PrzepisNapojeDodaj odrobinę do kawy. Poprawisz pamięć i będziesz mieć więcej energii

Dodaj odrobinę do kawy. Poprawisz pamięć i będziesz mieć więcej energii

Bariści potrafią zaskoczyć połączeniem kawy z mlekiem, napojem roślinnym, bitą śmietaną i słodkimi dodatkami. Nie mają w swoim menu jednak takich prozdrowotnych kaw, jakie znajdziesz w poniższym zestawieniu. Oto 6 kaw, które miło cię zaskoczą.

Kawa ze zdrowymi dodatkami
Kawa ze zdrowymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa sama w sobie jest napojem, który ma dużo prozdrowotnych właściwości. Badania wskazują, że może ona zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca i nowotworów. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, poprawiając samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Kawa wypita rano pomaga zmniejszyć stany zapalne i wspiera naturalny rytm dnia. Obniża też ryzyko przedwczesnej śmierci poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i wspomaganie produkcji melatoniny. Za pomocą kilku dodatków możesz jeszcze bardziej podkręcić działanie zdrowotne kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Kawa z cynamonem

Jeden zwyczajny dodatek, który jest obecny w każdej kuchni. Cynamon, bo o nim mowa, zawiera wiele substancji aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. Wśród jego największych zalet wymienia się obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca, wsparcie w leczeniu cukrzycy, łagodzenie dolegliwości bólowych, działanie antynowotworowe czy poprawę pamięci. Teraz chyba nie masz już wątpliwości, że warto spróbować kawy z cynamonem.

Składniki:

Sposób przygotowania:


Przygotowanie kawy z cynamonem jest banalnie proste — wystarczy do zaparzonej kawy dodać cynamon i starannie wymieszać. Doskonale w tym przypadku sprawdza się blender, ale trzeba uważać na wysoką temperaturę kawy, nie wszystkie blendery nadają się do miksowania bardzo gorących płynów.

Kawa z olejem kokosowym

Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to również prosta w składzie i wykonaniu propozycja, która sprawi, że ten popularny napój nabierze prozdrowotnych właściwości. Olej kokosowy działa antybakteryjne, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Poza tym wspiera funkcjonowanie organizmu, pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, zwiększa wytrzymałość i podnosi poziom energii. Pozytywne efekty wykazuje również w leczeniu choroby Alzheimera i poprawia kondycję skóry.

Składniki:

  • kubek bądź filiżanka zaparzonej kawy,
  • 10 ml oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:


Dodaj 10 ml oleju kokosowego do kubka zaparzonej kawy, a następnie starannie wymieszaj całość. Taka kawa polecana jest miłośnikom aktywności fizycznej przed rozpoczęciem treningu.

Kawa z olejem kokosowym i odżywką białkową

Oto propozycja dla miłośników kawy i osób ze sportowym zacięciem. Nie chodzi tylko o energetycznego kopa w postaci dawki kofeiny, ale również o poprawę metabolizmu oraz budowę tkanki mięśniowej. Kawa z tymi dodatkami będzie smaczną i pożywną przekąską — szczególnie jeśli wybierzemy smakową odżywkę, np. waniliową, kokosową lub czekoladową. Taki napój można potraktować wręcz jak prawdziwy deser.

Składniki:

  • kubek bądź filiżanka zaparzonej kawy,
  • 10 ml oleju kokosowego,
  • porcja/miarka odżywki białkowej.

Sposób przygotowania:


Zblenduj 10 ml oleju kokosowego z porcją ulubionej odżywki smakowej i zaparzoną kawą. Przelej do kubka i delektuj się smakiem.

Kawa z awokado, kakao i mlekiem kokosowym

Kompozycja nietypowych na pierwszy rzut oka składników zapewni wspaniały smak i doskonałe właściwości zdrowotne. Po pierwsze, awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie i chroni układ sercowo-naczyniowy przed chorobami. Na wyróżnienie zasługuje również zawartość antyoksydantów w awokado, przeciwdziałających rozwojowi nowotworów. Ten owoc jest też polecany na poprawę funkcjonowania narządu wzroku.

Po drugie, kakao — redukujące poziom "złego" cholesterolu LDL, zapobiegające chorobom układu krążenia i działające antystarzeniowo. Po trzecie zaś mleko kokosowe, które również pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziom cholesterolu LDL. Brzmi jak napój bogów? Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • kubek bądź filiżanka zaparzonej kawy,
  • pół awokado,
  • 10 g kakao,
  • 50 ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:


Awokado umyj i obierz ze skóry. Pokrój na części i wrzuć do blendera, dodając zaparzonej kawy, kakao i mleka kokosowego. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Tak sporządzony napój spokojnie można potraktować jak oddzielny posiłek.

Kawa z masłem orzechowym

Pyszna, zdrowa, energetyczna i bardzo pożywna kawa, która może stanowić oddzielny posiłek. Doskonała będzie na drugie śniadanie. O ile mleko czy napój roślinny, jako dodatek do kawy jest powszechnie stosowany, to masło orzechowe może być nieco odmienne. Jednak warto wypróbować to połączenie, ponieważ pozytywnie zaskoczy smakiem. Masło orzechowe jest bogate w składniki odżywcze, które m.in. wspierają pracę serca i zmniejszają poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • kubek bądź filiżanka zaparzonej kawy,
  • 20 g masła orzechowe (np. z orzechów ziemnych),
  • 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego),
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:


Zaparz czarną kawę w kubku bądź filiżance. Wlej ją do blendera i dodaj masło orzechowe oraz mleko roślinne, ewentualnie odrobinę cynamonu. Całość zblenduj, przelej do kubka i delektuj się smakiem.

Kawa z bananem i kolagenem

Ostatnią propozycją na mojej liście jest dość oryginalny przepis na bananową kawę z kolagenem. Banany są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Ich regularne spożywanie wspiera odporność organizmu, mają one działanie antyoksydacyjne i regeneracyjne.

Owoce te są pomocne w regulowaniu ciśnienia krwi. Dzięki ich słodkiemu smakowi mogą zastępować w wielu przypadkach cukier. Łącząc banana z kawą i kolagenem, napój zyska nie tylko doskonałe właściwości zdrowotne, ale również ciekawy smak. Tak właśnie można połączyć przyjemne z pożytecznym.

Składniki:

  • kubek bądź filiżanka zaparzonej kawy,
  • kolagen w wybranej postaci,
  • pół banana,
  • opcjonalnie: 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego).

Sposób przygotowania:


Banana umyj i obierz ze skóry. Pokrój na części i wrzuć do blendera, dodając zaparzonej kawy, kolagen i mleko roślinne. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Tak sporządzony napój spokojnie można potraktować jak oddzielny posiłek.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
kawazdrowa kawaprzepis

Wybrane dla Ciebie