PoradyTaką kawę lepiej omijać. Niesmaczna, napakowana chemią i cukrem

Taką kawę lepiej omijać. Niesmaczna, napakowana chemią i cukrem

W latach 90. w Polsce był boom na ten rodzaj kawy. Szeroko reklamowane saszetki można było znaleźć na półce w każdym domu. Przez ciotki były polecane nawet osobom niepełnoletnim ze względu na niską zawartość kofeiny. To już pierwsza rzecz, która powinna zwrócić twoją uwagę. Niska zawartość kofeiny siłą rzeczy nasuwa niewielką zawartość kawy. Co jeszcze niepokoi w składzie nadal popularnych saszetek?

Kawa w podróży? Warto wybrać najzdrowszą opcję
Kawa w podróży? Warto wybrać najzdrowszą opcję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż kawa rozpuszczalna czy kawa 3w1 nie jest już tak popularna jak 20 czy 30 lat temu, nadal jest częstym asortymentem hoteli i domów wypoczynkowych. W końcu jest tania i wygodna w przygotowaniu. Zawartość saszetki wystarczy zalać wrzątkiem, by móc cieszyć się gotowym napojem – od razu z mlekiem i cukrem. Niestety, takiej kawie daleko do "napoju bogów". Co więcej, jest ona po prostu niezdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak powstała kawa instant?

Kawa rozpuszczalna to wynalazek XIX wieku. Powstała z przyczyn ekonomicznych. Producenci kawy wpadli na pomysł, aby w ten sposób zagospodarować ziarna gorszej jakości. Produkt przyjął się na szeroką skalę w czasie II wojny światowej. Lekkie i praktyczne saszetki doskonale sprawdzały się w warunkach koszarowych. Producenci wykorzystali tę zaletę, widząc potencjał ekspresowej kawy jako ułatwienie w codziennym życiu, nie tylko na froncie.

Wygoda ważniejsza niż jakość

Producenci kawy do tej pory odwołują się do wygody konsumenta, chociaż wielu już nie używa nazwy "kawa", stosując zamiast tego bardziej adekwatną terminologię, jaką jest "napój kawowy". W opisach produktów widnieją następujące zachęty:

"Wszystko, czego potrzeba dobrej kawie w jednym, wygodny paluszku!", "Produkty z tej linii to doskonałe i wygodne rozwiązanie w podróży, w pracy i w domu", "Łatwy i szybki w przygotowaniu napój kawowy".

Tymczasem skład produktu jest wręcz przerażający. Na pierwszym miejscu jest cukier, tuż za nim syrop glukozowy, a na trzecim miejscu utwardzony olej palmowy. Zawartość kawy rozpuszczalnej rzadko przekracza 10%. Za to w składzie pojawia się cała lista stabilizatorów, emulgatorów i sztucznych aromatów.

Jak kawa 3w1 działa na organizm?

Taki napój kawowy prowadzi do nagłego wzrostu cukru we krwi, co w konsekwencji może powodować cukrzycę typu 2. Tak samo syrop glukozowy, który podwyższa również poziom "złego" cholesterolu", a przy tym nie ma żadnych wartości odżywczych. Kolejnym składnikiem, który budzi zastrzeżenia dietetyków, jest utwardzony tłuszcz roślinny. W nadmiarze może powodować miażdżycę czy zatory w przepływie krwi, zwiększając ryzyko wylewu lub zawału serca.

Inny sposób na szybką kawę

O wiele zdrowszą alternatywą jest kawa zbożowa. W kawie 3w1 praktycznie nie ma kofeiny, więc w jednym i drugim przypadku możesz liczyć jedynie na efekt placebo. Ciekawym i szybkim pomysłem na dobrą kawę w podróży są również saszetki z kawą speciality. To takie jednorazowe dripy, które nakładasz na kubek i zalewasz wrzątkiem. Możesz je kupić w dobrych kawiarniach lub sklepach internetowych. 

O mleko i cukier, jeśli lubisz takie dodatki, warto zadbać we własnym zakresie. Wtedy to ty przejmujesz kontrolę nad rodzajem dodatku i jego ilością. Najzdrowszym wyborem jest jednak czarna kawa, ewentualnie z domieszką naturalnych przypraw. Jeśli masz ochotę na wariant smakowy, posyp kawę cynamonem lub kardamonem. Korzystne działanie ma również kawa z kakao lub kostką gorzkiej czekolady.

Wybrane dla Ciebie