Zamrożoną cytrynę starła na tarce i dodała do herbaty. Niesamowite, jak bardzo sobie tym pomogła

Cytryny to jedne z najbardziej pożytecznych owoców na naszej planecie. Ba! To prawdziwy dar od matki natury! Mają niezliczone korzyści dla naszego zdrowia, wspaniały, intensywny smak oraz cudowny, orzeźwiający aromat. Ich zalety wykorzystuje się do wielu receptur oraz przepisów.

Obrazek
justyna

Oto, jakie korzyści dla naszego organizmu przynosi spożywanie tego owocu w całości.

  • Zapobiega astmie,
  • Zwalcza infekcje,
  • Detoksykuje nerki oraz wątrobę,
  • Pobudza układ odpornościowy,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Eliminuje szkodliwe bakterie,
  • Zmniejsza stres i stany depresyjne,
  • Zwalcza nowotwory,
  • oczyszcza organizm z toksyn.
Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Badania wykazały, że skórka cytryny zawiera w rzeczywistości od 5 do 10 razy więcej witamin oraz składników odżywczych.

Do detoksykacji organizmu zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety, kiedy wyciśniemy z niej tylko płyn, w skórce oraz reszcie miąższu pozostanie wiele drogocennych składników odżywczych, a co za tym idzie i ogromny potencjał zdrowotny oraz leczniczy.

Większość z nas właśnie tak robi - wyrzuca skórkę z cytryny ze względu na jej gorzki smak... A to w niej znajduje się mnóstwo witaminy C, A, B6 oraz E, a także kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez, oraz ryboflawiny, niacyny czy tiaminy.

Dlatego zamrożenie i spożywanie cytryny w całości jest najlepszym rozwiązaniem.

Jakiś czas temu naukowcy zajmowali się nawet badaniem wpływu cytryny na nowotwory. Okazało się, że owoce te pomocne są w zwalczaniu różnych ich typów, w tym raka płuc, piersi oraz jelita grubego.

W dodatku wpływa ona tylko na chore komórki, nie uszkadzając zdrowych, w przeciwieństwie do chemioterapii.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Jak mrozić?

Najlepiej jest użyć cytryn wyhodowanych samodzielnie lub z eko upraw. Warto wymoczyć je wcześniej w wodzie z octem jabłkowym, następnie dobrze opłukać, pozostawić do całkowitego wyschnięcia i zamrozić w całości.

Później ścierać na tarce, łącznie z pestkami i dodawać do różnych dań, koktajli, deserów oraz zup.

Twój organizm z pewnością będzie Ci wdzięczny za spożywanie tego cudownego owocu!
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson