Mówią o nim "polska cola". Pomoże rozruszać leniwe jelita

W PRL-u wszyscy się nim zachwycali. Niektórzy kupowali od gospodarzy, inni samodzielnie robili i przechowywali w piwnicy. W sklepach stał na półce obok popularnej oranżady i doskonale gasił pragnienie w ciepłe dni. Niestety, po upadku PRL-u podpiwek przegrał z amerykańską marką.

Polska "cola" została wyparta przez amerykańską markęPolska "cola" została wyparta przez amerykańską markę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tymczasem nieco zakurzony podpiwek okazuje się o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnego napoju gazowanego. Powstaje w wyniku fermentacji zbóż, co sprawia, że jest pełen bakterii probiotycznych, które wspierają odporności organizmu i pracę układu pokarmowego. Dodatkowo oryginalny podpiwek zawiera inulinę z korzenia cykorii, która poprawia przyswajalność minerałów i zapobiega schorzeniom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Historia "polskiej coli"

Podpiwek po raz pierwszy został wyprodukowany w 1816 roku w kujawskiej fabryce we Włocławku, założonej przez Ferdynanda i Wilhelma Bohmów. Fabryka cykorii produkowała przede wszystkim kawę zbożową, ale nie tylko. Jednym z produktów dodatkowych był zimny, gazowany napój. Do jego produkcji używano prażonych ziaren jęczmienia, zmielonego korzenia cykorii oraz chmielu aromatycznego. Proces fermentacji nadawał napojowi unikalny, słodko-gorzki smak z minimalną zawartością alkoholu.

Jak zrobić podpiwek?

Napój możesz przygotować w domu z naturalnej kawy zbożowej, z tym że nie może to być kawa rozpuszczalna.

Składniki:

  • 80 g kawy zbożowej zawierającej słód jęczmienny,
  • 5 l wody,
  • 3 łyżki suszonych szyszek chmielowych,
  • 2 g drożdży piekarniczych,
  • 200-300 g cukru trzcinowego,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku wstaw wodę do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć wymieszaj z kawą zbożową.
  2. Dodaj szyszki chmielowe i gotuj przez ok. 15 minut, po czym zestaw z kuchenki i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy napój wystygnie do temperatury pokojowej, przecedź go przez drobne sitko, gazę lub filtr do kawy.
  4. Następnie odlej szklankę płynu i wymieszaj z drożdżami piekarniczymi.
  5. Ponownie wlej do garnka, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Napój przelej do dużych plastikowych butelek, napełniając je do 2/3 objętości. Lekko ściśnij butelki i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  7. Po 24 godzinach ostrożnie odkręć butelki, aby wypuścić nadmiar gazu. Ponownie zakręć i odstaw do piwnicy na 3-4 dni.
  8. Następnie przełóż do lodówki i wypij w ciągu tygodnia.

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci