wydrążonych pomidorów. Na wierzchu ułóż odcięte kapelusze
  11. Pomidory wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

Jak już wspomniałam wcześniej, pomysłów na farsz jest dużo więcej. Zawsze możesz nafaszerować je innym rodzajem mięsa, ryż zamienić np. na kaszę i gotowe. Zupełnie inny obiad. W przepisie możesz oczywiście pominąć mięso w ogóle i zastąpić je jakimś kolorowymsmacznym warzywem

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa