Mówią o nim "polska cola". Pomoże rozruszać leniwe jelita

W PRL-u wszyscy się nim zachwycali. Niektórzy kupowali od gospodarzy, inni samodzielnie robili i przechowywali w piwnicy. W sklepach stał na półce obok popularnej oranżady i doskonale gasił pragnienie w ciepłe dni. Niestety, po upadku PRL-u podpiwek przegrał z amerykańską marką.

Polska "cola" została wyparta przez amerykańską markęPolska "cola" została wyparta przez amerykańską markę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tymczasem nieco zakurzony podpiwek okazuje się o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnego napoju gazowanego. Powstaje w wyniku fermentacji zbóż, co sprawia, że jest pełen bakterii probiotycznych, które wspierają odporności organizmu i pracę układu pokarmowego. Dodatkowo oryginalny podpiwek zawiera inulinę z korzenia cykorii, która poprawia przyswajalność minerałów i zapobiega schorzeniom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Historia "polskiej coli"

Podpiwek po raz pierwszy został wyprodukowany w 1816 roku w kujawskiej fabryce we Włocławku, założonej przez Ferdynanda i Wilhelma Bohmów. Fabryka cykorii produkowała przede wszystkim kawę zbożową, ale nie tylko. Jednym z produktów dodatkowych był zimny, gazowany napój. Do jego produkcji używano prażonych ziaren jęczmienia, zmielonego korzenia cykorii oraz chmielu aromatycznego. Proces fermentacji nadawał napojowi unikalny, słodko-gorzki smak z minimalną zawartością alkoholu.

Jak zrobić podpiwek?

Napój możesz przygotować w domu z naturalnej kawy zbożowej, z tym że nie może to być kawa rozpuszczalna.

Składniki:

  • 80 g kawy zbożowej zawierającej słód jęczmienny,
  • 5 l wody,
  • 3 łyżki suszonych szyszek chmielowych,
  • 2 g drożdży piekarniczych,
  • 200-300 g cukru trzcinowego,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku wstaw wodę do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć wymieszaj z kawą zbożową.
  2. Dodaj szyszki chmielowe i gotuj przez ok. 15 minut, po czym zestaw z kuchenki i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy napój wystygnie do temperatury pokojowej, przecedź go przez drobne sitko, gazę lub filtr do kawy.
  4. Następnie odlej szklankę płynu i wymieszaj z drożdżami piekarniczymi.
  5. Ponownie wlej do garnka, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Napój przelej do dużych plastikowych butelek, napełniając je do 2/3 objętości. Lekko ściśnij butelki i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  7. Po 24 godzinach ostrożnie odkręć butelki, aby wypuścić nadmiar gazu. Ponownie zakręć i odstaw do piwnicy na 3-4 dni.
  8. Następnie przełóż do lodówki i wypij w ciągu tygodnia.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯