Mówią o nim "polska cola". Pomoże rozruszać leniwe jelita

W PRL-u wszyscy się nim zachwycali. Niektórzy kupowali od gospodarzy, inni samodzielnie robili i przechowywali w piwnicy. W sklepach stał na półce obok popularnej oranżady i doskonale gasił pragnienie w ciepłe dni. Niestety, po upadku PRL-u podpiwek przegrał z amerykańską marką.

Polska "cola" została wyparta przez amerykańską markęPolska "cola" została wyparta przez amerykańską markę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tymczasem nieco zakurzony podpiwek okazuje się o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnego napoju gazowanego. Powstaje w wyniku fermentacji zbóż, co sprawia, że jest pełen bakterii probiotycznych, które wspierają odporności organizmu i pracę układu pokarmowego. Dodatkowo oryginalny podpiwek zawiera inulinę z korzenia cykorii, która poprawia przyswajalność minerałów i zapobiega schorzeniom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Historia "polskiej coli"

Podpiwek po raz pierwszy został wyprodukowany w 1816 roku w kujawskiej fabryce we Włocławku, założonej przez Ferdynanda i Wilhelma Bohmów. Fabryka cykorii produkowała przede wszystkim kawę zbożową, ale nie tylko. Jednym z produktów dodatkowych był zimny, gazowany napój. Do jego produkcji używano prażonych ziaren jęczmienia, zmielonego korzenia cykorii oraz chmielu aromatycznego. Proces fermentacji nadawał napojowi unikalny, słodko-gorzki smak z minimalną zawartością alkoholu.

Jak zrobić podpiwek?

Napój możesz przygotować w domu z naturalnej kawy zbożowej, z tym że nie może to być kawa rozpuszczalna.

Składniki:

  • 80 g kawy zbożowej zawierającej słód jęczmienny,
  • 5 l wody,
  • 3 łyżki suszonych szyszek chmielowych,
  • 2 g drożdży piekarniczych,
  • 200-300 g cukru trzcinowego,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku wstaw wodę do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć wymieszaj z kawą zbożową.
  2. Dodaj szyszki chmielowe i gotuj przez ok. 15 minut, po czym zestaw z kuchenki i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy napój wystygnie do temperatury pokojowej, przecedź go przez drobne sitko, gazę lub filtr do kawy.
  4. Następnie odlej szklankę płynu i wymieszaj z drożdżami piekarniczymi.
  5. Ponownie wlej do garnka, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Napój przelej do dużych plastikowych butelek, napełniając je do 2/3 objętości. Lekko ściśnij butelki i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  7. Po 24 godzinach ostrożnie odkręć butelki, aby wypuścić nadmiar gazu. Ponownie zakręć i odstaw do piwnicy na 3-4 dni.
  8. Następnie przełóż do lodówki i wypij w ciągu tygodnia.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy