Mówią o nim "polska cola". Pomoże rozruszać leniwe jelita
W PRL-u wszyscy się nim zachwycali. Niektórzy kupowali od gospodarzy, inni samodzielnie robili i przechowywali w piwnicy. W sklepach stał na półce obok popularnej oranżady i doskonale gasił pragnienie w ciepłe dni. Niestety, po upadku PRL-u podpiwek przegrał z amerykańską marką.
Tymczasem nieco zakurzony podpiwek okazuje się o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnego napoju gazowanego. Powstaje w wyniku fermentacji zbóż, co sprawia, że jest pełen bakterii probiotycznych, które wspierają odporności organizmu i pracę układu pokarmowego. Dodatkowo oryginalny podpiwek zawiera inulinę z korzenia cykorii, która poprawia przyswajalność minerałów i zapobiega schorzeniom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Historia "polskiej coli"
Podpiwek po raz pierwszy został wyprodukowany w 1816 roku w kujawskiej fabryce we Włocławku, założonej przez Ferdynanda i Wilhelma Bohmów. Fabryka cykorii produkowała przede wszystkim kawę zbożową, ale nie tylko. Jednym z produktów dodatkowych był zimny, gazowany napój. Do jego produkcji używano prażonych ziaren jęczmienia, zmielonego korzenia cykorii oraz chmielu aromatycznego. Proces fermentacji nadawał napojowi unikalny, słodko-gorzki smak z minimalną zawartością alkoholu.
Jak zrobić podpiwek?
Napój możesz przygotować w domu z naturalnej kawy zbożowej, z tym że nie może to być kawa rozpuszczalna.
Składniki:
- 80 g kawy zbożowej zawierającej słód jęczmienny,
- 5 l wody,
- 3 łyżki suszonych szyszek chmielowych,
- 2 g drożdży piekarniczych,
- 200-300 g cukru trzcinowego,
- sok z połówki cytryny.
Wykonanie:
- W dużym garnku wstaw wodę do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć wymieszaj z kawą zbożową.
- Dodaj szyszki chmielowe i gotuj przez ok. 15 minut, po czym zestaw z kuchenki i odstaw do przestudzenia.
- Gdy napój wystygnie do temperatury pokojowej, przecedź go przez drobne sitko, gazę lub filtr do kawy.
- Następnie odlej szklankę płynu i wymieszaj z drożdżami piekarniczymi.
- Ponownie wlej do garnka, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Napój przelej do dużych plastikowych butelek, napełniając je do 2/3 objętości. Lekko ściśnij butelki i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po 24 godzinach ostrożnie odkręć butelki, aby wypuścić nadmiar gazu. Ponownie zakręć i odstaw do piwnicy na 3-4 dni.
- Następnie przełóż do lodówki i wypij w ciągu tygodnia.