Zamrożoną cytrynę starła na tarce i dodała do herbaty. Niesamowite, jak bardzo sobie tym pomogła
Cytryny to jedne z najbardziej pożytecznych owoców na naszej planecie. Ba! To prawdziwy dar od matki natury! Mają niezliczone korzyści dla naszego zdrowia, wspaniały, intensywny smak oraz cudowny, orzeźwiający aromat. Ich zalety wykorzystuje się do wielu receptur oraz przepisów.
03.02.2017 | aktual.: 10.05.2017 14:02
Oto, jakie korzyści dla naszego organizmu przynosi spożywanie tego owocu w całości.
- Zapobiega astmie,
- Zwalcza infekcje,
- Detoksykuje nerki oraz wątrobę,
- Pobudza układ odpornościowy,
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Eliminuje szkodliwe bakterie,
- Zmniejsza stres i stany depresyjne,
- Zwalcza nowotwory,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Badania wykazały, że skórka cytryny zawiera w rzeczywistości od 5 do 10 razy więcej witamin oraz składników odżywczych.
Do detoksykacji organizmu zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety, kiedy wyciśniemy z niej tylko płyn, w skórce oraz reszcie miąższu pozostanie wiele drogocennych składników odżywczych, a co za tym idzie i ogromny potencjał zdrowotny oraz leczniczy.
Większość z nas właśnie tak robi - wyrzuca skórkę z cytryny ze względu na jej gorzki smak... A to w niej znajduje się mnóstwo witaminy C, A, B6 oraz E, a także kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez, oraz ryboflawiny, niacyny czy tiaminy.
Dlatego zamrożenie i spożywanie cytryny w całości jest najlepszym rozwiązaniem.
Jakiś czas temu naukowcy zajmowali się nawet badaniem wpływu cytryny na nowotwory. Okazało się, że owoce te pomocne są w zwalczaniu różnych ich typów, w tym raka płuc, piersi oraz jelita grubego.
W dodatku wpływa ona tylko na chore komórki, nie uszkadzając zdrowych, w przeciwieństwie do chemioterapii.
Jak mrozić?
Najlepiej jest użyć cytryn wyhodowanych samodzielnie lub z eko upraw. Warto wymoczyć je wcześniej w wodzie z octem jabłkowym, następnie dobrze opłukać, pozostawić do całkowitego wyschnięcia i zamrozić w całości.
Później ścierać na tarce, łącznie z pestkami i dodawać do różnych dań, koktajli, deserów oraz zup.